Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Οι εργαζόμενοι απέτρεψαν πλειστηριασμό των Κλωστηρίων Μαρωνείας

Για την τελευταία πράξη πριν τη δικαίωση και την πώληση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από αμερικανικό επενδυτικό όμιλο κάνουν οι εργαζόμενοι

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μετά από έναν αγώνα 3,5 περίπου ετών, οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην δικαίωσή τους, που θα έρθει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της επιχείρησης από Αμερικανικό επενδυτικό όμιλο. Μπορεί το ενδιαφέρον των επενδυτών να εμφανίστηκε εδώ και παραπάνω από 5 μήνες, αλλά η αδιαλλαξία των εγγυητριών τραπεζών αποτέλεσε τροχοπέδη στην προσπάθεια διευθέτησης και ολοκλήρωση της συμφωνίας. Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, την πολυπόθητη υπογραφή της για την εξαγορά της ΕΝ.ΚΛΩ. έβαλε και η Εθνική Τράπεζα, καθιστώντας διαδικαστικά πλέον τα ζητήματα, που απομένουν.




Στην οδό Παπαδήμα, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο, παίχτηκε χθες το μεσημέρι η τελευταία, κατά κοινή πεποίθηση, πράξη του δράματος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Στο γραφείο του δικαστικού επιμελητή, κ. Δημητρίου Σανιδά, επρόκειτο να διεξαχθεί πλειστηριασμός μέρους του εξοπλισμού του εργοστασίου της Μαρώνειας, μετά επίσπευση στην οποία προχώρησε προμηθευτής της ΕΝ.ΚΛΩ. από τη Νάουσα, που η επιχείρηση του οφείλει 420.000 ευρώ. Παρότι εμφανίστηκαν 2 ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό, την ίδια ώρα στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες εργαζόμενοι των εργοστασίων της ΦΑΝΚΟ και των Κλωστηρίων Ροδόπης. Μετά από συζητήσεις, που είχαν με τον επισπεύδοντα προμηθευτή και με το δικηγόρο του, οι τελευταίοι πείσθηκαν να υποβάλουν δήλωση αναβολής της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί η πραγματοποίηση του πλειστηριασμού στην πραγματικότητα θα «τίναζε στον αέρα» την υπόθεση εξαγοράς της επιχείρησης από τον Αμερικανικό όμιλο, δεδομένου ότι στη διαβούλευση, που γίνεται, απαιτείται να συμφωνήσουν άπαντες οι δανειστές της επιχείρησης. Λαμβάνοντας, ωστόσο, τη διαβεβαίωση ότι επίκειται συντόμως η ολοκλήρωση της εξαγοράς και κατ’ επέκταση η διευθέτηση των χρεών της επιχείρησης προς τους επιμέρους δανειστές της, συμφώνησε στην αναβολή του πλειστηριασμού για χρονικό διάστημα 4 περίπου μηνών, συγκεκριμένα μέχρι την 4η Απριλίου 2012, ένα διάστημα που εκτιμήθηκε υπερεπαρκές για την ολοκλήρωση των διαδικαστικών ζητημάτων, που αφορούν την Επένδυση.


Τάσος Βαλσαμίδης «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να λεμέ ότι οι εκτιμήσεις μας δεν είναι ουτοπικές, αλλά είναι πραγματικές»

Την ικανοποίησή του για την πεποίθησή ότι η υπόθεση βρίσκεται στην τελευταία της φάση, εξέφρασε ο κ. Τάσος Βαλσαμίδης, δικηγόρος των εργαζομένων της Νάουσας, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τον επισπεύδοντα τον πλειστηριασμό. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να λεμέ ότι οι εκτιμήσεις μας δεν είναι ουτοπικές, αλλά είναι πραγματικές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε, επίσης, να συγχαρεί τα στελέχη της επιχείρησης, που διατηρήσαν σε κατάσταση ετοιμότητας τα Κλωστήρια της Μαρώνειας, κάτι που, όπως υποστήριξε, «είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού συνήθως τα εργοστάσια μετά το κλείσιμο λεηλατούνται». «Εδώ όχι μόνο δε λεηλατήθηκε», τόνισε, «αλλά γίνονταν τακτικές συντηρήσεις και έχουν το εργοστάσιο έτοιμο να δουλέψει».


Μάρθα Στογιαντσάκη «Να τελειώσει η ιστορία άμεσα, κυρίως για να γυρίσουμε στη δουλειά μας»

Από την πλευρά των εργαζομένων των εργοστασίων της Ροδόπης ασφαλώς εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς και η αισιοδοξία ότι θα ευοδωθεί η συμφωνία της εξαγοράς από τον Αμερικανικό όμιλο. «Πιστεύουμε να τελειώσει η ιστορία άμεσα», δήλωσε η πρόεδρος των Κλωστηρίων Ροδόπης, κ. Μάρθα Στογιαντσάκη, «για να πάρουμε όλοι τα χρήματά μας και το κυριότερο να γυρίσουμε στη δουλειά μας».

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/