Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Μια φωτογραφία από την Θράκη που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μέσω του National Geographic

Την αποτύπωσε με τον φωτογραφικό της φακό η Στεφανία Βρυώνη από το Λονδίνο σε ένα ταξίδι της στην περιοχή και επιλέχθηκε από τους ιθύνοντες του περιοδικού στις 24 κορυφαίες των αναγνωστών του
   ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Η εικόνα τριών μουσουλμάνων να προσεύχονται στον αύλειο χώρο τεμένους στην Κομοτηνή γιορτάζοντας τη γέννηση του Μωάμεθ κάνει το γύρο του κόσμου. Η φωτογραφία που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό της φακό η Στεφανία Βρυώνη από το Λονδίνο σε ένα ταξίδι της στην περιοχή συμπεριλήφθη στην κατηγορία πολιτισμός του διαγωνισμού National Geographic Traveller (Βρετανίας) και προβάλλεται μαζί με άλλες φωτογραφίες από διάφορα μέρα του κόσμου στην κεντρική ιστοσελίδα του msn, αλλά και πολλούς ακόμα διαδικτυακούς τόπους.

«Αυτή την τράβηξα όταν ήμουν στην Κομοτηνή στην Ελλάδα, όπου τρεις ηλικιωμένοι προσεύχονται και γιορτάζουν την γέννηση του Μωάμεθ» γράφει η Στεφανία Βρυώνη από το Λονδίνο σχολιάζοντας τη φωτογραφία που έστειλε για να διαγωνιστεί. Μία εικόνα συνηθισμένη για όλους εμάς έκανε αίσθηση στους υπεύθυνους του διεθνούς διαγωνισμού και συμπεριλήφθηκε μαζί με εικόνες που έστειλαν ταξιδιώτες από την Ταϊλάνδη, την Αίγυπτο, την Κένυα, την Ινδία, την Ζάμπια, την Αλάσκα, την Κόστα Ρίκα, το Μαρόκο και άλλα μέρα του κόσμου. Βρέθηκε στην τελική τριάδα της κατηγορίας "πολιτισμός".

Η φωτογραφία της Τζοάνα Χάρπερ από το Χάμσαϊερ «Το Αγόρι που του αρέσει να κολυμπάει», κέρδισε όλους τους άλλους υποψηφίους και έγινε ο πρώτος νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού του βρετανικού National Geographic Traveller. «Η απόφαση δεν βασίστηκε μόνο στο γεγονός πως αποθανατίζει μία όμορφη προσωπική στιγμή, αλλά επίσης επειδή τεχνικά είναι φανταστική», θα πει ο art editor του Νational Geographic Traveller, Κρις Χάντσον. Η Χάρπερ θα πει: «Τα παιδιά στο δρόμο κολυμπούσαν στη θάλασσα στον κόλπο Καλκ στο Κέιπ Τάουν. Ενός αγοριού ιδιαίτερα το πρόσωπο έσταζε. Τα πλησίασα και άρχισα να κάνω αστεία με αυτά και να παίζω παιχνίδια. Τότε είδαν πως είχα μία κάμερα και άρχισαν να λένε "Τράβηξε με, τράβηξε με". Το αγόρι στο πρώτο πλάνο της εικόνας ήταν εκείνο με την περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μου έκανε συνέχεια πόζες και λάτρεψε την κάμερα. Είχε τα πιο όμορφα μάτια και πρόσωπο».

Ο Άντριου Τσικ από το Χάτφιλντ γράφει για τη δική του φωτογραφία, που κέρδισε την κατηγορία "Πολιτισμός", στην οποία υποψήφια ήταν και η φωτογραφία από την Κομοτηνή:  «Ενώ επισκεπτόμασταν την Σβέζιγκο Παγκόδα στην Μπούρμα, παρατήρησα δύο μοναχούς έξω από τους τοίχους του μοναστηριού να σκουπίζουν φύλλα. Καθώς ο μεγαλύτερος σε ηλικία μοναχός σκούπιζε, η σκόνη σηκώνονταν και γέμιζε τον αέρα, που με την σειρά του δημιουργούσε αυτό το απίστευτο εφέ από την δύση του ηλίου». Η κριτής Μαρίνα Συρμακέζι θα πει: «Σπάνια βρίσκει κανείς όταν ταξιδεύει μία εικόνα που εκφράζει τόσο αβίαστα τη ζεστασιά και τη μοναξιά αυτών των πολύτιμων 'ενδιάμεσων' στιγμών. Είναι η αβίαστη ακινησία και η ροή που είναι τόσο ποιητικά αποτυπωμένες στην φωτογραφία του».

