Αιχμηρό άρθρο - παρέμβαση από τον Πασχάλη Δρακόπουλο στην ιστοσελίδα της δημοτικής παράταξης "Πάμε Μπροστά", με αιχμές για όσα είπε (δείτε δίπλα) ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης και πλήθος άλλων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Αφορμή σε αυτό το άρθρο μου αποτελεί ο βομβαρδισμός του τελευταίου δεκαήμερου σχετικά με το θέμα της επένδυσης της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. στο Πέραμα.
Το όλο θέμα ξεκίνησε από την επίσκεψη του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την προώθηση της επένδυσης των χρυσωρυχείων και δευτερευόντως της δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στο νομό μας.
Καθημερινά βομβαρδιστήκαμε από συνεντεύξεις, πλάνα και ρεπορτάζ με τον δεσπότη μας, κ. Άνθιμο, τον πρόεδρο της «Πολιτεία Θράκης» κ. Παπανικολόπουλο, πολιτευτές του Νομού μας, με απαντήσεις της Διανομαρχιακής Επιτροπής, με ανταπαντήσεις προέδρων σωματείων και της «Πολιτεία Θράκης».
Όλος αυτός ο καταιγισμός έχει κουράσει.
Κατ’αρχήν άποψή μου είναι ότι ο δεσπότης μας δε θα έπρεπε να ηγείται (ηθελημένα ή άθελά του) αυτής της καμπάνιας.
Αν όλη αυτή η υπερπροβολή του ιδίου και των θέσεών του γίνεται εν αγνοία του, θα πρέπει να απαιτήσει να μην εμφανίζεται καθημερινά στα τοπικά κανάλια ως σημαιοφόρος της επένδυσης (είτε με ανακοινώσεις του, είτε με αφορμή την πρόσφατη ονομαστική του εορτή είτε με την επίσκεψη του υφυπουργού κ. Μηταράκη) πίσω από τον οποίο συντάσσονται όλοι οι άλλοι υποστηρικτές της συγκεκριμένης επένδυσης.
Το θέμα αυτό συνεχίζει να διχάζει την κοινωνία της πόλης μας και θα όφειλε να κρατά τουλάχιστον μία ουδέτερη στάση, να μην παίρνει θέση με ακραία επιχειρήματα υπέρ της μίας (16/1/2008: “Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή”) ή της άλλης άποψης (2/9/2012: “το περιβάλλον είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο, δεν είναι είδωλο για να το προσκυνώ”). Δεν εμπίπτει άμεσα, δε, στην άσκηση των πνευματικών του καθηκόντων ακόμα και αν μιλά για ανέργους και αναξιοπαθούντες που θέλουν άμεσα να εργαστούν.
Επίσης δε θα έπρεπε να ανέχεται σύλλογοι πολιτών, πρόεδροι αθλητικών σωματείων ή πολιτευτές να αυτοδιορίζονται συνήγοροί του και να απαντούν στην κριτική που δέχεται ο ίδιος.
Βλέποντας όλα τα σχετικά βίντεο (που παραθέτω αναλυτικά παρακάτω) και σημειώνοντας τα λεχθέντα σε αυτά, προκύπτουν τα ακόλουθα, εύλογα πιστεύω, ερωτήματα:
Άλλωστε, ορισμένες φορές όπως λέει και ο λαός μας, η σιωπή είναι χρυσός…
========================================================
Ο κ. Άνθιμος προτείνει να συσταθεί ειδική ομάδα ντόπιων επιστημόνων που να ερευνά και να ελέγχει τους περιβαλλοντικούς όρους και κάθε δέσμευση για αυτή την επένδυση, καθώς και να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή την επένδυση θα είναι όλοι από τον τόπο μας. Εξέφρασε φόβους για εξαθλίωση και οικονομικό μαρασμό και νέο κύμα μετανάστευσης. Πρότεινε να αλλαχθεί ο απαρχαιωμένος μεταλλευτικός κώδικας επ’ωφελεία της χώρας και των κατοίκων (βίντεο εδώ).
Αργότερα μέσα από το ΘράκηΝΕΤ, ο κ. δήμαρχος δήλωνε πως ο κ. Μηταράκης τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για το θέμα αυτό, όμως θα εξετάσουν τη μελέτη και τις αποφάσεις του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με επιστημονική τεκμηρίωση (βίντεο εδώ).
