Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Γιατί η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και Εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ


Πριν από μόλις πέντε μήνες, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε, ο Χόσνι Μουμπάρακ κρατούσε σφιχτά την εξουσία στην Αίγυπτο και ο Ζινε Αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι κυβερνούσε την Τυνησία με σιδηρά πυγμή. Στις μέρες μας σε ολόκληρη την περιοχή σημειώνονται λαϊκές εξεγέρσεις και πολιτικές αλλαγές. Έχουμε γίνει μάρτυρες βίαιων καταστολών διαδηλώσεων στη Συρία και την Υεμένη, ενώ σαουδαραβικά στρατεύματα πέρασαν στο Μπαχρέιν και η μάχη για τη Λιβύη συνεχίζεται.

Για την Ευρώπη, η «Αραβική Άνοιξη» θα πρέπει να εστιάσει εκ νέου σε ένα ζήτημα που παραμένει αγνοημένο τους τελευταίους μήνες: τα οφέλη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει εκλεγεί για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Τουρκίας και την Πολωνία να αναλαμβάνει στο τέλος του μήνα την προεδρία της ΕΕ, τώρα είναι ευκαιρία η ΕΕ και η Τουρκία να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις τους για την τουρκική ένταξη.

Το καλό που μπορεί να φέρει η Τουρκία στην Ευρώπη ήταν ορατό και πριν την Αραβική Άνοιξη». Η Ευρώπη είναι εξ ορισμού μια πολυπολιτισμική οντότητα και εκεί έγκειται και το μέλος της. Αν η Ευρώπη θέλει να γίνει ενεργός παγκόσμιος παίχτης, και όχι μουσείο, χρειάζεται τη φρέσκια προοπτική και ενέργεια των Τούρκων.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται η μία την άλλη. Η ΕΕ αντιστοιχεί πλέον στο 75% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και σε σχεδόν τις μισές της εξαγωγές και τον τουρισμό. Παρομοίως, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την συνεργασία της με την Τουρκία για την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή.

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και πολιτικά. Οι γείτονες της Τουρκίας είναι και δικοί μας γείτονες. Τα προβλήματά της και δικά μας προβλήματα. Τα οφέλη ασφάλειας και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα για την ΕΕ με την Τουρκία ως μέλος θα ήταν πολλά, ξεκινώντας με τη σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος εδώ και πολλά χρόνια.

Παρομοίως, η σημερινή εμπλοκή της ΕΕ στα προβλήματα που σημειώνονται στην Μεσόγειο θα ήταν πολύ πιο εύκολο να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία. Στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας είναι θεμελιώδης για την επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης.

Σε τέτοιους καιρούς, δύσκολους και απρόβλεπτους, αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρους, η κόσμος έχει ανάγκη τη συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας. Αυτό δεν σημαίνει την περιστασιακή συνάντηση αντιπροσώπων τους για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Σημαίνει κάτι πιο βαθύ και καλύτερα προσδιορισμένο. Σημαίνει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό είναι το όνειρό μου και θα συνεχψί8σω να μάχομαι για να γίνει πραγματικότητα.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/