Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Μειονοτικό τεστ για τον "Καλλικράτη"
Ποια ονόματα ακούγονται για ποιους δήμους, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" που αξίζει να θυμηθούμε...
Ενα δυνατό κρας τεστ για τις διοικητικές και πληθυσμιακές αλλαγές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων ελλήνων πολιτών που επέφερε ο «Καλλικράτης» στη Θράκη και κυρίως στο νομό Ξάνθης αναμένεται να είναι οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι μεταβολές στο συσχετισμό δυνάμεων που προέκυψαν από τη νέα διοικητική διαίρεση και η δημιουργία είτε πλειοψηφικών είτε αμιγώς μουσουλμανικών «θυλάκων» επιτρέπουν στο τουρκικό προξενείο να ασκεί επιρροή στην εκλογή τουλάχιστον των τριών από τους τέσσερις δημάρχους στην Ξάνθη.
*Στο Δήμο Μύκης (αμιγώς μουσουλμανικό, με πλειονότητα τους Πομάκους) η αντιπαράθεση αναμένεται να γίνει κυρίως μεταξύ του νυν δημάρχου Μουσταφά Αγκά και του δημοσιογράφου και πρώην προέδρου του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Θράκης» Τζεμίλ Καπζά. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ συναντά μεγάλες δυσκολίες να βρει υποψήφιο.
*Στο Δήμο Τοπείρου (με 60% χριστιανικό πληθυσμό) επικρατέστερος φέρεται ο νυν δήμαρχος Στ. Χατζηευαγγέλου (επιρροής του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξυνίδη), ο οποίος αναμένεται να έχει ατύπως την αποδοχή και του προξενείου.
*Στο Δήμο Αβδήρων, που περιλαμβάνει και τον πρώην Δήμο Σελέρου (με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό) οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες και το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Για το λόγο αυτό υπάρχει πλειοδοσία των υποψηφίων προς τη μειονότητα, με πολλά «θα». Από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του πρώην δημάρχου Βιστωνίδας Β. Τσολακίδη. Δεν αποκλείεται όμως και υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Σελέρου Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ.
*Στο Δήμο Ξάνθης (με 66% χριστιανικό πληθυσμό) ενδέχεται να κατέβει ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός. Για το λόγο αυτό συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης», με τη συμμετοχή των δύο μειονοτικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Τσ. Μαντατζή και Αχ. Χατζηοσμάν.
Στο νομό Ροδόπης:
*Στην Κομοτηνή το πιθανότερο είναι η μειονότητα να κατεβάσει δικό της υποψήφιο, αφού όμως πρώτα δει τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Εδώ, πάντως, όπως και στο Δήμο Μαρωνείας, τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η χριστιανική πλειοψηφία.
*Στο Δήμο Αρριανών επικρατέστερος φέρεται ο δήμαρχος Μ. Χαλήτ, χωρίς να αποκλείεται έκπληξη.
*Στο δήμο Ιάσμου (με πλειοψηφία 62% μουσουλμανικό πληθυσμό) οι υποψήφιοι αναμένεται να είναι τέσσερις ή πέντε, ενώ καλές πιθανότητες φαίνεται ότι έχει η νυν αντινομάρχης Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία έχει «πέρασμα» και στη μειονότητα.
Η γενική εικόνα, πάντως, είναι ότι τα στελέχη της μειονότητας τηρούν στάση αναμονής, στο βαθμό που τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη τους επίσημους υποψηφίους τους. Ωστόσο, παρασκηνιακά, γίνεται παζάρι ώστε η στήριξη που θα προσφέρουν να έχει ισχυρά ανταλλάγματα σε αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Παράλληλα, η φημολογία για τη συγκρότηση ανεξάρτητων μειονοτικών συνδυασμών σε πολλούς δήμους έχει στόχο την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για παραχωρήσεις σε θέματα όπως αυτά των μουφτήδων, της μειονοτικής εκπαίδευσης κ.λπ.
Το ενδιαφέρον της Αγκυρας στο πλαίσιο αυτό είναι μεγάλο και αποδεικνύεται και με την πρόσφατη «θριαμβευτική» περιοδεία στη Θράκη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς (ήταν παρών και στο μνημόσυνο για την επέτειο θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ). Αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να ανασυσταθεί το κόμμα του αποθανόντος πρώην βουλευτή, το DEB, προκειμένου να παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
στις
3:05 π.μ.