Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Τι εργασίες περιλαμβάνει η πολυσυζητημένη αναπαλαίωση του παλιού Δημαρχείου Ξάνθης

Είναι ένα πολυσυζητημένο έργο που ήρθε στην επιφάνεια μετά τις πρόσφατες κατηγορίες που εκφράστηκαν από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Η ανάπλαση του Δημαρχείου Ξάνθης είναι ένα πολυζητημένο έργο που ήρθε στην επιφάνεια μετά τις πρόσφατες κατηγορίες που εκφράστηκαν από τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο.

Ο Χρήστος Πούλιος υποστήριξε ότι η «Αποκατάσταση του Δημαρχείου Ξάνθης» εκτιμήθηκε αρχικά όταν εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης σε ύψος 1,4 εκατομμυρίου ευρώ, ενώτο κόστος του πλέον ανέρχεται σε 2,75 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο του αρχικού.

Ο κ. Πούλιος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για κακή προετοιμασία και προχειρότητα, αναφέροντας ότι ο Δήμος προωθεί την ένταξη ενός πολυδάπανου έργου, χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η χρησιμότητα του κτιρίου μετά την αποκατάσταση. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο Χ. Μούρκας με προσωπική επιστολή είχε αντιδράσει και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο για χρήματα που θα έχανε η Ξάνθη, αν δεν είχε ενταχθεί το εν λόγω έργο.

Το αντικείμενο του έργου

Παρουσιάζει ενδιαφέρον τί προβλέπει η αποκατάσταση του διατηρητείου κτιρίου του Δημαρχείου Ξάνθης, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα.

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση του τριώροφου διατηρητέου κτιρίου Δημαρχείου Ξάνθης συνολικής τελικής δόμησης 1.152,89 τ.μ. και η αλλαγή χρήσης του σε χώρο συνάθροισης κοινού και γραφεία.Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η προσθήκη ανελκυστήρα Α.Μ.Ε.Α. Το διατηρητέο κτίριο του Δημαρχείου έχει αλλοιωθεί από μεταγενέστερες προσθήκες από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες και θα καθαιρεθούν. Στη συνέχεια θα καθαιρεθούν τα στοιχεία του διατηρητέου που έχουν φθαρεί όπως κεραμίδια, εξωτερικά κουφώματα. Θα γίνουν εσωτερικές διαμορφώσεις μικρής κλίμακας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας χρήσης.

Θα ενισχυθεί με μεταλλικά πλαίσια η στατική του επάρκεια ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα του χρήση. Θα συντηρηθούν τα στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση, όπως τα εσωτερικά κουφώματα, κάποιες οροφές και θα επανακατασκευασθεί ότι παρουσιάζει μεγάλες φθορές. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις θα γίνουν εξαρχής. Επίσης θα κατασκευασθεί ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (που θα φθάνει μέχρι τον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου θα γίνονται οι εκδηλώσεις). Τέλος θα αποκατασταθεί ο διάκοσμος του κτιρίου, τοιχογραφίες και γύψινες διακοσμήσεις και εσωτερικές θύρες δεύτερου ορόφου είτε με συντήρηση, είτε αποκάλυψη και συντήρηση ή αναπαραγωγή.

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο που σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο Ξάνθης χτίστηκε το 1830 από τον εβραίο καπνέμπορο Μωυσή, ενώ αργότερα πουλήθηκε στον I. Ορφανίδη. Το 1926 αγοράστηκε από το Δήμο Ξάνθης και έκτοτε χρησιμοποιείται για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Μορφολογικά το κτίριο αποτελείται από δύο όγκους. Ο ένας έχει τρία επίπεδα πάνω από το έδαφος ενώ ο δεύτερος δύο και ένα υπόγειο χώρο. Το αρχιτεκτονικό του ύφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκλεκτιστικό, είναι συμμετρικό μέσα και έξω ενώ κεντρικό στοιχείο είναι η μεγάλη σάλα που δεύτερου ορόφου.