Τι λένε τα αποτελέσματα έρευνας για την περιοχή από όπου θα ξεκίναγε ο αγωγος που θα έφτανε στην Αλεξανδρούπολη;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Η παραθαλάσσια πόλη Μπουργκάς έγινε φέτος η καλύτερη πόλη στην Βουλγαρία για να ζει κανείς, ενώ η περσινή νικήτρια Σόφια, πήρε το βραβείο της καλύτερης πόλης για επιχειρηματική δραστηριότητα.Η κατάταξη με τις πόλεις της γειτονικής χώρας , με την καλύτερη ποιότητα ζωής, διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και είναι κοινή πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού Ντάρικ, της εφημερίδας "24 ώρες" και της ιστοσελίδας DarikNews.bg.
Φέτος υποψήφιες ήταν 27 πόλεις και ανάμεσα στα 25 κριτήρια που αξιολογήθηκαν ήταν οι επενδύσεις σε σχέδια υποδομής, η οικολογική κατάσταση, οι δυνατότητες άθλησης, ο αριθμός θέσεων στάθμευσης, ο πολιτισμός και οι διασκεδάσεις κλπ.
Ειδικά βραβεία πήραν το Σμόλιαν ("Η πιο πράσινη πόλη") και το Βελίκο Τύρνοβο ("Η πιο όμορφη πόλη"). Επίσης, 180.000 άτομα έδωσαν την ψήφο τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, επιλέγοντας την Βάρνα και το Μπλαγκόεβγκραντ τις καλύτερες πόλεις για να ζεις.
Κατά τα λόγια του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, κάθε επόμενο έτος θα είναι πιο δύσκολο να καθοριστούν οι νικητές, διότι η Βουλγαρία έχει τις "δυνατές" πόλεις της. Μια χρυσή ευκαιρία είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης: "Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) η Βουλγαρία δεν είναι τελευταία", είπε ακόμα ο υπουργός Πλέβνελιεφ. "Τον τελευταίο χρόνο ξεπεράσαμε 9 άλλες χώρες και αυτή τη στιγμή είμαστε στην 19η θέση στην ΕΕ. Είμαστε πιο μπροστά στην απορρόφηση ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης από κράτη όπως Ολλανδία, Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμαρχοι ήδη δημιουργούν ποιοτικά σχέδια που βασίζονται σε σωστή αλλά και μακροπρόθεσμη βιώσιμη προοπτική. Το Μπουργκάς είναι μια πόλη που θα απορροφά χρήματα για ποιοτικές αστικές μεταφορές, θα δημιουργεί ποιοτικές βιομηχανικές περιοχές, καθώς και προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις. Άλλωστε ο αυτοκινητόδρομος "Θράκη" που θα συνδέσει το Μπουργκάς με τη Σόφια θα είναι έτοιμο μετά από δυο χρόνια. Από την άλλη, η Σοφία θα πάρει άλλα 100 εκ. λέβα (50 εκ. ευρώ) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης για να δημιουργήσει καινούργιο δίκτυο υπολογιστών που θα βασίζεται στο μετρό, καινούργια οργάνωση των αστικών μεταφορών – περισσότερες από 400 καινούργιες στάσεις και όλα τα υπόλοιπα που βελτιώνουν γρήγορα την ποιότητα της ζωής σε αυτά τα αστικά κέντρα".
Το Μπουργκάς πήρε το μέγιστο αριθμό βαθμών για επενδύσεις στις υποδομές, ώρες εργασίας των καταστημάτων, νηπιαγωγεία, πολιτισμό, ανεργία, ξένες επενδύσεις και άλλους.
"Όσο και αδιάκριτο, το Μπουργκάς άξιζε να γίνει η καλύτερη πόλη για να ζεις", λέει ο Ντιμίταρ Νικόλοφ, δήμαρχος της παράκτιας πόλης. "Διότι ο πολιούχος μας είναι ο άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός, και το όνομα "Νικόλαος" σημαίνει νικητής. Τα τελευταία χρόνια το Μπουργκάς έκανε πολλά για να καλύψει την καθυστέρηση και να φτάσει την ποιότητα ζωής όλων των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας μας. Μάλιστα σε ορισμένους τομείς τις ξεπεράσαμε. Εκτός από τα πολλά επιχειρησιακά προγράμματα που κερδίσαμε τα τελευταία δυο χρόνια, η πόλη μας κατόρθωσε να έχει δικά της έσοδα, με τα οποία κατασκευάστηκαν κλειστό γυμναστήριο, αθλητικούς χώρους, νηπιαγωγεία, πισίνες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομία της πόλης αναπτύσσεται πολύ καλά και, παρά τη κρίση, συγκεντρώσαμε αρκετά έσοδα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δημάρχων είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις που διεκδικούσαν τα πρωτεία στον διαγωνισμό. Χαίρομαι γιατί έτσι θα κάνουμε ένα άλλο βήμα μπροστά για να είναι η Βουλγαρία ακόμη ομορφότερη και καλύτερη χώρα στην ΕΕ για να ζει κανείς".
Στην ερώτηση προς τη δήμαρχο Σόφιας, κα Γιορντάνκα Φαντάκοβα, γιατί ακριβώς η Σόφια κέρδισε τη διάκριση της καλύτερης πόλης για επιχείρηση απαντά
"Το 38% του ΑΕΠ της χώρας παράγεται στη Σόφια", λέει η δήμαρχος. "Το 68% των ξένων επενδύσεων κατευθύνθηκαν στη Σόφια. Αυτά καθαυτά δείχνουν ότι η Σόφια δημιουργεί καλό επιχειρησιακό κλίμα. Ο ίδιος ο δήμος είναι επενδυτής και μάλιστα πολύ μεγάλος. Τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια, βρίσκονται στην πρωτεύουσα – η κατασκευή του μετρό, καθώς και η κατασκευή δικτύου αποχετεύσεων με χρήματα του προγράμματος ISPA. Όλα αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις. Παρά την κρίση, συνεχίζουν να ανοίγουν νέα καταστήματα και να γίνονται νέες επενδύσεις. Η Hewlett Packard προτίμησε τη Σόφια για να κατασκευάσει το νέο κέντρο εξυπηρέτησης των πελατών με δυναμικό 2.000 θέσεων και μάλιστα ψηλά ειδικευμένου προσωπικού, ατόμων που δεν θα μεταναστεύσουν στην αλλοδαπή για να εργάζονται σε ξένες ΙΤ εταιρείες αλλά θα μείνουν εδώ. Το γεγονός ότι η ΙΚΕΑ επενδύει στη Σόφια λέει πολλά για το επιχειρησιακό κλίμα. Έχουμε ακόμη δουλειά για να φτάσουν οι υποδομές στο επιθυμητό επίπεδο. Στη Σόφια βρίσκονται τα καλύτερα στελέχη, εδώ είναι τα μισά ΑΕΙ της Βουλγαρίας, η Ακαδημία Επιστημών, εδώ είναι οι νέοι απόφοιτοι σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με καλή κατάρτιση".
Πηγή: http://www.telegramm.gr/