Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης: «Φοβάμαι για τη Θράκη, τα νησιά δεν τα φοβάμαι»


Βέλη κατά του μνημονίου και της τρόικας, θετική αντιμετώπιση του ενδεχομένου συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αλλά και συσχετισμοί της περιοχής μας με το Κόσοβο από τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη
                    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ



Η χώρα μας βρίσκεται υπό ξένη κηδεμονία και ομηρία. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στην Ελλάδα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και δεν θα αφήσουν να χαθούν από κάτι περίεργους… Έλληνες. Γι’ αυτό έχουν βάλει τα ενεργούμενά τους, το ΔΝΤ και την ΕΕ, για να μας περάσουν χαλινάρι, τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης στη συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα το Ίδρυμα Θεοχαράκη στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεών του, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο που ήθελε να ακούσει και να συνομιλήσει με τον μεγάλο μας συνθέτη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Μαλούχος και είχε τόσο ενδιαφέρον που στις απαντήσεις του Μίκη δεν ακουγόταν κιχ. Όλοι τις παρακολουθούσαν με… κομμένη την ανάσα!

Όλα αυτά, συνέχισε ο Μίκης, τα είχα καταλάβει πολύ πριν. Έτσι πριν από τις ευρωεκλογές είχα ζητήσει από τον Καραμανλή να συναντηθούμε. Επειδή, όπως μου είπε, πέταγε για το εξωτερικό, μου έστειλε τον Γ. Αλογοσκούφη. Του είπα λοιπόν ότι οι Αμερικάνοι θα τον καταστρέψουν επειδή συνεργάζεται με τους Ρώσους στο φυσικό αέριο, γι’ αυτό θα έπρεπε να κάνει και εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές για να φύγει. Δεν το έκανε και υποχρεώθηκε να το κάνει αργότερα και να φύγει με τις συνθήκες που έφυγε.

Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι να καταστρέψουν τον Ελληνισμό. Εφαρμόζουν σε όλες τις παραμέτρους τους το δόγμα Κίσινγκερ. Και η κυβέρνηση χορεύει όπως της σφυρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρείται από το επίσημο ελληνικό κράτος με φαινόμενα τύπου Ρεπούση και Δραγώνα. Δεν έχω δει σε κανένα μέρος του κόσμου τόσους δήθεν επιστήμονες να παραχαράσσουν την Ιστορία του τόπου τους. Αλλά είναι αυτή που είναι. Εφαρμόζεται κατά γράμμα το σχέδιο Κίσινγκερ που προβλέπει αλλοίωση της γλώσσας και της Ιστορίας.

Πρέπει όμως να αντισταθούμε σε όλα αυτά. Και να χαλάσουμε τα σχέδια εκείνων που θέλουν να μας… χαλάσουν. Κι άλλες φορές προσπάθησαν να μας καταστρέψουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και μετά τον εμφύλιο πήγαν να κάνουν τα ίδια, αλλά δεν… τους πέρασε. Ούτε και τώρα θα τους περάσει.



Θα ξεσηκώσω τον κόσμο αν κάνεις εκλογές

Ο Μίκης Θεοδωράκης όμως αναφέρθηκε και στην απειλή εκλογών που έκανε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική, λέγοντας:

«Αν ο Παπανδρέου μάς πάει σε εκλογές, θα γυρίσω όλη την Ελλάδα χωριό χωριό και θα καλέσω τον κόσμο να κάνει ένα Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών για να αλλάξει τα πράγματα. Ό,τι είχα κάνει τότε με τους Λαμπράκηδες, που από 300 τους έφτασα 300.000 γυρνώντας τη χώρα, θα το κάνω και σήμερα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά σ’ αυτόν τον τόπο και είναι η ώρα να τα αλλάξουμε».



Συνεκμετάλλευση, αλλά να έχουμε τον πρώτο λόγο

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Μ. Θεοδωράκης είπε πως είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας εξ Ανατολών, όμως όχι όπως θέλουν οι Τούρκοι αλλά με δικούς μας όρους. Οι Τούρκοι, όπως και οι άλλοι γείτονές μας, Σκοπιανοί και Αλβανοί, μας δημιουργούν προβλήματα επειδή τους βάζουν οι Αμερικάνοι. Πιο επικίνδυνοι απ’ όλους είναι οι Αλβανοί. Δεν πρέπει να τους υποτιμήσουμε επειδή είναι λίγοι. Αν έχουν πλάτη τις ΗΠΑ θα μας κάνουν ζημιά. Και οι Κοσοβάροι ήταν λίγοι απέναντι στους Σέρβους, αλλά πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Το ίδιο φοβάμαι ότι θα γίνει και στη Θράκη. Τα νησιά δεν τα φοβάμαι. Στη Θράκη υπάρχει το πρόβλημα και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια.

Όσον αφορά το Αιγαίο, πρέπει να δεχτούμε ότι είναι διεθνής θάλασσα. Δεν μπορούμε να το ελέγχουμε όλο μόνοι μας. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε μαζί με τους Τούρκους, αλλά να έχουμε εμείς τη μερίδα του λέοντος. Αμερικανοί αξιωματούχοι μού το έχουν πει εδώ και χρόνια, συνέχισε.

Υπάρχει λίμνη πετρελαίου κάτω από το Αιγαίο και οι ΗΠΑ τη θεωρούν δική τους. Οπότε δεν πρόκειται να μας αφήσουν να την εκμεταλλευτούμε μόνοι μας. Γι’ αυτό πρέπει να δεχτούμε να γίνει συνεκμετάλλευση του πετρελαίου, αλλά να μη μας ληστέψουν.

Στην ερώτηση γιατί δέχθηκε στο σπίτι του τον Παπανδρέου και τον Ερντογάν, ο Μ. Θεοδωράκης απάντησε πως αφού του το ζήτησαν και οι δύο, δεν μπορούσε να αρνηθεί. «Είναι θέμα ελληνικής φιλοξενίας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς όμως δεν βγήκε τίποτα»!

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, τόνισε ότι αυτό υπεγράφη όχι για να σωθεί η οικονομία μας, αλλά οι τράπεζες!

Όμως, συνέχισε, όταν ο λαός αντιστέκεται πάντα κερδίζει κάτι. Αν οι κυβερνώντες σε δουν αποφασιστικό, θα φοβηθούν και θα σε υπολογίσουν. Αν σε δουν άνευρο και χωρίς αντίδραση, θα σου τα πάρουν όλα

.