O Μάρτιν Φέρι από το Όξφορντσαϊερ σχολιάζει για την δική του εικόνα, που ήταν υποψήια για την κατηγορία "Τοπίο": «Τράβηξα αυτή την φωτογραφία στην Μαναρόλα στην Λα Σπέτζια της Ιταλίας, αργά το απόγευμα όταν το φως ήταν πιο απαλό. Τονίζει τα ποικίλα χρώματα των σπιτιών, που είναι ένα καθοριστικό στοιχείο σ' αυτά τα χωριά». Ο κριτής Τζόναθαν Μπριγκς θα πει: «Είναι μία πραγματικά ευχάριστη αντιμετώπιση που επικεντρώνεται σε μία 'πλούσια' σκηνή με τόσες πολλές επιφάνειες και φόρμες. Καταλαβαίνεις πως ο Μάρτιν γνώριζε ακριβώς τι ήθελε να πετύχει».

O Σαντζάι Γκούπτα από το Χαλ  σχολιάζει με τη σειρά του την εικόνα που κέρδισε την κατηγορία "Άνθρωποι": «Αυτό το μέλος της φυλής των Μασάι στην Κένυα, μου εξήγησε πως το μεγαλύτερο μέρος της γης, που μέχρι πρότεινος ήταν διαθέσιμη στα κοπάδια αγελάδων των Μασάι, έχει μπει στην «άκρη» για projects προστασίας της άγριας φύσης, κάνοντας πολύ δύσκολο για τους Μασάι να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους. Νομίζω πως η έκφρασή του επιδεικνύει τέλεια την προσαρμοστικότητά του σ' αυτή την κατάσταση δοκιμασίας».

H Σαμάνθα Κρίμιν από το Ανατολικό Σάσεξ σχολιάζει την δική της εικόνα, που νίκησε στην κατηγορία "Περιπέτεια": «Ίχνη αστεριών πάνω από τη Νότια Τζόρτζια. Η κάμερα στήθηκε και την άφησα να τραβάει !!!170 συνεχόμενα exposures 30 δευτερολέπτων!!!".  O κριτής Κάρολ Ένκουιστ θα πει: «Η Σαμάνθα τράβηκε μία ενδιαφέρουσα σκηνή κάμπινγκ στο χιόνι σ' ένα όμορφο περιβάλλον και την έκανε ακόμα καλύτερη με το να προσαρμόσει το φως στην σκηνή και να προσθέσει τα ίχνη του αστεριού στην όλη σύνθεση».

O Άντριαν Ράι από το Όξφορντσαϊρ σχολιάζει για την δική του εικόνα που ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες για την κατηγορία "Φύση": «Περιμέναμε επί ώρες για τα άγρια ζώα στο Μασάι Μάρα της Κένυα να περάσουν το ποτάμι. Ξαφνικά, ένα αποφάσισε να περάσει, μετά άλλο ένα, μετά κι άλλο. Ρουθούνιζαν, μουγκάνιζαν και πλατσούριζαν, κάνοντας έναν απίστευτο θόρυβο, ενώ η σκόνη έγινε ένα σύννεφο που έφευγε μέσα από τα δέντρα. Ένας κροκόδειλος έπαιξε με ένα μοσχάρι, αλλά ήταν τόσος φουσκωμένος που δεν ασχολήθηκε να το σκοτώσει. Λίγα λεπτά αργότερα, όλα είχαν τελειώσει».

Τέλος, τη νίκη στην κατηγορία "Φύση" πήρε η συγκεκριμένη εικόνα, που τραβήχθηκε από τον Τζίζους ντελ Τόρο Καρσία, Λονδίνο:  «Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να βλέπεις δύο ζώα ερωτευμένα; Φωτογράφησα τα άλογα ενώ ήταν στην παραλία Εσαουίρα στο Μαρόκο. Δεν είχα πολύ χρόνο για να στήσω τη φωτό ή να 'παίξω' με το περιβάλλον, αν και το post-production επέτρεψε ορισμένα κοψίματα στα σημεία όπου οι διαγώνιες συναντούν τα 'hotspots''».

Θυμηθείτε την φωτο από την Θράκη που ταξίδευσε στον κόσμο και δείτε πολλές ακόμα φωτογραφίες στην εξής διεύθυνση: http://news.gr.msn.com/world/images.aspx?cp-documentid=160610821#image=11