Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Συγκρατημένη αισιοδοξία και προβληματισμός στη μειονότητα για την κυβέρνηση συνεργασίας

Οι εξελίξεις συνέπεσαν με το κουρμπάν μπαϊράμ και γι’ αυτό μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στα εορταστικά τραπέζια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΣΕΤΙΝ ΜΑΝΤΑΤΖΗ, ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ, ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, ΚΑΔΗ ΙΣΜΕΤ ΚΑΙ ΣΙΜΠΕΛ;

Με μία καταρχήν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και με προβληματισμό, υποδέχτηκαν αιρετοί και πολιτικοί της μειονότητας, την απόφαση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις συνέπεσαν με την θρησκευτική γιορτή του κουρμπάν μπαιράμ και γι’ αυτό κατάφεραν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στα εορταστικά τραπέζια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Η συμφωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας περιγράφεται ως μια κατ’ αρχήν «θετική εξέλιξη», ωστόσο αυτό που δημιουργεί ανησυχία στο μέσο πολίτη είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνούνται και όχι η μορφή της κυβέρνησης. Τα διπλά αυτά συναισθήματα εξέφρασαν, όταν ρωτήθηκαν από το “Χ”, να σχολιάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ιλχάν Αχμέτ, ο πρώην βουλευτής Συνασπισμού Μουσταφά Μουσταφά, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ και η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτο βήμα για την ισότητα” δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Παράλληλα μίλησαν για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ενόψει των επικείμενων εκλογών.


Τσετίν Μάντζατζη: “Το καινούργιο πολιτικό σκηνικό μέχρι τώρα ήταν όνειρο”

Για ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, έκανε λόγο μιλώντας για το νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη. Ο βουλευτής Ξάνθης υπεραμύνθηκε των μέτρων που έλαβε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος λέγοντας, “τα μέτρα που παίρνουμε, μπορεί να είναι οδυνηρά και να καταστρέφουν ίσως την καθημερινότητα των πολιτών, είναι όμως μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε, έτσι ώστε να σταθούμε στα δικά μας πόδια και όχι σε μια εικονική οικονομία βασισμένη στα δανεικά”. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνεργασίας ως ιστορικό βήμα και κάλεσε όλους τους πολιτικούς, “να βάλουν τα δυνατά τους, ώστε αυτή η μεταβατική περίοδος να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή”. Ο βουλευτής Ξάνθης άδραξε της ευκαιρίας να αναφερθεί σε πάγια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα της μειονότητας, όπως η εκλογή των μουφτήδων και η διοίκηση των Βακουφίων και κάλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση, “έστω και σ’ αυτή την ύστατη στιγμή να δώσουν λύση τουλάχιστον σε ένα από τα θέματα που αφορούν την μειονότητα. Δυστυχώς η μειονότητα μέχρι τώρα εμπιστεύτηκε το υπάρχουν πολιτικό σύστημα. Εγώ στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων και είπα θα στηρίξω αυτή τη δύσκολη στιγμή προσπάθεια του πρωθυπουργού και το έκανα χωρίς διαπραγματεύσεις, χωρίς ταλαντεύσεις, αλλά τώρα πλέον πιστεύω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει στο διάστημα που πλέον μένει προ των εκλογών, να δώσουν μια λύση τουλάχιστον σε ένα από τα μείζονα θέματα της μειονότητας”. Στο ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής ο κ. Μάντατζη, απάντησε αινιγματικά, “εγώ θέλω να είμαι, αλλά θα κριθεί από εδώ και πέρα”.


Ιλχάν Αχμέτ: “Θετικό βήμα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί”

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι, μετά από δύο χρόνια, μπόρεσαν τα δύο μεγάλα κόμματα να συνεννοηθούν προς το εθνικό συμφέρον, ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιλχάν Αχμέτ, σημειώνοντας τα εξής: “Αυτή ήταν η πάγια θέση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και της προέδρου Ντόρας Μπακογιάννη, για μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να σωθεί η χώρα. Ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, δεν έχει φύγει, οι αποφάσεις δεν αρκούν, πρέπει να δούμε και στην πράξη πως θα συνδιαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και όλοι να δουλέψουμε με αίσθηση ευθύνης”. Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι Δημοκρατική Συμμαχία πρέπει είναι σ’ αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Ιλχάν απάντησε ως εξής: “Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση και ευρύτερη στήριξη. Το αν η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι ή όχι θα είναι απόφαση της προέδρου και των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Το θετικό είναι ότι οι δύο μεγάλες δυνάμεις αυτή την στιγμή έχουν πάρει το φορτίο και από εκεί και μετά η Δημοκρατική Συμμαχία θα κρίνει ό,τι είναι εθνικά αναγκαίο”. Όσον αφορά τις προσωπικές φιλοδοξίες ενόψει των εκλογών, ο κ. Ιλχάν δηλώνει, όπως πάντα, μάχιμος, “αν οι πολίτες μου το προτείνουν θα είμαι παρών. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη για τις αποφάσεις. Σήμερα προέχει η σωτηρία της χώρας και οι αξιόπιστες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση”.


