Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για την 84η τελετή απονομής των Όσκαρ

Πραγματοποιείται ξημέρωμα Καθαράς Δευτέρας. Δεν έχουμε θρακιώτικη υποψηφιότητα (όπως πέρυσι με τον Χρήστο Στέργιογλου, μπαμπά στον Κυνόδοντα του Λάνθιμου), θα υπάρχουν όμως παρουσίες από την Θράκη    ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΕΣ

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την 84η τελετή απονομής των Όσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της 26ης προς τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου, στο Λος Αντζελες. Παρουσιαστής των φετινών βραβείων θα είναι ο κωμικός Μπίλι Κρίσταλ, ο οποίος έχει παρουσιάσει τα Όσκαρ οκτώ φορές, με πιο πρόσφατη το 2004 και μιλώντας για την εφετινή απονομή υποστήριξε πως αναμένεται βραδιά θρίλερ, καθώς ελάχιστες είναι οι υποψηφιότητες που χαρακτηρίζονται από κριτικούς ακλόνητα φαβορί.

Στη μάχη για τα χρυσά αγαλματίδια πρωτοστατεί το «Hugo», η πρώτη τρισδιάστατη ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, η οποία είναι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Η οικογενειακή περιπέτεια - με τους Τζουντ Λο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κρίστοφερ Λι, Ματιέ Αμαλρίκ- κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας και είναι υποψήφια για 11 Όσκαρ - μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, πρωτότυπης μουσικής. Ακολουθεί ο Μισέλ Χαζαναβίσιους με το «Artist», που συγκεντρώνει 10 υποψηφιότητες. Ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος παρουσιάζει μία κωμωδία-φόρο τιμής σε πρωτοπόρους της έβδομης τέχνης. Ανατρέποντας τα σύγχρονα δεδομένα, η ταινία εκτός από ασπρόμαυρη, είναι και σχεδόν ολόκληρη βωβή, ενώ απέσπασε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τον μόνιμο πρωταγωνιστή του Χαζαναβίσιους, Ζαν Ντιζαρντέν. Το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Αλεν -με τέσσερις υποψηφιότητες, έρχεται να συμπληρώσει την τριάδα των φετινών διεκδικητών, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη μυρωδιά γαλλικού αρώματος. Η ταινία του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν «Οι απόγονοι», το «Δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ, το «Άλογο του πολέμου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το αντιρατσιστικό δράμα «Οι υπηρέτριες», το «Moneyball» του Μπένετ Μίλερ και το «Eξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» του Στίβεν Ντάλντρεϊ συμπληρώνουν την ομάδα των ισχυρών ταινιών που θα παλέψουν σε περισσότερες από μια κατηγορίες.

Για τον Α΄ ανδρικό ρόλο, ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Αλεξάντερ Πέιν, Τζορτζ Κλούνεϊ έχει να δώσει σκληρή μάχη με τον Ζαν Ντεζαρντέν του «Artist» -ταινίας που έχει αγαπηθεί από τους σινεφίλ. Την κατηγορία συμπληρώνουν ονόματα όπως ο Γκάρι Όλντμαν, ο Μπραντ Πιτ, ο Ντέμιαν Μπισίρ.

Σκληρή η μάχη και στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας, όπου συναντάμε τον Αλεξάντερ Πέιν με τους «Απόγονους», τον Μισέλ Χαζαναβίσιους με το «Artist», τον Μάρτιν Σκορσέζε με το «Hugo», τον Γούντι Άλεν με τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και τον Τέρενς Μάλικ με το «Δέντρο της ζωής» που για πολλούς δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.

Για την κατηγορία του καλύτερου σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την μεγάλη οθόνη, όλα δείχνουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Μισέλ Χαζαναβίσιους με το «Αrtist» και ο Γούντι Άλεν με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» ενώ δυνατή κόντρα θα υπάρξει στην κατηγορία του καλύτερου σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό, όπου συμμετέχουν οι ταινίες «Απόγονοι», «Hugo», «Αι ειδοί του Μαρτίου», «Moneyball» και «Tinker tailor soldier spy».

Στις υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το «Ένας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί από το Ιράν έχει ξεχωρίσει ως φαβορί, ενώ την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν οι ταινίες «Hearat Shulayim» (Ισράηλ), «In Darkness» (Πολωνία), «Monieur Lazhar» (Καναδάς) και «Rundskop» (Βέλγιο).
 
Οπως γίνεται αντιληπτό, πλην του Πέιν, δεν έχουμε ελληνικές υποψηφιότητες φέτος στα Όσκαρ. Ωστόσο για ακόμα μια χρονιά έχουμε θρακιώτικες παρουσίες. Στο κόκκινο χαλί θα βρίσκεται για λογαριασμό του καναλιού E! η Debbie Matenopoulos, παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεόρασης με καταγωγή από την Ξάνθη. Και σε αυτό δεν αποκλείεται να περπατήσει σε αυτό, πάντα στο πλευρό του συζυγου της Τομ Χανκς, η Ρίτα Γουίλσον, η διάσημη ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός που μόλις πριν μερικούς μήνες μάθαμε ότι έχει από την πλευρά του πατέρα της θρακιώτικη και συγκεκριμένα πομακική καταγωγή, από το χωριό Ωραίον της Ξάνθης...