Με αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την αποκατάσταση του δημάρχου της ταραγμένης περιόδου 1944-1945
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Με αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης άνοιξε, ουσιαστικά, ο δρόμος για την αποκατάσταση του Δημάρχου της ταραγμένης περιόδου 44-45 Θεόφιλου Παπαδόπουλου, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα, απών, από τις σχετικές καταστάσεις του Δήμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Με αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης άνοιξε, ουσιαστικά, ο δρόμος για την αποκατάσταση του Δημάρχου της ταραγμένης περιόδου 44-45 Θεόφιλου Παπαδόπουλου, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα, απών, από τις σχετικές καταστάσεις του Δήμου.
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος (1913-1978) που αναδείχτηκε Δήμαρχος σε ηλικία 31 ετών, μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης και την είσοδο του ΕΛΑΣ το 1944, προταθείς από το ΕΑΜ, διετέλεσε Δήμαρχος μέχρι το Μάρτιο του 1945, παραδίδοντας το Δήμο στον Π. Χρηστίδη, με βάση τις προβλέψεις της συμφωνίας της Βάρκιζας.
Για τον άγνωστο Δήμαρχο (όπως και τον αντίστοιχο Νομάρχη της ίδιας περιόδου Λάκη Παπαπέτρου) έχουν κάνει αναφορές ο ιστοριοδίφης Θωμάς Εξάρχου, ο δικηγόρος Γιώργος Αποστολίδης, έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας στο Πάντειο Παντεπιστήμιο ενώ σχετικό ρεπορτάζ είχε γίνει στο XanthiPress.gr και άλλα Μέσα το Μάιο του 2011.Το ζήτημα που είχε θίξει στο παρελθόν η παράταξη Ανταμπούφη και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Βασιλούδης, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο με έγγραφό της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την αποκατάσταση στη σχετική μαρμάρινη πλάκα του Δημαρχείου
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συστηθεί σχετική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Δημαρχόπουλο, Δημήτρη Μπένη και Νίκο Ανταμπούφη. Αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος έθεσε το θέμα της αναρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου και της έλλειψης ιστορικών τεκμηρίων. Με την παρέμβασή του ο Νίκος Ανταμπούφης απάντησε ότι δεν προτείνεται να αποφασίσει ο Δήμος μέσα σε ένα απόγευμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα αλλά να ξεκινήσει την έρευνα για το ζήτημα, ώστε μέσα από μια επιτροπή να επανέλθει το θέμα συγκροτημένα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δήμαρχος: Υπάρχουν κι άλλα λάθη στη μαρμάρινη πλάκα
Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, παρόλο που ανέφερε ότι έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο της εκλογής του, την επομένη της απελευθέρωσης αλλά έκανε δεκτό το σκεπτικό ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι διατέλεσε Δήμαρχος της πόλης, εφόσον παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι δεν είναι το μοναδικό λάθος της μαρμάρινης πλάκας, όπως στην περίοδο της κατοχής.
Θ. Ξυνίδης: Στην ίδια πλάκα βρίσκονται οι Δήμαρχοι της Επταετίας
Ο Θανάσης Ξυνίδης σημείωσε ότι είχε θέσει για πρώτη φορά το θέμα το 1997 χωρίς αποτέλεσμα. Σημείωσε, δε, ότι στην ίδια μαρμάρινη πλάκα εμφανίζονται οι Δήμαρχοι που διορίστηκαν από τη δικτατορία («και δεν προτείνω να φύγουν γιατί υπήρξαν πράγματι Δήμαρχοι» είπε) άρα, σύμφωνα με τον Θανάση Ξυνίδη, αφού ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή θα τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα.
Για περισσότερα στοιχεία από τρεπορτάζ του Μαίου 2011 κλικ εδώ
Η επιστολή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να κάνουμε επίσημα γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι, ήρθε πλέον η ώρα να αποκατασταθεί η Ιστορική αλήθεια και να αποδοθούν από τις αρχές της πόλης οι οφειλόμενες τιμές στο πρόσωπο του Θεόφιλου Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με όλους τους ερευνητές της περιόδου της ταραγμένης δεκαετίας 1940-50, η Ιστορία της πόλης δεν σταμάτησε στο 1936 και, ως διά μαγείας συνεχίστηκε, την 8η Μαρτίου 1945, όπου επανήλθε με νόμο στα δημαρχιακά του καθήκοντα, ο προπολεμικός Δήμαρχος Πυγμαλίων Χρηστίδης.!
Η Ιστορία της πόλης συνεχίστηκε και στην περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής και μετά την απελευθέρωσή της. Ως γνωστόν, η πόλη παραδόθηκε από τους Βούλγαρους, που είχαν εν τω μεταξύ συμμαχήσει με τον Ρωσικό Κόκκινο Στρατό, στις δυνάμεις του 81ου Συντάγματος της 7ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στις 11/9/1944. Την επομένη 12/9/1944, ο λαός της Ξάνθης εξέλεξε Δήμαρχο της πόλης με συντριπτικό ποσοστό (94%) τον προτεινόμενο από το ΕΑΜ Θεόφιλο Παπαδόπουλο, γεωπόνο από την Ξάνθη με σημαντική αντιστασιακή δράση. Ταυτόχρονα, εξέλεξαν τον πρώτο αιρετό Νομάρχη της χώρας, επίσης προτεινόμενο από το ΕΑΜ, Δικηγόρο-Συμβολαιογράφο Ξάνθης, (Λάκη) Μιχαήλ Παπαπέτρου.
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος, παρέμεινε στη Δημαρχία της Ξάνθης από τις 12/9/1944 μέχρι τις 7/3/1945 και, παρέδωσε την πόλη στις αρχές, όπως ορίζονταν από τη συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παπαδόπουλος παρουσίασε σπουδαίο έργο, που μνημονεύεται από πολλούς ερευνητές και ιδίως από τον συμπολίτη μας ιστοριοδίφη κ. Θωμά Εξάρχου
Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι, για τους γνωστούς μετεμφυλιακούς λόγους το όνομα του Θ. Παπαδόπουλου απουσιάζει από την επιγραφή που κοσμεί το Δημαρχείο της Ξάνθης με τους διατελέσαντες Δημάρχους.
Θεωρούμε, πως είναι καθήκον του ΔΣ, να αποκαταστήσει την ιστορική ανακρίβεια και να αποδώσει τον οφειλόμενο μετά θάνατο ηθικό φόρο τιμής στο Θεόφιλο Παπαδόπουλο, αναγράφοντας το όνομά του, στους διατελέσαντες δημάρχους Ξάνθης. Επιπλέον, θα μπορούσε να αποδοθεί στο Δήμαρχο Θεόφιλο Παπαδόπουλο και στο Νομάρχη Μ.Παπαπέτρου το όνομά τους τιμητικά σε δρόμο της πόλης και, να οργανωθεί μία τελετή τιμής με την οικογένειά τους αποδίδοντας σχετική πλακέτα.
(Φώτο εξωφύλλου:Γ. Παπαδόπουλος. Στην ίδια φωτογαφία τρίτος από αριστερά είναι ο επίσης μετέπειτα Δήμαρχος Β. Βασιλειάδης)