Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πυκνώνουν οι φωνές για ανοιχτά AEI-TEI


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΕΜΕΛΗΣ;


Φοιτητές και καθηγητές δημιουργούν τις τελευταίες ημέρες ένα δυναμικό κίνημα εναντίον των καταλήψεων, οργανώνονται μέσω Facebook εν όψει των νέων συνελεύσεων και ζητούν να κριθούν οι δυσλειτουργίες του νέου νόμου στα πανεπιστήμια που θα λειτουργούν κανονικά

Περισσότερες από 6 ομάδες φοιτητών που λένε «όχι» στα λουκέτα έχουν οργανωθεί, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την υποστήριξη περισσότερων συμφοιτητών τους, μελών του Facebook.

Μορφή... χιονοστιβάδας παίρνει το κίνημα για "ανοιχτό πανεπιστήμιο" στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα. Μετά τον πυρήνα ανεξάρτητων φοιτητών ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Ρεθύμνου και Ιονίου, καθώς και από μεμονωμένες σχολές όπως η Ιατρική και η Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται με στόχο να σταματήσουν οι καταλήψεις.

Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούν ή όχι με τον νόμο-πλαίσιο, κοινός παρονομαστής των ανένταχτων -στην πλειοψηφία τους- φοιτητών είναι η επιθυμία να παραμείνουν οι σχολές και τα τμήματα ανοιχτά. Μέσα από ιστοσελίδες του Facebook προσπαθούν να προσελκύσουν ομοϊδεάτες τους στις γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα κριθεί το μέλλον ή όχι των καταλήψεων.


Συμπαραστάτες

Ηδη, περισσότερες από έξι ομάδες φοιτητών που λένε "όχι" στα λουκέτα έχουν οργανωθεί, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την υποστήριξη περισσότερων συμφοιτητών τους, μελών του Facebook.

Η ουσία της σκέψης τους είναι "να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να φανούν στην πράξη οι όποιες δυσλειτουργίες του νέου νόμου-πλαίσιο". Σε αυτό βρίσκουν συμπαραστάτες τους πρυτάνεις, που τις τελευταίες μέρες σχηματίζουν "μπλοκ" κατά των καταλήψεων.

Οι φοιτητές που τάσσονται κατά των καταλήψεων προσπαθούν μέσα από το Facebook να προσελκύσουν ομοϊδεάτες τους στις γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Το κίνημα ξεκίνησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ομάδα φοιτητών, που χαρακτηρίζονται ως "ανεξάρτητοι", οργανώθηκαν μέσω Facebook. "Φτιάχνοντας την ομάδα "Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ" δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα έχει τέτοια ανταπόκριση. Ισα ίσα, η προσπάθειά μας έγινε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας ότι θα φάμε ξύλο που πηγαίνουμε κόντρα στις παρατάξεις και τις "γραμμές" τους" λένε στο "Εθνος της Κυριακής" οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας.

Η ομάδα των πέντε ατόμων που μαζεύτηκαν σε ένα φοιτητικό σπίτι έγραψαν ένα κείμενο-πλαίσιο που επεξηγούσε τη θέση τους. Και με αυτό, στη γενική συνέλευση της περασμένης εβδομάδας κατέβασαν πρόταση υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων.


«Η κατάληψη δεν προσφέρει σε κανέναν», λέει ο Γ. Πολίτης, τριτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι τελικά επικράτησε η άποψη περί κατάληψης, η ακομμάτιστη, ανεξάρτητη πρωτοβουλία βγήκε δεύτερη με 347 ψήφους, γεγονός που καταδεικνύει πως ακόμη και φοιτητές που ανήκουν σε συγκεκριμένες παρατάξεις επιλέγουν πανεπιστήμια ανοιχτά.

Παράλληλα, στην ψηφιακή "ψηφοφορία" του Facebook η ομάδα κέρδιζε συνεχώς φίλους. Περισσότεροι από 1.100 φοιτητές και μη είχαν εκφράσει τη συμπάθειά τους σε αυτήν την κίνηση, ενώ σύντομα το παράδειγμα των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ μιμήθηκαν και άλλες σχολές, με άλλες, νέες ομάδες.

«Ολοι έχουμε τις επιφυλάξεις μας», λέει ο Δημήτρης Μωραλόγλου, επίσης φοιτητής ΑΣΟΕΕ.»

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα δείξει και το μέλλον των κινητοποιήσεων, καθώς σε πολλές σχολές θα γίνουν εκ νέου γενικές συνελεύσεις. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του θέτει βαριά διλήμματα στους φοιτητές και δη στους πρωτοετείς, ανακοινώνοντας ότι οι εγγραφές των πρωτοετών θα πρέπει να γίνουν στα AEI και τα ΤΕΙ μεταξύ 12 και 30 Σεπτεμβρίου και όποιος δεν προσέλθει στις ημερομηνίες αυτές χάνει το δικαίωμα εγγραφής του...



Οι oπαδοί της αντι-κατάληψης

"Θέλαμε να ακουστεί μια διαφορετική άποψη μέσα στη Γενική Συνέλευση"

Τον χορό της αντι-κατάληψης άνοιξε μια ομάδα ανένταχτων φοιτητών από την ΑΣΟΕΕ που θέλησαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην απόφαση της γενικής συνέλευσης για κατάληψη. "Το θέμα έθεσε κατ' αρχάς ένας ανένταχτος συμφοιτητής, που δημιούργησε και την ομάδα στο facebook. Ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί την ανταπόκριση που θα είχε η ομάδα. Τελικά, μαζευτήκαμε πολλοί -μέχρι την Παρασκευή, περισσότεροι από 1.000 είχαν κάνει like στη σελίδα- γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα ενός ήδη ψηφισμένου νόμου.