Μετά την ανάγνωση της ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της «Πολιτεία Θράκης» μιλά για το ΝΑΙ στην επένδυση χρυσού και σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε ότι κατά τύχη η ανακοίνωση του ομίλου πολιτών ακολούθησε τη δήλωση της 29/08/2012 του κ. Άνθιμου υπέρ της επένδυσης των χρυσωρυχείων. Δήλωσε μάλιστα ότι «ο κοινός νους συναντάται» σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ανακοίνωση έχει πολλά κοινά σημεία με τις δηλώσεις Ανθίμου. Εκθέτει, μαζί με το δημοσιογράφο κ. Αποστολίδη, τους φόβους του περί προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δε δοθεί η άδεια (βίντεο εδώ).
Ακολουθεί επανάληψη του ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του κ. Ανθίμου υπέρ της επένδυσης των χρυσωρυχείων της 29/8/2012 (βίντεο εδώ).
Ακολούθησε ο γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Έβρου, κ. Ράσιος Θανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, στις «χαμένες ευκαιρίες», τόνισε ότι προσυπογράφει τις δηλώσεις του κ. Ανθίμου που «για μια ακόμη φορά υπερβαίνει των θρησκευτικών του καθηκόντων μπροστά στο καλό του τόπου του και μιλάει με μία σοφή πολιτική γλώσσα στην κατεύθυνση του να βρεθεί μία λύση». Ο σεβασμιώτατος «είναι παράγοντας της τοπικής κοινωνίας που δέχεται τους κραδασμούς της κρίσης». Αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Φινλανδία για να δει το χρυσωρυχείο εκεί και μίλησε για διαχειρίσιμους κινδύνους (ακεραιότητα και πιστότητα του κράτους, φερεγγυότητα του επενδυτή, κίνδυνος από τη λειτουργία της επένδυσης). Για όλα αυτά μπορούμε να έχουμε διαδικασίες παρόμοιες με αυτή της Επιτροπής Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξ/πολης που να ελέγχει τη μελέτη, την προμελέτη και τους περιβαλλοντικούς όρους όλων των επενδύσεων της περιοχής. Αν υπήρχε στρατηγικό σχέδιο και θέσεις εργασίας θα είχαμε την άνεση να απορρίψουμε αυτή τη μεταλλευτική επένδυση (βίντεο εδώ).
Ο κ. Κώστας Δάντσιος, πρόεδρος του σωματείου χειριστών-οδηγών βαρέων μηχανημάτων, ευχαριστεί τον κ. Άνθιμο «για τη θέση που πήρε προχθές και είπε να ανοίξει αυτή την επένδυση για τα χρυσωρυχεία».
Ο κ. Άνθιμος τόνισε ότι «χρειάζεται το περιβάλλον, αλλά πάντοτε το περιβάλλον έρχεται σε δεύτερη θέση μετά τον άνθρωπο – δεν είναι είδωλο το περιβάλλον για να το προσκυνώ, το περιβάλλον είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο». Συνέχισε λέγοντας: «Αφού μου λέτε ότι εσείς έχετε άμεση, εκ του επαγγέλματός σας, με τις δραστηριότητες αυτές (χρυσωρυχείο, αγωγό, περιφερειακό, λιμάνι), είναι ένας λόγος παραπάνω να αγωνιστούμε ώστε να μείνετε εδώ και να έχετε δουλειά. Το χαίρομαι πάρα πολύ που μου το λέτε και ενισχύετε αυτή την άποψη την οποίαν έχω». Τέλος τόνισε ότι «δεν είναι θέμα ανεργίας, είναι θέμα εθνικό. Αν ήμουν εγώ στη Θεσσαλία, άχνα δε θα έβγαζα, δε θα έλεγα κουβέντα. Απάνω θα ήταν η Μακεδονία, από κάτω θα ήταν η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, και τα Επτάνησα, θέματα των πολιτικών. Εδώ όμως δεν έχουμε τα περιθώρια να πούμε: δεν με ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα, ας τα λύσουν οι άλλοι. Θέμα καθαρά εθνικό είναι, δεν το καταλαβαίνουν;» Ζήτησε να «τηρηθούν οι όροι, να βεβαιωθούμε πόσες θα είναι οι θέσεις (σ.τ.σ. εργασίας) ότι θα είναι όλοι ντόπιοι και από κει και πέρα μου είπαν για το άλλο για τον μεταλλευτικό κώδικα, εγώ αυτά τα πολιτικά δεν τα ξέρω. Ο μεταλλευτικός κώδικας νόμος είναι [...] πόσα παίρνει τώρα η χώρα, 10% κάντε το 40%, εσείς έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι, του είπα (σ.τ.σ. του κ. Μηταράκη) να ψάξουμε κάθε επένδυση προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους» (βίντεο εδώ).
Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 6/9/2012, ο πρόεδρος της «Πολιτεία Θράκης» κ. Παπανικολόπουλος υπερασπίζεται το μητροπολίτη στο δελτίο ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ. Ο κ. Παπανικολόπουλος, με αφορμή το παραπάνω δελτίο τύπου της “Πολιτεία Θράκης” χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της διανομαρχιακής απέναντι στον ποιμενάρχη. Λέει ότι “κάποιος πρέπει να βγει να μιλήσει για αυτά τα πράγματα”, χρίζοντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο τύπου του μητροπολίτη. Συνεχίζει λέγοντας ότι “οι απόψεις μας κατά κάποιον τρόπο ταυτίζονται με τις απόψεις του σεβασμιότατου, κάθε κοινού νου, κάθε οικολογικά ή λογικά σκεπτόμενου”. Ζητά την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με έλεγχο της εφαρμογής της μέσω ειδικής επιτροπής όπως αυτή που υπήρχε επί αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Λέει ότι “Ο ορθός δρόμος είναι να το ζητήσουν αυτό (σ.τ.σ. τη σύσταση ειδικής επιτροπής) ο δήμαρχος, η αντιπεριφερειάρχης και ο περιφερειάρχης“, “το να φέρεσαι απαράδεκτα και να λες ότι ‘θα κάνουμε έναν αγώνα μέχρι να τους ρίξουμε στη θάλασσα’ αυτούς που δεν ταυτίζονται με τις απόψεις μας, αυτά δεν είναι σωστά πράγματα”. Ακόμα τόνισε ότι το δελτίο τύπου της διανομαρχιακής “κάποιος το συνέταξε και προσπαθεί να εκπροσωπήσει όλους αλλά υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα στη διανομαρχιακή, με μερικούς από αυτούς είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν στην Επιτροπή για τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, νομίζω ότι ο συντάκτης δεν έχει τη συγκατάθεση όλων των άλλων” (το βίντεο δεν έχει ανέβει στο YouTube του ΘράκηΝΕΤ – δείτε στο YouTube του pamemprosta.org).
Αμέσως μετά τον κ. Παπανικολόπουλο, εμφανίζεται ο επικεφαλής της παράταξής μας, κ. Γιώργος Ραπτόπουλος και σε ερώτηση για το βιοαγρόκτημα μιλά μεταξύ άλλων για το οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της συζύγου του κ. Παπανικολόπουλου το οποίο περιφράχθηκε και ενσωματώθηκε στο βιοαγρόκτημα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το λάθος και να μην καταλάβει κάτι ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, κ. Παπανικολόπουλος, ποιά είναι η “Πολιτεία Θράκης”, τι εκφράζει και από πού και ως πού έχουν γίνει παντογνώστες. Έθεσε στην κρίση του κόσμου τα δεδομένα ώστε να αποφασίσει εάν υπήρχε δόλος σε όλη αυτή τη μεθόδευση της ενοικίασης του χωραφιού του κ. Παπανικολόπουλου από το δήμο (το βίντεο δεν έχει ανέβει στο YouTube του ΘράκηΝΕΤ - δείτε στο YouTube του pamemprosta.org).
Την ίδια ημέρα 7/9/2012, και με αφορμή τη “Γιορτή Τσάντας” του Συλλόγου Πολυτέκνων με χορηγούς την «Πολιτεία Θράκης» και τα «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και στο αναψυκτήριο «Εκεί» του επιχειρηματία και προέδρου της Δέλτα Τηλεόρασης, κ. Αντώνη Καμελίδη (και πρώην προέδρου του Δ.Σ. της “Πολιτεία Θράκης”), ο κ. Παπανικολόπουλος μιλά και πάλι για το ΝΑΙ της «Πολιτεία Θράκης» και στηρίζει το μητροπολίτη για άλλη μία φορά. Αναφέρει ότι η Διανομαρχιακή Επιτροπή «δεν φέρθηκε με σωστό τρόπο απέναντι στο πρόσωπο του σεβασμιότατου. Αναφέρονται ανώνυμα, δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που καταφέρονται κατά του σεβασμιότατου, να λένε ότι είναι απαράδεκτος και κάνει παλινωδίες. Είναι απρεπής η συμπεριφορά τους». (βίντεο εδώ)
Ρεπορτάζ για την εκδήλωση μεταδίδει την ίδια ημέρα και το ΘράκηΝΕΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Αφορμή σε αυτό το άρθρο μου αποτελεί ο βομβαρδισμός του τελευταίου δεκαήμερου σχετικά με το θέμα της επένδυσης της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. στο Πέραμα.
