Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ενα "όσκαρ" για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Βραβεύθηκε καθηγητής της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης με το πρώτο βραβείο σε επιστημονικό διαγωνισμό

Η σημασία της βράβευσης.
Τι λέει ο ίδιος για την διάκρισή του;

 
 
Μπορεί προχθές να γνωστοποιήθηκε ότι το Νόμπελ Ιατρικής για το 2010 δίνεται στον βρετανό Ρόμπερτ Έντουαρντς, πατέρα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και πρωτοπόρο στην θεραπεία της γονιμότητας, ωστόσο και η Θράκη καμαρώνει εδώ και μερικές εβδομάδες για μια επίσης σημαντική διάκριση στον χώρο της βιοϊατρικής. Βλέπετε, η εργασία του καθηγητή Οφθαλμολογίας στο ΔΠΘ Γιώργου Λαμπίρη απέσπασε το πρώτο βραβείο στον επιστημονικό διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου «Biomed Central», το οποίο κατ’ αναλογία είναι για την βιοϊατρική ό,τι τα Όσκαρ για τον κινηματογράφο.

Η διάκρισή του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, με δεδομένο ότι οι συνυποψήφιοί του προέρχονται από κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το John Hopkins School και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Η παρουσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε ένα γεγονός που παρακολουθεί σχεδόν το σύνολο της διεθνούς ιατρικής κοινότητας αποτελεί σημαντική επιτυχία και αναγνώριση του έργου που παράγεται», σημειώνει ο ίδιος ο Λαμπίρης. Έχοντας ζήσει σε χώρες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έχοντας ήδη κλινική εμπειρία τουλάχιστον δέκα ετών στην παροχή οφθαλμολογικών υπηρεσιών, αποφάσισε να μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη και να αποδεχτεί μια θέση λέκτορα στο Δημοκρίτειο.

Το σημαντικότερο δέλεαρ για τον ίδιο ήταν η έρευνα που γίνεται στο Ελληνικό Κέντρο Θεραπείας Οφθαλμολογικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ. «Από την εποχή που ήμουν ειδικευόμενος οφθαλμίατρος στην Αθήνα, γνώριζα για το εξαιρετικό έργο του διευθυντή του ΕΛΚΕΘΟΠ καθηγητή Β. Κοζομπόλη και των συνεργατών του, γι’ αυτό και θεώρησα ιδιαίτερη τιμή την ένταξή μου στο επιστημονικό προσωπικό πριν από περίπου δύο χρόνια. Το ΕΛΚΕΘΟΠ διαθέτει τεχνολογία αιχμής, όπως είναι τα lasers, οι οπτικές τομογραφίες, και άλλα που δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Αν χρειασθεί, το κλινικό έργο υποστηρίζεται από όλη την ιατρική υποδομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και τέλος, πέρα από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, διαθέτει και εξειδικευμένο τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό. Με αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη ότι το ερευνητικό και κλινικό έργο του ΕΛΚΕΘΟΠ είναι γνωστό σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, όπως γνωρίζετε το ΕΛΚΕΘΟΠ δεν αποτελεί ιατρική επιχείρηση, αλλά ένα πανεπιστημιακό ινστιτούτο. Έτσι, τα έσοδά του δεν διανέμονται στο προσωπικό του, δηλαδή σε εμένα ή στον καθηγητή αλλά χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την κατάρτιση και την προώθηση επιστημόνων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ο ίδιος ο Γιώργος Λαμπίρης περιγράφει τη ζωή του ως «μια συνηθισμένη ζωή ενός τυπικού έλληνα οικογενειάρχη με δύο παιδιά, που όμως διακόπτεται διαρκώς από πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό λόγω των κλινικών και ακαδημαϊκών καθηκόντων μου. Ο συνδυασμός οικογένειας και καριέρας είναι δύσκολος, όμως πάντα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και για τα δύο. Παρόλο που αναγκάζομαι να διαβάζω και να γράφω συνεχώς ιατρικά επιστημονικά άρθρα, βρίσκω χρόνο να διαβάζω αρκετά λογοτεχνικά βιβλία και να ασχολούμαι με τη συλλογή παλιών ιατρικών βιβλίων και υπολογιστών μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών».

Η εργασία του, που αναδείχθηκε ως «Case report of the year 2009», αφορούσε το περιστατικό ενός εφήβου που παρουσίασε μια επικίνδυνη επιπλοκή στην όρασή του, λόγω της λήψης ενός εξαιρετικά διαδεδομένου φαρμάκου για την ακμή. «Η βράβευσή μας σίγουρα ήταν μια σημαντική αναγνώριση του έργου που επιτελεί η ιατρική μας ομάδα στο Δημοκρίτειο. Θεωρώ όμως πιο σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την όραση ενός παιδιού που υπήρχε κίνδυνος να χαθεί και το ότι ενημερώσαμε την οφθαλμολογική κοινότητα για τον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών στο μέλλον», τονίζει ο Λαμπίρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκδοτικός οίκος «Biomed Central» περιλαμβάνει 207 εξειδικευμένα περιοδικά στο χώρο των βιοϊατρικών επιστημών. Η δημοσίευση και μόνο μιας ερευνητικής εργασίας σε κάποιο από αυτά αποτελεί από μόνη της επιτυχία, καθώς σημαίνει ότι έχει προηγηθεί έλεγχος της ποιότητας και της επάρκειας του ερευνητικού αποτελέσματος και αξιολόγηση της συνεισφοράς της μελέτης στη βιοϊατρική επιστήμη.

Κάθε χρόνο, όλες οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες αξιολογούνται για δεύτερη φορά από τους επιστημονικούς διευθυντές των περιοδικών, οι οποίοι προτείνουν τις δέκα καλύτερες. Η τελική κρίση όπου βραβεύεται η καλύτερη σε κάθε κατηγορία γίνεται σε ειδική τελετή κάθε χρόνο στην έδρα του εκδοτικού οίκου στο Λονδίνο, από όπου και η φωτογραφία με την απονομή του βραβείο στον λέκτορα του ΔΠΘ...