Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Αποδοκιμασία ευρέος φάσματος για Νταβούτογλου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΑΙ ΤΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΣ;



Η κυβέρνηση αποδοκίμασε χθες τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τονίζοντας ότι οι Ελληνες μουσουλμάνοι «δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών, είτε από το εξωτερικό είτε μέσα από την Ελλάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι η εμπειρία του κ. Νταβούτογλου από την επίσκεψή του στη Θράκη «εκτός από ευχάριστη θα ήταν και διδακτική», πρόσθεσε: «Οι Ελληνες μουσουλμάνοι απολαμβάνουν τους καρπούς μιας πολιτικής πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, μιας μακροχρόνιας πολιτικής θετικών διακρίσεων, μιας πολιτικής που έχει καταστήσει την τοπική κοινωνία πρότυπο αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων».


Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Νταβούτογλου.

«Υπερέβη τα εσκαμμένα και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη δημιουργία όρων προσέγγισης και κλίματος συνεργασίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Ο Δημ. Αβραμόπουλος καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα να ενημερώσει την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής «για όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών και των όποιων αποτελεσμάτων τους - εάν υπάρχουν».

«Τα 12 ν.μ. είναι αναφαίρετο δικαίωμα» ανέφερε στη δική της δήλωση η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Είναι άλλο πράγμα η άσκηση αυτού του δικαιώματος που για να γίνει πρέπει φυσικά να υπαγορεύεται από λόγους σοβαρής ανάγκης, όταν λόγου χάρη απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δε δεχόμαστε κανένα casus belli».

«Στερείται κάθε ηθικής και νομικής βάσης η άρση του casus belli με αντάλλαγμα την απεμπόληση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων» σχολίασε η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη, που πάντως βρίσκει «θετική τη συνεχή επαφή των δύο κυβερνήσεων».


Πηγή:  http://www.enet.gr/