Το όλο θέμα ξεκίνησε από την επίσκεψη του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την προώθηση της επένδυσης των χρυσωρυχείων και δευτερευόντως της δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στο νομό μας.
Καθημερινά βομβαρδιστήκαμε από συνεντεύξεις, πλάνα και ρεπορτάζ με τον δεσπότη μας, κ. Άνθιμο, τον πρόεδρο της «Πολιτεία Θράκης» κ. Παπανικολόπουλο, πολιτευτές του Νομού μας, με απαντήσεις της Διανομαρχιακής Επιτροπής, με ανταπαντήσεις προέδρων σωματείων και της «Πολιτεία Θράκης».
Όλος αυτός ο καταιγισμός έχει κουράσει.
Κατ’αρχήν άποψή μου είναι ότι ο δεσπότης μας δε θα έπρεπε να ηγείται (ηθελημένα ή άθελά του) αυτής της καμπάνιας.
Αν όλη αυτή η υπερπροβολή του ιδίου και των θέσεών του γίνεται εν αγνοία του, θα πρέπει να απαιτήσει να μην εμφανίζεται καθημερινά στα τοπικά κανάλια ως σημαιοφόρος της επένδυσης (είτε με ανακοινώσεις του, είτε με αφορμή την πρόσφατη ονομαστική του εορτή είτε με την επίσκεψη του υφυπουργού κ. Μηταράκη) πίσω από τον οποίο συντάσσονται όλοι οι άλλοι υποστηρικτές της συγκεκριμένης επένδυσης.
Το θέμα αυτό συνεχίζει να διχάζει την κοινωνία της πόλης μας και θα όφειλε να κρατά τουλάχιστον μία ουδέτερη στάση, να μην παίρνει θέση με ακραία επιχειρήματα υπέρ της μίας (16/1/2008: “Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή”) ή της άλλης άποψης (2/9/2012: “το περιβάλλον είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο, δεν είναι είδωλο για να το προσκυνώ”). Δεν εμπίπτει άμεσα, δε, στην άσκηση των πνευματικών του καθηκόντων ακόμα και αν μιλά για ανέργους και αναξιοπαθούντες που θέλουν άμεσα να εργαστούν.
Επίσης δε θα έπρεπε να ανέχεται σύλλογοι πολιτών, πρόεδροι αθλητικών σωματείων ή πολιτευτές να αυτοδιορίζονται συνήγοροί του και να απαντούν στην κριτική που δέχεται ο ίδιος.
Βλέποντας όλα τα σχετικά βίντεο (που παραθέτω αναλυτικά παρακάτω) και σημειώνοντας τα λεχθέντα σε αυτά, προκύπτουν τα ακόλουθα, εύλογα πιστεύω, ερωτήματα:
- Ποια είναι η «Πολιτεία Θράκης» που υπερασπίζεται το δεσπότη; Ποιοι αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη, ποιοι είναι μέλη σήμερα; Έχουν καμία σχέση μέλη της με τη εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.”;
- Πώς χρηματοδοτεί τις δράσεις της (για παράδειγμα 2 συνέδρια για την ανάπτυξη, δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για την επένδυση χρυσού);
- Είναι σε καθημερινή επαφή ο κ. Παπανικολόπουλος με τον κ. Άνθιμο;
- Του ανατέθηκε άτυπα ρόλος εκπροσώπου τύπου της Μητρόπολης ή του Μητροπολίτη;
- Ποιος συντονίζει όλη αυτή την «πλύση εγκεφάλου» που υφιστάμεθα όλοι και τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί;
Άλλωστε, ορισμένες φορές όπως λέει και ο λαός μας, η σιωπή είναι χρυσός…
========================================================
Μια “ειδησεογραφική” εβδομάδα μέσα από βίντεο και εικόνες
(29/08/2012-07/09/2012)
Ακολουθεί η ανασκόπηση των δελτίων ειδήσεων των τοπικών καναλιών και ο τρόπος που κάλυψαν το θέμα της επίσκεψης του υφυπουργού κ. Μηταράκη τα τοπικά Μ.Μ.Ε. σε συνδυασμό με τις δηλώσεις κ. Άνθιμου και των πολιτευτών, παραγόντων και προέδρων συλλόγων σε υπεράσπιση των λεγομένων του. Όποιος αντέχει, συνεχίζει.
