Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ερντογάν: Τέλος στις διακρίσεις λόγω θρησκείας ή εθνοτικής καταγωγής

«Οι εποχές που συμπολίτες μας υφίσταντο πιέσεις εξαιτίας της διαφορετικότητας της ζωής τους, ανήκουν πλέον στο παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στις ηγεσίες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων
      ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



«Οι εποχές που συμπολίτες μας υφίσταντο πιέσεις, λόγω της θρησκείας ή της εθνοτικής τους καταγωγής, εξαιτίας της διαφορετικότητας της ζωής τους, ανήκουν πλέον στο παρελθόν», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στις ηγεσίες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, στη διάρκεια τελετουργικό γεύματος κατάλυσης της νηστείας του Ραμαζανίου (Ιφτάρ).

Ο Ερντογάν συνέδεσε την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, με την αποκατάσταση μιας πραγματικής δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «ακόμα και αν (κάποιοι) θελήσουν να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως, διατάγματος για την εκτέλεση του νόμου - που είχε νωρίτερα εισάγει η κυβέρνηση του - για την επιστροφή των περιουσιών κοινωφελών ιδρυμάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, που είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δημευθεί.

Εξήγγειλε ταυτόχρονα την απόφαση της κρατικής υπηρεσίας διανομής διαφημίσεων να χρηματοδοτήσει την έκδοση έξι μειονοτικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων την «Απογευματινή» και την «Ηχώ» , που εκδίδονται στα ελληνικά.

Στη σημασία των μεταρρυθμίσεων που έχει εισάγει η κυβέρνηση Ερντογάν, εστίασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που τόνισε ότι η ειρηνική συνύπαρξη θρησκευτικών και εθνικών ομάδων, προϋπάρχει στην πολιτική παράδοση του τόπου.

Τη σημασία του Ιφταρ επεσήμανε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος προσέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό ένα αναμνηστικό δώρο. «Δείχνει τη διάθεση της κυβερνήσεως, έναντι των μειονοτήτων, έναντι των μη μουσουλμάνων πολιτών της χώρας», παρατήρησε ο κ. Βαρθολομαίος σε δηλώσεις του μετά το δείπνο.

.