Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Γιαννακίδης – Στυλιανίδης συμφώνησαν σε μείζονα θέματα όπως η ΕΟΖ και η VISA στους Τούρκους

Τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ
επισκέφθηκε ο βουλευτής
Ροδόπης και Γραμματέας
Προγράμματος της ΝΔ

     ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ


Τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη, επισκέφθηκε ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συνεργασιών τους με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής.


«Διαχρονική, και παραγωγική συνεργασία»

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννκίδης υπογράμμισε την παραδοσιακά καλή συνεργασία του με τον κ. Στυλιανίδη, λέγοντας: «Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση εργασίας με τον κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο σε όλη τη θεσμική μου θητεία είχα μία πολύ καλή συνεργασία υψηλού επιπέδου, που παρήγαγε πάρα πολλά αναπτυξιακά αποτελέσματα στην περιοχή, και εύχομαι αυτή η συνεργασία να έχει συνέχεια και σε ορατό χρόνο».

Ακόμη, επισήμανε και την διαπροσωπική σχέση τους πέρα από την θεσμική, αφού όπως είπε: «Νομίζω ότι πέρα από την επιβαλλόμενη συνεργασία, και η ανθρώπινη σχέση που έχει δημιουργηθεί, προσδιορίζει ότι η επόμενη ημέρα για την περιοχή μας θα είναι πολύ πιο θετική σε σχέση με αυτό που βιώνει η χώρα και με την αναπτυξιακή κατρακύλα που βρίσκεται και η ίδια η Ροδόπη, με την τεράστια ανεργία και με το πρόβλημα της φτώχειας που αγγίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα μας, έχουμε την υποχρέωση να σμίξουμε, να σχεδιάσουμε, και να προγραμματίσουμε μαζί για την επόμενη ημέρα.


«Προαπαιτούμενο η εποικοδομητική συνεργασία όλων»

Από την πλευρά του ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ, αφού τόνισε πως «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη οικονομική και εθνική κρίση η οποία για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά έχει προαπαιτούμενο την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία όλων των φορέων», ενέταξε σε αυτή τη βάση τις τελευταίες του επαφές: «Το τελευταίο διάστημα έχω περιοδεύσει σε όλους τους ΟΤΑ της Ροδόπης, έχω συζητήσει με όλους τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους τις προτεραιότητες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής, και αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται με τη συνεργασία που είχαμε με τον Περιφερειάρχη».


«Αναγκαία έργα»

Κατά τη γνώμη του «αυτό το οποίο προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε σήμερα, είναι ότι προτάσσουμε έργα υψηλής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κόσμο που “δοκιμάζεται”, έργα τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν “φρέσκο” χρήμα στην αγορά της περιοχής, και βεβαίως έχουν χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, διότι είναι περιορισμένα τα οικονομικά και η δυνατότητες χρηματοδότησης, και βέβαια μεγάλα στρατηγικά έργα, που άλλα σχεδιάστηκαν στο παρελθόν και γίνεται προσπάθεια τώρα να “ζωντανέψουν”, και άλλα σχεδιάζονται τώρα και αποσκοπούνε στην αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία μένουν καθηλωμένα έξω από την “πόρτα” της Ελλάδας».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ανέφερε το θέμα της VISAS με την Τουρκία «προκειμένου να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας», την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα με τη Βουλγαρία «ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί και αυτό το κομμάτι του ευρωπαϊκού πληθυσμού που βρίσκεται στα βόρεια μας», καθώς και: «να ουσιαστικοποιηθεί ο ρόλος του ΔΠΘ, να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες υποδομές στην περιοχή, και να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι υποδομές αγροτικής υποστήριξης που θα δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες, και καλλιέργειες να αναδιαρθρώσουν και τα εισοδήματά τους να τονωθούν».


Σε πρώτο πλάνο η ΕΟΖ

Παράλληλα, «προτεραιότητα» και «στρατηγικό στόχο» χαρακτήρισε την ΕΟΖ, «μια που μέσα από αυτό το εγχείρημα θα επιδιωχθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανεργία που έχει πλήξει την περιοχή και προσεγγίζει το 40%, και να μείνει εδώ ο νέος πληθυσμός».