Τετάρτη 29/08/2012
Επίσκεψη υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη στον κ. Άνθιμο και συνέντευξη του δευτέρου για το θέμα των χρυσωρυχείων και των Ε.Ο.Ζ.Ο κ. Άνθιμος προτείνει να συσταθεί ειδική ομάδα ντόπιων επιστημόνων που να ερευνά και να ελέγχει τους περιβαλλοντικούς όρους και κάθε δέσμευση για αυτή την επένδυση, καθώς και να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή την επένδυση θα είναι όλοι από τον τόπο μας. Εξέφρασε φόβους για εξαθλίωση και οικονομικό μαρασμό και νέο κύμα μετανάστευσης. Πρότεινε να αλλαχθεί ο απαρχαιωμένος μεταλλευτικός κώδικας επ’ωφελεία της χώρας και των κατοίκων (βίντεο εδώ).
Αμέσως μετά, ο βουλευτής κ. Γεροντόπουλος μιλά υπέρ της επένδυσης όπως έκανε και προεκλογικά (βίντεο εδώ).
Ο βουλετής κ. Δεμερτζόπουλος “προσυπογράφει λέξη προς λέξη” τα όσα είπε ο κ. Άνθιμος, δηλώνει “μη ειδικός” ώστε να αποφανθεί περί των επιπτώσεων της επένδυσης (βίντεο εδώ).
Η πρώην βουλευτής κ. Τσιαούση κατανοεί τις απόψεις (“κραυγή αγωνίας”) του κ. Ανθίμου, περιμένει δε τις αποφάσεις της “συντεταγμένης πολιτείας” τις οποίες και θα “ακολουθήσει υποχρεωτικά” (βίντεο εδώ).
Την ίδια ημέρα, στο ΘράκηΝΕΤ, ο κ. Άνθιμος μιλά για την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα των χρυσωρυχείων. Ζητά τήρηση περιβαλλοντικών όρων με έλεγχο από μία ειδική επιστημονική ομάδα, και οι εργαζόμενοι να είναι όλοι ντόπιοι (βίντεο εδώ).Αργότερα μέσα από το ΘράκηΝΕΤ, ο κ. δήμαρχος δήλωνε πως ο κ. Μηταράκης τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για το θέμα αυτό, όμως θα εξετάσουν τη μελέτη και τις αποφάσεις του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με επιστημονική τεκμηρίωση (βίντεο εδώ).
Πέμπτη 30/08/2012
Στο δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης προβάλλεται ρεπορτάζ με το Δελτίο Τύπου της «Πολιτεία Θράκης» για το “ΝΑΙ” στην επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. στο Πέραμα (βίντεο εδώ).Μετά την ανάγνωση της ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της «Πολιτεία Θράκης» μιλά για το ΝΑΙ στην επένδυση χρυσού και σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε ότι κατά τύχη η ανακοίνωση του ομίλου πολιτών ακολούθησε τη δήλωση της 29/08/2012 του κ. Άνθιμου υπέρ της επένδυσης των χρυσωρυχείων. Δήλωσε μάλιστα ότι «ο κοινός νους συναντάται» σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ανακοίνωση έχει πολλά κοινά σημεία με τις δηλώσεις Ανθίμου. Εκθέτει, μαζί με το δημοσιογράφο κ. Αποστολίδη, τους φόβους του περί προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δε δοθεί η άδεια (βίντεο εδώ).
Ακολουθεί επανάληψη του ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του κ. Ανθίμου υπέρ της επένδυσης των χρυσωρυχείων της 29/8/2012 (βίντεο εδώ).
