Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Δεκτή η αίτηση πτώχευσης για Diana, αλλά δεν έκανε δεκτές τις απαιτήσεις Ζερίτη το Δικαστήριο

Βγήκαν οι σχετικές αποφάσεις από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης αναφορικά με την Χαρτοποιία Θράκης


   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Δεκτή έγινε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης η αίτηση πτώχευσης της Χαρτοποιίας Θράκης.
Βέβαια το ενδιαφέρον δεν εστιάστηκε στο αν θα γίνει δεκτή ή όχι αλλά στους όρους αυτής της πτώχευσης, οι οποίοι ικανοποιούν την πλευρά των εργαζομένων.


Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις απαιτήσεις της πλευράς Ζερίτη που αξίωνε να διαχειριστεί το Δ.Σ. της εταιρίας την πτωχευτική περιουσία (!) με τη σύμπραξη συνδίκου. Πρακτικά η πλευρά της Χαρτοποιίας επιχείρησε να διασώσει από την πτώχευση τις εκτάσεις που διαθέτει πέριξ του εργοστασίου, όπου σκόπευε να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, για το οποίο υπάρχει ήδη έγκριση από τη ΡΑΕ στο όνομα των υιών Ζερίτη.


Δεν δέχεται συνδειαχείριση στην εκποίηση


Το δικαστήριο, όπως ήταν αναμενόμενο, έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να συμμετάσχει η υπό πτώχευση εταιρία στην εκποίηση των παγίων της εταιρίας ενώ επίσης δεν εξαιρεί τις επίμαχες εκτάσεις από την υπό ρευστοποίηση περιουσία. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο όρισε τη δικηγόρο Ξάνθης Ροδή Πλουμιστού ως σύνδικοστη διαδικασία πτώχευσης της Χαρτοποιίας Θράκης. Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία η σύνδικο πτώχευσης θα συγκεντρώσει τις απαιτήσεις πιστωτών και εργαζομένων και θα συγκαλέσει Συνέλευση των πιστωτών στις 27 Σεπτεμβρίου 2012.


Συγκρατημένη ικανοποίηση στους εργαζόμενους

Η απόφαση του δικαστηρίου ικανοποιεί τις θέσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Θανάση Ξυνίδη, ενώ στη σχετική διαδικασία προτεραιότητα έναντι των λοιπών πιστωτών έχουν οι εργαζόμενοι.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, εξαιτίας της φημολογίας περί εφαρμογής νέων αντεργατικών νόμων για την καθιέρωση μειωμένου ανώτατου πλαφόν στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους, θα επιδειχθεί οι οι υπάλληλοι της εταιρίας να απολυθούν έγκαιρα προκειμένου να μην πληγούν από τυχόν νέα μέτρα καθώς πρόκειται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, για εργαζόμενους πολλών δεκαετιών. Πάντως η απόφαση επισημοποίησε με ξεκάθαρο τρόπο ότι έπεσαν οι τίτλοι τέλους για μια βιομηχανία που σηματοδότησε την ανάπτυξη της Θράκης από το 1980 και μετά ενώ σήμερα μαρτυρά την προφανή παρακμή της τοπικής οικονομίας.