Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Πως ο Μόσιαλος μπήκε στον πάγο από το σύστημα Παπανδρέου

Ο "Μικροπολιτικός" αποκάλυψε την Παρασκευή και σήμερα τα στάδια που οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με την ροδοπίτισσα σύζυγο μακριά από το ρεύμα Παπανδρέου

         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΗ ΣΤΗΛΗ ΤΨΩΝ "ΝΕΩΝ" ΕΓΡΑΦΕ:

ΟΙ «ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ του κόνδορα» είναι ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Οι «τρεις ημέρες του Ηλία» είναι εβδομήντα δύο ώρες στη ζωή του Ηλία Μόσιαλου.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Μόσιαλος ξεκίνησε την εβδομάδα ως ένας από τους ανθρώπους του Πρωθυπουργού. Είχε, άλλωστε, συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις Βρυξέλλες όπου τη νύχτα της 26ης προς την 27η Οκτωβρίου έγινε η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία που αφορά το ελληνικό χρέος. Οπως είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές, από τον Ιούνιο και μετά, όταν ανέλαβε καθήκοντα στον ανασχηματισμό.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ζωή του Ηλία άλλαξε την Τρίτη. Γιατί; Διότι δεν πήρε καθαρή και ξάστερη θέση υπέρ του δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση όπως έκαναν οι παρά τω Πρωθυπουργώ υπουργοί, ας πούμε ο Δημήτρης Ρέππας ή ο Χάρης Καστανίδης. Ο Μόσιαλος εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις. Αποτέλεσμα; Την Τετάρτη ο Ηλίας δεν ήταν στην κυβερνητική αποστολή που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στις Κάννες. Υπήρξε συνέχεια την Πέμπτη. Στις πρωινές συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου ο Μόσιαλος ειδοποιήθηκε ότι δεν είναι αναγκαία η παρουσία του! Ακόμη περισσότερο: όταν δημιουργήθηκε θέμα με την ιστοσελίδα του BBC που εμφάνιζε τον Παπανδρέου παραιτούμενο εντός της ώρας, τη διάψευση δεν την έκανε ο Μόσιαλος αλλά η Ρεγγίνα Βάρτζελη! Φαντάζομαι ότι η αντικατάσταση είναι ad hoc - δηλαδή για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ασφαλώς, η συζήτηση αυτή παρέλκει, καθώς απόψε τα μεσάνυχτα έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ, πάντως, ο Ηλίας ήταν ο τέταρτος άνθρωπος στη συνάντηση των «τριών», δηλαδή της Αννας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιάννη Ραγκούση. Εγινε στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός - φαντάζομαι για την ουδετερότητα του χώρου - όχι πολύ μακριά από το γραφείο της Αννας. Κάπως έτσι οι τρεις έγιναν τέσσερις. Και η κυβέρνηση είναι επί της ουσίας χωρίς κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ αυτή υπενθυμίζει τη σταθερή απαίτηση του Παπανδρέου από τους ανθρώπους του. Αυτή συνοψίζεται στην απόλυτη τήρηση της γραμμής του και μάλιστα χωρίς περικοπές, συντμήσεις ή παρεκκλίσεις. Πανεπιστημιακός από το London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας, ο Μόσιαλος είναι ελεύθερο πνεύμα. Κάτι που φαίνεται ότι δεν ταιριάζει στο Μαξίμου.
 
 
Η ΙΔΙΑ ΣΤΗΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΡΑΦΕΙ:
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το σίριαλ με τον Ηλία Μόσιαλο. Στυλοβάτης της κυβέρνησης «Παπανδρέου ΙΙΙ» που συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει πέσει σε δυσμένεια. Μόνο που τις τελευταίες ημέρες η κατάστασή του θυμίζει τον δακτύλιο. Μια κυκλοφορεί, μια δεν κυκλοφορεί. Ας πούμε την Κυριακή, φαινόταν να έχει αποκατασταθεί πλήρως καθώς είχε κληθεί να πάει μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Προεδρικό για τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Χθες όμως ήταν πάλι «παγωμένος», καθώς οι τοποθετήσεις του είχαν ξαναενοχλήσει το στενό πρωθυπουργικό σύστημα. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για το λυκόφως της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Εκ των αιτημάτων του Αντώνη Σαμαρά είναι η αντικατάσταση και του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας είναι και προεκλογική. Αρα, πόστα που θεωρούνται ευαίσθητα σε περίοδο εκλογών πρέπει να πάνε σε υπηρεσιακά πρόσωπα.
 
.