Παρασκευή 31/08/2012
Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταμάτης Γεωργούλης χαρακτηρίζει την άποψη του κ. Ανθίμου για το θέμα του χρυσού “νηφάλια, συνετή και προσαρμοσμένη στα αιτήματα των καιρών”. Ο διάλογος που προτείνει ο σεβασμιότατος είναι νηφάλια πρόταση, ενώ ”περιμένουμε τη διαβεβαίωση των επιστημόνων για τη μη επικινδυνότητα της χρήσης κυανίου ή για την ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων επεξεργασίας χωρίς χρήση κυανίου”. Τόνισε όμως ότι δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στη βούληση των τοπικών κοινωνιών (το βίντεο αυτό δεν έχει αναρτηθεί στο YouTube της Δέλτα Τηλεόρασης – δείτε το κάνοντας κλικ εδώ στο YouTube του pamemprosta.org).Ακολούθησε ο γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Έβρου, κ. Ράσιος Θανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, στις «χαμένες ευκαιρίες», τόνισε ότι προσυπογράφει τις δηλώσεις του κ. Ανθίμου που «για μια ακόμη φορά υπερβαίνει των θρησκευτικών του καθηκόντων μπροστά στο καλό του τόπου του και μιλάει με μία σοφή πολιτική γλώσσα στην κατεύθυνση του να βρεθεί μία λύση». Ο σεβασμιώτατος «είναι παράγοντας της τοπικής κοινωνίας που δέχεται τους κραδασμούς της κρίσης». Αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Φινλανδία για να δει το χρυσωρυχείο εκεί και μίλησε για διαχειρίσιμους κινδύνους (ακεραιότητα και πιστότητα του κράτους, φερεγγυότητα του επενδυτή, κίνδυνος από τη λειτουργία της επένδυσης). Για όλα αυτά μπορούμε να έχουμε διαδικασίες παρόμοιες με αυτή της Επιτροπής Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξ/πολης που να ελέγχει τη μελέτη, την προμελέτη και τους περιβαλλοντικούς όρους όλων των επενδύσεων της περιοχής. Αν υπήρχε στρατηγικό σχέδιο και θέσεις εργασίας θα είχαμε την άνεση να απορρίψουμε αυτή τη μεταλλευτική επένδυση (βίντεο εδώ).
Σάββατο 01/09/2012
Το κανάλι ΘράκηΝΕΤ, σε διαφημιστικό διάλειμμα του δελτίου ειδήσεων, παρουσιάζει διαφήμιση της εφημερίδας Ελεύθερη Θράκη με άρθρο του κ. Παπανικολόπουλου με τίτλο “Χρυσωρυχεία και έλεγχος του περιβάλλοντος” με πρόταση συγκρότησης “Επιτροπής Ελέγχου” από τοπικούς φορείς, πρόταση την οποία εξέφρασε και ο κ. Άνθιμος την Παρασκευή 31/08/2012, ταυτόχρονα με τον πρόεδρο της «Πολιτεία Θράκης» (το άρθρο της Ελεύθερης Θράκης εδώ).
Κυριακή 2/9/2012
Με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του δεσπότη παρουσιάζεται ρεπορτάζ στη Δέλτα Τηλεόραση για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του σωματείου χειριστών μηχανημάτων και τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Άνθιμο για τις θέσεις που παίρνει δημόσια υπέρ της επένδυσης της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. Το ρεπορτάζ διανθίζεται με πλήθος γραφημάτων με ρητά του κ. Άνθιμου.Ο κ. Κώστας Δάντσιος, πρόεδρος του σωματείου χειριστών-οδηγών βαρέων μηχανημάτων, ευχαριστεί τον κ. Άνθιμο «για τη θέση που πήρε προχθές και είπε να ανοίξει αυτή την επένδυση για τα χρυσωρυχεία».
