Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Προβλήματα δημιουργεί η “τουρκική” μειονότητα και στην Βουλγαρία

Αναφορικά με τους μουφτήδες, όμως εκεί οι αντιδράσεις του κράτους είναι άμεσες και κόβει τους “τσαμπουκάδες”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Συχνά νομίζουμε ότι τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία (δια της μειονοτικής ηγεσίας) στη Θράκη είναι μοναδική περίπτωση. Κι όμως, τα γεγονότα τις τελευταίες μέρες στη γειτονική Βουλγαρία παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες! Μαθαίνουμε λοιπόν ότι προ ημερών ο λεγόμενος (κι εκεί!) «εκλεγμένος» μουφτής Βουλγαρίας Μουσταφά Αλίς Χατζή βρέθηκε στην Προύσσα και από εκεί δήλωσε πως οι μουσουλμάνοι της χώρας αυτής τον εξέλεξαν στη θέση αυτή, αλλά πως οι Βουλγαρικές Αρχές αυτό δεν το δέχονται.

Ο Χατζή είπε, πως βάσει συμφωνίας που είχε γίνει πριν χρόνια, ο αρχιμουφτής της Βουλγαρίας εκλέγεται. Ο Χατζή ανέφερε πως άσκησε τα καθήκοντα του Μουφτή από το 1997 έως το 2000, το 2005 επανεξελέγη και το 2008 μετά από μήνυση που έγινε, η εκλογή ακυρώθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας. Ο Χατζή αναφέροντας πως επανεξελέγη σε συνέδριο που έγινε πέρσι, μίλησε ως εξής:

«Οι μουσουλμάνοι μας επέλεξαν, αλλά το κράτος δεν μας αναγνωρίζει. Καθώς το δικαστήριο δεν επικύρωσε το συνέδριο, δεν τέθηκαν και σε εφαρμογή οι αποφάσεις του. Αυτή τη στιγμή στην Βουλγαρία δεν υπάρχει νόμιμος Αρχιμουφτής. Βρισκόμαστε στο κτίριο της αρχιμουφτείας και οι μουσουλμάνοι εμάς αναγνωρίζουν.

Συνεχίζουμε την άσκηση των καθηκόντων μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας ως Βούλγαροι πολίτες. Ένα άτομο που εξελέγη σε συνέδριο που έγινε το 1996, πιστεύει πως είναι αρχιμουφτής. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους μουσουλμάνους που μας επέλεξαν»...

Ο Χατζή ανέφερε όχι μόνο τους αριθμούς για την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία αλλά και διεκδίκησε τα 12 οθωμανικά τζαμιά τα οποία δεν έχει στην δικαιοδοσία του. Διαμαρτυρήθηκε για την μη έκδοση αδειών για ανέγερση νέων τζαμιών και δήλωσε ότι υπάρχει και πρόβλημα με το εζάν που απαγορεύεται μεν σε κάποιες βουλγαρικές πόλεις αλλά συνεχίζει να ακούγεται από τους μιναρέδες.

Ε, δεν πέρασαν δύο μέρες από τις δηλώσεις αυτές και ο κρατικός αρμόδιος του Ανωτάτου Συμβουλίου με την δικαστική επιμελήτρια Μαριάν Πέτκοφ μπήκε ετσιθελικά στο κτίριο της αρχιμουφτείας. Επικαλούμενοι το χρέος της αρχιμουφτείας για φόρους και κινητά τηλέφωνα ύψους 300.000 ευρώ, μπήκαν με την βοήθεια της αστυνομίας στο κτίριο της οδού Bratya Miladinovi 27, για να διαπιστώσουν την περιουσιακή κατάσταση. Πέταξαν έξω όποιον διαμαρτυρήθηκε και λέγεται ότι… προσέφεραν εναλλακτική στους διαμαρτυρόμενους την μετοίκηση σε άλλη χώρα!

Σε λίγο εκατοντάδες μουσουλμάνοι κύκλωσαν το κτίριο της αρχιμουφτείας αλλά τα ΜΑΤ και η αστυνομία εμπόδισαν την είσοδό τους στο κτίριο. Δεν έγινε δεκτή ούτε η «βοήθεια» που πήγαν να προσφέρουν οι Τούρκοι βουλευτές του κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (HÖH) Ονάλ Λουτφί, Κασίμ Νταλ και Τσετίν Καζάκ. Κινητοποίηση έγινε και σε άλλα σημεία της χώρας. Τελικά ο εισαγγελέας της Σόφιας Νικολάϊ Κοκίνοφ επενέβη και το κτίριο εκκενώθηκε και σφραγίστηκε. Μακάρι αυτή την αποφασιστική αντιμετώπιση να την εφάρμοζε και η Ελληνική Πολιτεία.

Που δυστυχώς βρίσκεται σε “ύπνωση” σχετικά με όσα συμβαίνουν εδώ στη Θράκη, ενώ παράλληλα η διάβρωση μέσω του Προξενείου, έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που φέρνει στο νου την ρήση του Αμερικανικού Προξενείου στην Σμύρνη το 1922 που έγραφε, ότι “οι Έλληνες πολιτικοί προκειμένου να παραμείνουν έστω και μια ημέρα ακόμη στην καρέκλα της εξουσίας είναι ικανοί να προδώσουν την πατρίδα τους”.

 
Πηγή:  http://karfotiko.blogspot.com/