Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σχέδιο για σεισμούς στον Έβρο


Συνεδρίασαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Συνεδρίασαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Π.Ε. Έβρου) με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.


Στη σύσκεψη προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη, και συμμετείχαν ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κοκολάκης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Χουβαρδάς, ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία Βασίλης Δολαψής, εκπρόσωποι του στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δασαρχείων, του ΕΚΑΒ, των εθελοντικών ομάδων που εντάσσονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της ανάγκης για τακτική επικαιροποίηση των σχετικών σχεδίων αντιμετώπισης- δράσης έκτακτων φαινομένων.

Από τους πέντε Δήμους του νομού, οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας παρουσίασαν την κατάσταση ετοιμότητας του μηχανισμού αντιμετώπισης σεισμών. Τα σχετικά σχέδια, άμα τη ολοκλήρωσή τους, θα κατατεθούν στο Σ.Ο.Π.Π. για έγκριση.

«Η Πολιτική Προστασία είναι υπόθεση όλων μας, όλων των πολιτών. Και το λέω αυτό, γιατί μπορεί μεν να απευχόμεθα ένα καταστροφικό συμβάν, όμως οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Συντόνισα την παρούσα σύσκεψη, προκειμένου να εξασφαλίσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο την προετοιμασία για το συγκεκριμένο φαινόμενο, το σεισμό. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συσκέψεις, ενώ αποδέχομαι την πρόταση για ασκήσεις σε πραγματικό χρόνο.» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Ο κ. Κοκολάκης ανέφερε στις δηλώσεις του «Γίνονται συσκέψεις για την προετοιμασία σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει όποιος το ακούσει να τον πιάσει πανικός. Ο λόγος είναι ότι απλά πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, μια και η Ελλάδα είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου, έχουμε 159 ενεργά ρήγματα, και στην περιοχή του Έβρου το ρήγμα του Διδυμοτείχου, μήκους 80 χλμ. Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι οι φορείς να σχεδιάσουνε, και να υπάρχει μια ετοιμότητα προκειμένου αν εκδηλωθεί, ω μη γένοιτο, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».