Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

800 τόνοι σπαραγγιών Έβρου στη Γερµανία

Από µέρα σε µέρα θα αρχίσει η συγκοµιδή  και θα κρατήσει 70  µέρες
ΠΟΣΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ; ΠΟΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ; ΠΟΣΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ;


Από µέρα σε µέρα θα αρχίσει η συγκοµιδή σπαραγγιών στο Τυχερό Εβρου. Η διαδικασία κρατάει συνήθως 70 - 75 µέρες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Κοινής Γεωργικής Εκµετάλλευσης Τυχερού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από µια µεγάλη ανώνυµη ή πολυεθνική εταιρεία. Οι 22 παραγωγοί - µέλη του παράγουν συνολικά 800 τόνους ετησίως ενώ ο µέσος ετήσιος τζίρος του συνεταιρισµού φτάνει τα 2 εκατοµµύρια ευρώ όταν η χρονιά είναι καλή. Πριν από περίπου 19 χρόνια, τα στρέµµατα καλλιέργειας σπαραγγιών δεν ξεπερνούσαν τα 550. Σήµερα είναι 1.130. «Ο συνεταιρισµός λειτουργεί ως συµβουλευτικός φορέας στους παραγωγούς», λέει ο διαχειριστής του συνεταιρισµού Αθανάσιος Μαλτεπιώτης. Σπαράγγια από το Τυχερό δύσκολα θα βρουν στα ράφια οι έλληνες καταναλωτές. Κι αυτό γιατί σχεδόν το 100% της παραγωγής βγαίνει στο εξωτερικό. Αποκλειστικά στα ράφια δύο µεγάλων γερµανικών σούπερ µάρκετ διατίθενται τα ελληνικά σπαράγγια από το Τυχερό. «Κάθε χρόνο, µάλιστα, µας προσεγγίζουν κι άλλοι γερµανοί ιδιοκτήτες σούπερ µάρκετ µε στόχο τη συνεργασία».
 
.