Μουσταφά Μουσταφά: “Εντολοδόχος της τρόικας και του ΔΝΤ η νέα κυβέρνηση”

Την προσφυγή στις κάλπες χαρακτήρισε ως μοναδική δημοκρατική λύση, ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Μουσταφά Μουσταφά, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι μπορούν “να καταγραφούν οι δυναμικές, που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας και με αυτή την καταγεγραμμένη δυναμική στη Βουλή να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα, που θέλουν να μας επιβάλλουν με αυτή τη νέα κυβέρνηση. Νομίζω ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτή την νέα κυβέρνηση που θα είναι εντολοδόχος της τρόικας και του ΔΝΤ. Θα προσπαθήσει να περάσει όλα αυτά τα μέτρα χωρίς να υπάρχει πολύ συζήτηση μέσα στην Βουλή και η νέα σύνθεση της Βουλής, όπως θα προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι υποχρεωμένη να παλέψει όλη αυτή την κατάσταση που θα δημιουργηθεί”. Όσον αφορά στο αν υπάρχει ενδιαφέρον να συμμετέχει ξανά στις εκλογές ως υποψήφιος, ο κ. Μουσταφά είπε, “γνωρίζετε την προσωπική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια. Ιδίως μπροστά σ’ αυτές τις δυσκολίες, εμείς σαν πολιτικός χώρος, αλλά και σαν μεμονωμένα άτομα, αισθανόμαστε την υποχρέωση να αγωνιστούμε όσο γίνεται περισσότερο για να μπορέσει η χώρα μας, ο λαός μας, να αντιμετωπίσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται σαν πειραματόζωο από το ΔΝΤ, το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, των νεοφιλελευθερων επιλογών που θέλουν να επιβληθούν σε όλους τους λαούς”.


Καδή Ισμέτ: “Πρέπει να τα βρουν οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων”

Τον αρνητικό αντίκτυπο των πολιτικών εξελίξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σχολίασε ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, λέγοντας, “υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στην χώρα, τις οποίες καταλαβαίνει και ο κόσμος. Είναι μια δύσκολη περίοδος και για εμάς, για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά εμείς πιστεύω με τις δυνατότητες που έχει ο δήμος Ιάσμου, θα ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες πιο εύκολα από τους άλλους δήμους.

Για την απόφαση για κυβέρνηση συνεργασίας, ο δήμαρχος Ιάσμου εξέφρασε την πεποίθηση, ότι, “θα είναι για το καλό της χώρας. Πρέπει να τα βρουν οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων, γιατί η χώρα περνάει από μια δύσκολη συγκυρία, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας που μας επηρεάζει και εμάς πάρα πολύ”.


Σιμπέλ Μουσταφάογλου: “Καλό βήμα για να γυρίσουμε τον τροχό και να μπούμε σε δρόμο ανάπτυξης”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη δούμε να διαδραματίζει ρόλο στις προσεχείς εθνικές εκλογές, άφησε η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτο βήμα για την ισότητα”, δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον, “θα δείξει ο χρόνος”. Σχολίασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις κάνοντας λόγο για “δύσκολες στιγμές για την χώρα μας. Ζήσαμε τις τελευταίες δύο μέρες πράγματα τα οποία κανείς δεν ήθελε να γίνουν, αλλά ήταν αναπόφευκτα μετά από τόσους μήνες κρίσης που επικρατούσε στην χώρα μας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ήταν ένα καλό βήμα για να γυρίσουμε τον τροχό και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, εφόσον βέβαια συμφωνηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Για το αν θα έχει και την αποδοχή του λαού, η κ. Μουσταφάογλου, τόνισε, “αυτό θα το δείξει ο λαός στις εκλογές. Αυτή την στιγμή όμως προέχει να σώσουμε την κατάσταση και γι’ αυτό πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο αποδοχής και από την Ε.Ε., γιατί δυστυχώς από εκεί κρεμόμαστε όλοι αυτή την στιγμή”.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/