Ύστερα από μία περιπέτεια 15 ολόκληρων ετών
Θα ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2011
ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΥ
Ύστερα από μία περιπέτεια 15 ολόκληρων ετών, η Θράκη ετοιμάζεται να αποκτήσει το πρώτο βυζαντινό μουσείο της. Το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι έτοιμο και δε μένει παρά το τελευταίο και πιο ουσιαστικό βήμα: η οργάνωση και η παρουσίαση στο κοινό των θησαυρών του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ολοκαίνουργιο μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο 2011.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση του έργου για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και αποθηκών του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου», εξηγεί η προϊσταμένη της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μακροπούλου.
Για την ένταξη του έργου απαιτείται η μελέτη ωρίμανσής του, προκειμένου η πρόταση να υποβληθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να εγκριθεί. Αυτόν τον καιρό η 15η ΕΒΑ συντάσσει τη μελέτη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων και Εκθέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να την υποβάλει πριν το τέλος του 2010. Η έγκριση του μουσειολογικού του προγράμματος έγινε τον περασμένο Αύγουστο με ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μνημείων.
Τα εκθέματα
Περισσότερα από 500 ευρήματα που προέρχονται από Διδυμότειχο αλλά και ολόκληρη τη Θράκη θα παρουσιάζονται στους χώρους του μουσείου. «Αφού θα πρόκειται για το μοναδικό βυζαντινό μουσείο στη Θράκη -τα άλλα δύο μουσεία στα Άβδηρα και την Κομοτηνή είναι διαχρονικού χαρακτήρα κι έχουν ελάχιστα βυζαντινά αντικείμενα- κρίναμε ότι πρέπει να δούμε το ζήτημα των εκθεμάτων του πιο ανοιχτά, να μην προέρχονται μόνο από το Διδυμότειχο. Εντάσσουμε έτσι το Διδυμότειχο μέσα στη Θράκη και στο δρόμο για τη βασιλεύουσα», εξηγεί η κ. Μακροπούλου.
Οι ενότητες που θα περιλαμβάνει η έκθεση του νέου μουσείου θα εστιάζουν σε τομείς όπως: τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών (Εγνατία οδός), τα οικιστικά κέντρα που υπήρξαν γύρω από τα δίκτυα αυτά, τα οχυρωματικά έργα και οι μοναστικές κοινότητες, η κατοίκηση από την Πλωτινόπολη ώς το Διδυμότειχο, η μνημειακή τοπογραφία, τα εκκλησιαστικά κτίρια, οι ταφές, τα μνημεία διαχείρισης νερού, το νεότερο Διδυμότειχο και η ζωή στην πόλη κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.
«Πιστεύουμε ότι το νέο μουσείο θα αποτελέσει έναυσμα για επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής δυτικά του Εβρου και ότι θα ενισχύσουμε το αίσθημα εντοπιότητας και υπερηφάνειας των κατοίκων του Διδυμοτείχου. Το Διδυμότειχο εγκαταλείπεται σταδιακά από τους κατοίκους του. Κι ακόμη προσδοκούμε να αποτελέσει το μουσείο πόλο έλξης των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής, των μαθητών των σχολείων αλλά και επισκεπτών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία», τονίζει η προϊσταμένη της 15ης ΕΒΑ.
Η κεντρική ιδέα του νέου μουσείου, άλλωστε, όπως λέει η ίδια, είναι η σημασία της Θράκης ως γεωγραφικής περιφέρειας που γειτνίαζε με τη βυζαντινή πρωτεύουσα και αργότερα με την οθωμανική. «Θέλουμε να αναδείξουμε το Διδυμότειχο ως κομβικό σημείο της περιφέρειας αυτής», λέει η κ. Μακροπούλου.
Η προσπάθεια για την ανέγερση του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου ξεκίνησε το 1994. Το κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε το 1997 και η οριστική μελέτη το 2005. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2009 και παρελήφθη από το ΥΠΠΟ το Σεπτέμβριο του 2010. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων που παραχώρησε ο δήμος Διδυμοτείχου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κτίριο 2.470 τ.μ. με ισόγειο, υπόγειο και όροφο, όπου αναπτύσσονται, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο (400 τ.μ.), αποθήκες, γραφεία, εργαστήρια, αναψυκτήριο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων.
Πηγή: http://www.aggelioforos.gr/