Από εκδότες μέχρι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, έχοντας φάει με "χρυσά" κουτάλια από την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τώρα που βρέθηκαν εκτός εξουσίας, προσεγγίζουν εμμέσως πλην σαφώς τα "Χρυσωρυχεία" για να συνεχίζουν τη μάσα...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑKΟΙΝΩΣΗ
Η Κίνηση των πολιτών «Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη» έχει στους σκοπούς της ίδρυσής της την προώθηση των επενδύσεων και την ανάδειξη όλων των παραμέτρων που ευνοούν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη της περιοχής. Στα πλαίσια αυτά συζήτησε το επίκαιρο ζήτημα της επένδυσης της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα και επειδή δεν επιθυμεί να είναι απλός θεατής των εξελίξεων, αποφάσισε να παρέμβη δημόσια στο σχετικό διάλογο.
Η τραγική οικονομική συγκυρία, η παρατεταμένη ύφεση, η απουσία επενδύσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η ανεργία και η φτώχια, μας θέτουν σαν πολίτες , ενώπιον των ευθυνών μας.
Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στην έξοδο από την κρίση με την εμπέδωση ενός ευνοϊκού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων , αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, με τη βέλτιστη εκμετάλλευση του πλουτοπαραγωγικού μας δυναμικού και την έξυπνη αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.
Είναι χρέος μας να απορρίπτουμε πρακτικές , οι οποίες δύνανται να θεωρηθούν ότι στρέφονται εναντίον της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Βιώνουμε εδώ και χρόνια μία πρόκληση που αφορά την αξιοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή μας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτήν . Μία πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζεται όμως ως πρόβλημα, χωρίς ορθολογισμό και επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς ελεύθερο διάλογο, και κυρίως, χωρίς σεβασμό στη διαφορετική άποψη, η οποία «ενοχοποιήθηκε» και συκοφαντήθηκε.
Ο λαϊκισμός, η διόγκωση των κινδύνων, οι αφορισμοί και οι ακρότητες δε συμβάλλουν στην ενημέρωση ούτε στον επιστημονικό διάλογο. Διότι αποφάσεις συλλογικών οργάνων χωρίς εμπεριστατωμένο επιστημονικό σκεπτικό, δεν είναι δυνατόν να αντιπαρατεθούν με μελέτες και προτάσεις που διαθέτουν νομιμότητα, επιστημονική τεκμηρίωση και συμβατότητα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Γνωμοδότηση με επιχειρήματα και διάλογο
Στα χέρια των τοπικών αρχών βρίσκεται η οριστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, αφού προηγήθηκε η ένταξη της επένδυσης στη διαδικασία του Fast Track.
Μέσα στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της γνωμοδότησης των τοπικών αρχών, δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται ο διάλογος και με την επενδύτρια εταιρεία, ώστε να ακουστεί η κάθε επιχειρηματολογία , να τεθούν επιπλέον όροι και διαδικασίες ελέγχου για την προστασία του περιβάλλοντος, να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας προκειμένου να προωθηθεί η τοπική απασχόληση, το εισόδημα και τελικά η ανάπτυξη, αλλά και να διασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά ανταποδοτικά οφέλη από την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.
Οφείλουν οι τοπικές κοινωνίες να διαμορφώσουν, μέσα από έναν ανοικτό διάλογο, ολοκληρωμένες προτάσεις, για τα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές,, ώστε να αντισταθμίσουν και να ξεπεράσουν τα όποια περιβαλλοντολογικά προβλήματα δημιουργήσει η επένδυση και να οδηγήσουν την περιοχή σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη με βάση την ανάπλαση και ανάδειξη του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος , τους βιοτόπους, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού , τη γεωθερμία κλπ.
Να σεβαστούμε τη νομιμότητα και τους θεσμούς
Τελικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, σε περίπτωση που εγκριθεί η πραγματοποίηση της επένδυσης, μέσα στα πλαίσια των εθνικών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα πρέπει να εγγυώνται, ότι η σημερινή και οι επόμενες γενιές θα απολαμβάνουν ένα υγειές φυσικό και αστικό περιβάλλον. Και επειδή οι τοπικές αρχές έχουν την ευθύνη τήρησης των προδιαγραφών, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της επένδυσης από τοπική επιτροπή με επιστημονική υποστήριξη, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και της λειτουργίας, αλλά και της αποκατάστασης του τοπίου μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης.
Είναι ώρα να επιστρέψει η λογική, στο ζήτημα της αξιολόγησης των επενδύσεων και στην προκειμένη περίπτωση, στο ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού και να σεβαστούμε τις νόμιμες αποφάσεις των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων, συνεκτιμώντας μαζί με τα παραπάνω και την εθνική σημασία που έχει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Είναι ώρα να εγκαταλείψουμε τη δημαγωγία, τις υπερβολές και τη συνομωσιολογία .
Είναι ώρα να αρνηθούμε την πολιτική και προσωπική εκμετάλλευση του θέματος και να εντάξουμε το περιβάλλον στην αναπτυξιακή διαδικασία που προβλέπουν οι εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες.
Χρέος ευθύνης όλων μας, είναι να συνθέτουμε και όχι να διαιρούμε την κοινωνία με την εκβιαστική αντίληψη του «ναι» ή του «όχι» απέναντι σε επενδύσεις. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται η κοινωνία μας σε σύγκρουση και διχασμό , σε μια εποχή που απαιτείται η ενότητα και η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή και η κοινή προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Οι υπογράφοντες (με αλφαβητική σειρά)
1. Αγγελίδης Γιώργος , Πολιτικός Υπομηχανικός - ΕΔΕ
2. Αντωνακούδης Γιώργος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην βουλευτής
3. Γκαμαράζης Παναγιώτης, Οικονομολόγος, πρώην Έφορος
4. Γκιουμουσίδης Χρήστος, Δασολόγος (μάστερ) ,Σύμβ. Δημοτικής Ενότητας Αλεξ/πολης
5. Δάντσιος Κώστας , Πρόεδρος Σωματείου Χειριστών
6. Λασκαράκης Γιάννης, Πολιτ. Μηχανικός, και Τοπογράφος, Δημ. Σύμβουλος Αλεξ/πολης
7. Λουκάς Θανάσης, Αρχιτέκτων μηχανικός
8. Καραμανίδης Παναγιώτης, Χημικός
9. Κωστικίδης Παναγιώτης,, Δασοπυροσβέστης ε.α , Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Αλεξ/πολης
10. Ναλμπάντης Ιωάννης, τεχνολόγος Πληροφορικής
11. Παπανικολόπουλος Νίκος, Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α.
12. Ράσιος Θανάσης, Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
13. Ρηγόπουλος Νίκος, Καθηγητής Φυσικής
14. Τζανίδης Νίκος, Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Δικηγ. Συλλόγου Έβρου, Περιφ. Σύμβουλος ΑΜΘ
15. Τραϊανός Κώστας , έμπορος
16. Φουτζιτζής Χρήστος, Διπλωματούχος Οικονομικών & Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Oldenburg - Master Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Exeter Αγγλίας.
17. Χατζηκωνσταντίνου Κώστας, Πολιτικός Μηχανικός , Ξενοδόχος
18. Χατζόπουλος Χρήστος, Οικονομολόγος, πρώην Δήμαρχος και Υπερνομάρχης