Κατακλύζονται
τα φανάρια της πόλης από παιδιά μικρής ηλικίας, κυρίως αθίγγανους, που ζητιανεύουν
ΠΟΣΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
ΓΙΑ ΕΠΑΙΤΕΙΑ ΤΟ 2011;
Αν και είχε ατονήσει τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο το να αντικρίζει κανείς παιδία, 5 έως 10 ετών, να επαιτούν για μερικές υποδιαιρέσεις του ευρώ στα φανάρια της πόλης της Ξάνθης.
Όπως είχε αναδείξει ήδη την άνοιξη με σχετικές του αναφορές τοThrakiToday.com τα “παιδιά των φαναριών” αποτελούσαν καθημερινότητα για την πόλη της Ξάνθης, με τους γονείς τους να τα ωθούν στην επαιτεία βάζοντάς τα είτε να προσπαθούν να πουλήσουν χαρτομάντιλα σε οδηγούς αυτοκινήτων είτε να καθαρίσουν το παρμπρίζ του οχήματός τους κατά τη διάρκεια του χρόνου αναμονής τους στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης είτε να ζητιανεύουν για χρήματα.
Ωστόσο το για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαινόμενο είχε ατονήσει, κάτι που όπως αποδεικνύεται ήταν καθαρά παροδικό, μιας και οι φωτεινοί σηματοδότες της πόλης έχουν κατακλειστεί ξανά από μικρής ηλικίας παιδία, ακόμη και 5 ετών, αθίγγανους ως επί το πλείστον, τα οποία, είτε με την επίβλεψη των γονιών τους είτε χωρίς, επαιτούν.
Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό και δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της Ξάνθης, αλλά εντοπίζεται στο σύνολο των πόλεων της χώρας ως απόρροια της τραγικής οικονομικής εξαθλίωσης που ταλανίζει μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής στην πόλη της Ξάνθης δεν παρατηρείται το φαινόμενο να μεταφέρονται από άλλες περιοχές παιδία με στόχο την επαιτεία, αλλά όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα πρόκειται για παιδία άπορων οικογενειών του οικισμού Δροσερού, όπου κατοικούν κυρίως αθίγγανοι, και τα οποία ωθούνται στην επαιτεία από τους ίδιους τους γονείς τους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης πραγματοποίησε συνολικά 30 συλλήψεις για επαιτεία, ενώ όπως ξεκαθαρίζεται από πλευράς της αστυνομίας το φαινόμενο της επαιτείας παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο τη χειμερινή περίοδο όπου οι ανάγκες των ευπαθών αυτών ομάδων αυξάνονται.