Ο κ. Άνθιμος τόνισε ότι «χρειάζεται το περιβάλλον, αλλά πάντοτε το περιβάλλον έρχεται σε δεύτερη θέση μετά τον άνθρωπο – δεν είναι είδωλο το περιβάλλον για να το προσκυνώ, το περιβάλλον είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο». Συνέχισε λέγοντας: «Αφού μου λέτε ότι εσείς έχετε άμεση, εκ του επαγγέλματός σας, με τις δραστηριότητες αυτές (χρυσωρυχείο, αγωγό, περιφερειακό, λιμάνι), είναι ένας λόγος παραπάνω να αγωνιστούμε ώστε να μείνετε εδώ και να έχετε δουλειά. Το χαίρομαι πάρα πολύ που μου το λέτε και ενισχύετε αυτή την άποψη την οποίαν έχω». Τέλος τόνισε ότι «δεν είναι θέμα ανεργίας, είναι θέμα εθνικό. Αν ήμουν εγώ στη Θεσσαλία, άχνα δε θα έβγαζα, δε θα έλεγα κουβέντα. Απάνω θα ήταν η Μακεδονία, από κάτω θα ήταν η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, και τα Επτάνησα, θέματα των πολιτικών. Εδώ όμως δεν έχουμε τα περιθώρια να πούμε: δεν με ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα, ας τα λύσουν οι άλλοι. Θέμα καθαρά εθνικό είναι, δεν το καταλαβαίνουν;» Ζήτησε να «τηρηθούν οι όροι, να βεβαιωθούμε πόσες θα είναι οι θέσεις (σ.τ.σ. εργασίας) ότι θα είναι όλοι ντόπιοι και από κει και πέρα μου είπαν για το άλλο για τον μεταλλευτικό κώδικα, εγώ αυτά τα πολιτικά δεν τα ξέρω. Ο μεταλλευτικός κώδικας νόμος είναι [...] πόσα παίρνει τώρα η χώρα, 10% κάντε το 40%, εσείς έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι, του είπα (σ.τ.σ. του κ. Μηταράκη) να ψάξουμε κάθε επένδυση προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους» (βίντεο εδώ).
Δευτέρα 3/9/2012
Στο δελτίο ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ φιλοξενείται ο κ. Δάντσιος, πρόεδρος του σωματείου χειριστών μηχανημάτων. Ο κ. Δάντσιος είπε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε ο μητροπολίτης και είπε παλληκαρίσια: Ναι να ανοίξουν τα χρυσωρυχεία. Κι εμείς σαν σωματείο πήγαμε και τον ευχαριστήσαμε με την καρδιά μας, μπράβο σου για την παλικαρίσια αυτή φωνή, να ακουστεί η φωνή του σεβασμιώτατου ότι ναι, να ανοίξουν τα χρυσωρυχεία και με τη σειρά να ανοίξουν και άλλες επενδύσεις (αγωγός Μπουργκάς, λιμάνι)». Ανέφερε ότι το έργο αυτό θα απασχολήσει 40-50 χειριστές σε μικρά και μεγάλα μηχανήματα, οδηγούς, εργοδηγούς, εργάτες, πολιτικούς μηχανικούς (το βίντεο δεν έχει ανέβει στο YouTube του ΘράκηΝΕΤ - - δείτε το κάνοντας κλικ εδώ στο YouTube του pamemprosta.org).
Τετάρτη 5/9/2012
Η σειρά του δημάρχου κ. Λαμπάκη να κριτικάρει τις αλλαγές στάσης του κ. Άνθιμου στο θέμα του χρυσού μέσα από τη συχνότητα του ΘράκηΝΕΤ. Ο κ. Λαμπάκης θύμισε ότι “το περιφερειακό συμβούλιο, τα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής-Σαπών/Μαρωνείας, το ΤΕΕ Θράκης, το Επιμελητήριο Έβρου, το Εργατικό Κέντρο, οι Δικηγορικός-Ιατρικός-Φαρμακευτικός Σύλλογοι, όλοι οι σύλλογοι παρά μόνο ένας θεσμικός, ο Δεσπότης μας ο οποίος για 3η φορά έχει μια διαφορετική άποψη, λένε όχι στην επένδυση. Εκτός από κάποιους βοηθούς εκπληρώσεως και κάποιους πολίτες οι οποίοι έχουν κάποια συμφέροντα απ’ότι φαίνεται και αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, αυτοί μόνο λένε ναι” (το βίντεο, εδώ).
