Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στερεί υπαλλήλους από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Θα μπορούσε κανείς να παραφράσει το «ότι προαιρείσθε» ενός επαίτη με το «ότι έχουμε δουλεύουμε», σχολιάζοντας τις «ελλείψεις» σε προσωπικό με αποτέλεσμα οι «κουτσές» διευθύνσεις να λειτουργούν με τον ηρωισμό των υπαλλήλων      ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Θα μπορούσε κανείς να παραφράσει το «ότι προαιρείσθε» ενός επαίτη με το «ότι έχουμε δουλεύουμε», σχολιάζοντας τις «ελλείψεις» σε προσωπικό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου το προσωπικό είναι ανισομερώς κατανεμημένο σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι «κουτσές» διευθύνσεις τις περισσότερες φορές να λειτουργούν με τον ηρωισμό των υπαλλήλων.


Ανενεργή η Πρόνοια, «λουκέτο» στη Νομική Υπηρεσία

Η νοοτροπία του «προχείρου» είναι εμφανής στην κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ, όπου το κέντρο τής περιφέρειας, η Κομοτηνή, με τις περισσότερες επιτελικές διευθύνσεις, έχει λιγότερο προσωπικό-υπαλλήλους, από τους δορυφόρους-περιφερειακές ενότητες.

Μάλιστα, η «αφαίρεση» προσωπικού, και κατ' επέκταση η αποδυνάμωση της περιφέρειας, γίνεται πολλές φορές με τη μη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης, όπως έγινε, για παράδειγμα, και με τη μετάθεση δύο υπαλλήλων στο Δήμο Κομοτηνής από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο, ο οποίος ενήργησε χωρίς να ρωτήσει, χωρίς να διερωτηθεί ποιες είναι οι ανάγκες του συστήματος από όπου «αφαιρεί» υπαλλήλους, όπως αποκαλύπτει σχετικά ο εκτελεστικός γραμματέας της αιρετής περιφέρειας Κώστας Κατσιμίγας, μιλώντας στην aftodioikisi.gr.

Αναλυτικότερα, στην Κομοτηνή, με τις 25 επιτελικές θέσεις και τις 77-80 διευθύνσεις, υπηρετούν 250 άτομα, όταν στις περιφερειακές ενότητες με τις 6 διευθύνσεις υπηρετούν: 300 άτομα στη Δράμα, 420 στον Έβρο και από 220 άτομα στην Ξάνθη και στην Καβάλα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανενεργή πλέον Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (ασχολείται με θέματα Πρόνοιας, όπως τα επιδόματα Πρόνοιας) υπηρετεί μία κοινωνική λειτουργούς (τις άλλες δύο ο Θύμιος Σώκος τις μετέθεσε στο Δήμος Κομοτηνής - εκκρεμεί προσφυγή της περιφέρειας στο ΥΠΕΣ, αλλά «δεν απαντά εδώ και τρεις μήνες», σημειώνει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΑΜ-Θ).

Υπάρχουν διευθύνσεις με βαρύγδουπα όνομα, όπως αυτή της Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού, όπου υπηρετούν 3-4 άτομα, ή όπως εκείνης της Διεύθυνσης Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων, όπου υπηρετούν 2 εργαζόμενοι. Όσο για τη Νομική Υπηρεσία των κεντρικών υπηρεσιών της περιφέρειας; Δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος-δικηγόρος. Οι υποθέσεις ανατίθενται στους δικηγόρους των περιφερειακών ενοτήτων.


Πρόταση σε ΥΠΕΣ για μετακίνηση προσωπικού

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, επί υπουργίας Ραγκούση-Ντόλιου, εδώ και ακριβώς ένα χρόνο, έκανε μια πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, πρόταση η οποία έμεινε στα συρτάρια - και από ότι φαίνεται παραμένει και θα παραμείνει πολύ καιρό: ζήτησε να της επιτραπεί -με την κατάθεση μιας τροπολογίας- να βάζει δικά της μέσα και να μεταφέρει αυτή τους εργαζομένους προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός, με το δεδομένο πως ο νόμος λέει ότι ο εργαζόμενος πάει στον τόπο εργασίας του με δικά του μέσα (αν, για παράδειγμα, μετακινηθεί ένας υπάλληλος από την Αλεξανδρούπολη στην Κομοτηνή, ταυτόχρονα, θα έχει επιβάρυνση στον οικογενειακό του προϋπολογισμό από 250-300 ευρώ).


Αντιδράσεις

Η Διοίκηση της Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όταν είδε το ... άμεσο ενδιαφέρον του υπουργείου, έκανε μια προσπάθεια να μετακινήσει το πλεονάζον προσωπικό από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες προς το κέντρο, αλλά οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες, από συνδικαλιστές και τοπικούς παράγοντες-βουλευτές, ώστε να αναγκαστεί να κάνει πίσω.

«Για κάποιους άλλους που τους μεταφέραμε, “πέσανε” εσωπεριφερειακοί και εξωπεριφερειακοί παράγοντες να τους σώσουν. Και τι να κάνουμε, αναγκαστήκαμε να τους στείλουμε πίσω λόγω των πολύ μεγάλων αντιδράσεων. Μάλιστα, στην Π.Ε. Έβρου έκαναν και απεργία, κατάληψη του Διοικητηρίου», υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα ο κ. Κατσιμίγας.

Χαρακτηριστική η στάση των συνδικαλιστών, που ζήτησαν να αποκεντρωθούν οι υπηρεσίες, δηλαδή ουσιαστικά την επαναφορά πάλι στις νομαρχίες, αλλά και η στάση των αντιπεριφερειαρχών, που ζητούν υπαλλήλους, τους θεωρούν απαραίτητους, λειτουργώντας περισσότερα τοπικά και μικροκομματικά ως νομάρχες, παρά ως υπερτοπική διοίκηση.
 
.