Πέμπτη 6/9/2012
Απάντηση της Διανομαρχιακής στο Μητροπολίτη και ταυτόχρονα ανταπάντηση της “Πολιτεία Θράκης“ που υπερασπίζεται τη στάση του και κατακρίνει τη διανομαρχιακή, στη Δέλτα Τηλεόραση (βίντεο εδώ).Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 6/9/2012, ο πρόεδρος της «Πολιτεία Θράκης» κ. Παπανικολόπουλος υπερασπίζεται το μητροπολίτη στο δελτίο ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ. Ο κ. Παπανικολόπουλος, με αφορμή το παραπάνω δελτίο τύπου της “Πολιτεία Θράκης” χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της διανομαρχιακής απέναντι στον ποιμενάρχη. Λέει ότι “κάποιος πρέπει να βγει να μιλήσει για αυτά τα πράγματα”, χρίζοντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο τύπου του μητροπολίτη. Συνεχίζει λέγοντας ότι “οι απόψεις μας κατά κάποιον τρόπο ταυτίζονται με τις απόψεις του σεβασμιότατου, κάθε κοινού νου, κάθε οικολογικά ή λογικά σκεπτόμενου”. Ζητά την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με έλεγχο της εφαρμογής της μέσω ειδικής επιτροπής όπως αυτή που υπήρχε επί αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Λέει ότι “Ο ορθός δρόμος είναι να το ζητήσουν αυτό (σ.τ.σ. τη σύσταση ειδικής επιτροπής) ο δήμαρχος, η αντιπεριφερειάρχης και ο περιφερειάρχης“, “το να φέρεσαι απαράδεκτα και να λες ότι ‘θα κάνουμε έναν αγώνα μέχρι να τους ρίξουμε στη θάλασσα’ αυτούς που δεν ταυτίζονται με τις απόψεις μας, αυτά δεν είναι σωστά πράγματα”. Ακόμα τόνισε ότι το δελτίο τύπου της διανομαρχιακής “κάποιος το συνέταξε και προσπαθεί να εκπροσωπήσει όλους αλλά υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα στη διανομαρχιακή, με μερικούς από αυτούς είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν στην Επιτροπή για τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, νομίζω ότι ο συντάκτης δεν έχει τη συγκατάθεση όλων των άλλων” (το βίντεο δεν έχει ανέβει στο YouTube του ΘράκηΝΕΤ – δείτε στο YouTube του pamemprosta.org).
Αμέσως μετά τον κ. Παπανικολόπουλο, εμφανίζεται ο επικεφαλής της παράταξής μας, κ. Γιώργος Ραπτόπουλος και σε ερώτηση για το βιοαγρόκτημα μιλά μεταξύ άλλων για το οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της συζύγου του κ. Παπανικολόπουλου το οποίο περιφράχθηκε και ενσωματώθηκε στο βιοαγρόκτημα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το λάθος και να μην καταλάβει κάτι ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, κ. Παπανικολόπουλος, ποιά είναι η “Πολιτεία Θράκης”, τι εκφράζει και από πού και ως πού έχουν γίνει παντογνώστες. Έθεσε στην κρίση του κόσμου τα δεδομένα ώστε να αποφασίσει εάν υπήρχε δόλος σε όλη αυτή τη μεθόδευση της ενοικίασης του χωραφιού του κ. Παπανικολόπουλου από το δήμο (το βίντεο δεν έχει ανέβει στο YouTube του ΘράκηΝΕΤ - δείτε στο YouTube του pamemprosta.org).
Παρασκευή 7/9/2012
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Α.Ο. Αλεξανδρούπολης (ΑΛΕΞ) κ. Γιάννης Λιανίδης (παλιός καμεραμάν και παρουσιαστής εκπομπών στη Δέλτα Τηλεόραση και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Status FM 94,2 του κ. Σταύρου Αποστολίδη) εκδίδει ανακοίνωση σχετικά με την αποδοχή χορηγίας από τα Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. και (βίντεο εδώ).Την ίδια ημέρα 7/9/2012, και με αφορμή τη “Γιορτή Τσάντας” του Συλλόγου Πολυτέκνων με χορηγούς την «Πολιτεία Θράκης» και τα «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και στο αναψυκτήριο «Εκεί» του επιχειρηματία και προέδρου της Δέλτα Τηλεόρασης, κ. Αντώνη Καμελίδη (και πρώην προέδρου του Δ.Σ. της “Πολιτεία Θράκης”), ο κ. Παπανικολόπουλος μιλά και πάλι για το ΝΑΙ της «Πολιτεία Θράκης» και στηρίζει το μητροπολίτη για άλλη μία φορά. Αναφέρει ότι η Διανομαρχιακή Επιτροπή «δεν φέρθηκε με σωστό τρόπο απέναντι στο πρόσωπο του σεβασμιότατου. Αναφέρονται ανώνυμα, δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που καταφέρονται κατά του σεβασμιότατου, να λένε ότι είναι απαράδεκτος και κάνει παλινωδίες. Είναι απρεπής η συμπεριφορά τους». (βίντεο εδώ)
Ρεπορτάζ για την εκδήλωση μεταδίδει την ίδια ημέρα και το ΘράκηΝΕΤ.