Ολοι έχουμε τις επιφυλάξεις μας, αλλά καλό θα είναι να διαπιστώσουμε πώς μπορούμε να στρέψουμε τον νόμο υπέρ της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων", εξιστορεί ο Δημήτρης Μωραλόγλου, τεταρτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.
"Αποφασίσαμε να μιλήσουμε επιτέλους, για να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον το δικό μας και της σχολής μας", εξηγεί ο Κώστας Μαυράκης, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (είναι το νέο όνομα της γνωστής μας ΑΣΟΕΕ).

"Δεν είναι δυνατόν 300 φοιτητές να αποφασίζουν για 8.000 που φοιτούν στο Οικονομικό. Πολλοί συμφοιτητές μου λένε πως δεν έρχονται πια σε γενικές συνελεύσεις γιατί έχουν απογοητευτεί. Είναι καιρός να υπάρξει και ένα πλαίσιο από τους φοιτητές για τους φοιτητές", μας λέει.
Το πλαίσιο διαλόγου υπέρ ανοιχτής ΑΣΟΕΕ πήρε σάρκα και οστά μέσα από τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών, που εξέδωσαν μάλιστα ένα κείμενο: "Είναι γεγονός ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο επηρεάζει τη δομή, τη λειτουργία, τον τρόπο διοίκησης, τη φοίτηση και τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, τόσο για εμάς τους φοιτητές όσο και τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό. Είμαστε εδώ όχι για να υπερασπιστούμε ή να καταδικάσουμε τον νόμο-πλαίσιο, αλλά για να καταδείξουμε ότι η κατάληψη δεν είναι το πλέον κατάλληλο μέσο για να εκφράσουμε τη διαφωνία μας ως φοιτητική κοινότητα", τονίζουν.

"Η κατάληψη δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε κανέναν", υπερθεματίζει ο Γιάννης Πολίτης, τριτοετής φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του ΟΠΑ. "Συμφωνώ με πολλά σημεία του νόμου, αλλά αναγνωρίζω στους άλλους το δικαίωμα να διαφωνούν. Είμαι όμως από παλιά κατά της κατάληψης. Οποιοι διαφωνούν, ας δράσουν με άλλους τρόπους, χωρίς να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Σε κάθε περίπτωση, η κατάληψη θα πρέπει να αποτελεί έσχατη λύση και όχι αυτοσκοπό", μας λέει.


Αυτοοργάνωση μέσω facebook

Φοιτητές χωρίς... γραμμή και αρχηγούς

Την ανησυχία τους για την εξεταστική που μπορεί να χαθεί, αλλά και την αποτελεσματικότητα της κατάληψης εκφράζουν και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.).

"Την Τετάρτη στην Γενική Συνέλευση που ξεκινάει στις 1:30 και ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία γύρω στις 3:30 - 4 ελάτε να ανοίξουμε την σχολή μας. Ο καθένας έχει μία ψήφο που είναι πολύτιμη...", περιγράφουν το πλαίσιο στην ομάδα τους στο facebook.

"Είμαι στο έβδομο έτος με 3 μαθήματα για πτυχίο ύστερα από δουλειά full time και στρατό. Θέλω να δώσω, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δυσαρέσκειά μου για το νομοσχέδιο. Σκεφτείτε και λίγο το συλλογικό συμφέρον πριν από το προσωπικό", γράφει ένας φοιτητής στο φόρουμ του ΠΑΠΕΙ.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και το Ιόνιο. "Μια μικρή ομάδα, αποτελούμενη από επαγγελματίες αριστεριστές, έκανε παράνομα γενική συνέλευση η οποία χωρίς μαζικότητα αποφάσισε να κλείσει το πανεπιστήμιο. Εδώ και 2 μέρες κάθονται στην είσοδο του πανεπιστημίου 20 άτομα και δεν αφήνουν 5.000+ φοιτητές να κάνουν μάθημα…", σημειώνει η ιστοσελίδα των φοιτητών Ρεθύμνου.

"Εμπνευσμένοι από την κίνηση των ανεξάρτητων φοιτητών της ΑΣΟΕΕ, θέλουμε κι εμείς να πούμε ΟΧΙ στην κατάληψη του Ιονίου Πανεπιστημίου", σημειώνουν φοιτητές που ψηφίζουν ανοιχτή σχολή.

Αντίστοιχες ιστοσελίδες στο facebook έχουν ήδη δημιουργήσει η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η Νομική του ΕΚΠΑ, η Ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών και το ΕΜΠ. Παράλληλα, συνυπάρχουν κι άλλες παρεμφερείς ομάδες όπως η "ομάδα αγανακτισμένων φοιτητών, ΟΧΙ στις καταλήψεις" και άλλες που σιγά σιγά αποκτούν δυναμική και πολλά μέλη.


Στο ίδιο μήκος κύματος

Και πρυτάνεις θέλουν ανοιχτές τις πόρτες

Μία μεγάλη ομάδα πρυτάνεων στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θράκης, Πατρών, Οικονομικού Αθηνών, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Αιγαίου, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το κίνημα των φοιτητών που θέλουν ανοιχτές τις πόρτες των σχολών τους.

Ακόμη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) βρίσκεται από αυτήν τη μεριά της όχθης.

Ηδη στο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι εξετάσεις διεξάγονται κανονικά, αφού τα Ιδρύματα παραμένουν ανοιχτά.

Το "Εθνος της Κυριακής" βρήκε τους πρωτεργάτες της κίνησης περί "ανοιχτών σχολών" και μίλησε μαζί τους.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ AΣΟΕΕ

Δύσκολα θα υπάρξει εκτόνωση

"ΤΟ πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει και να συνεχίσει τη λειτουργία του, παρότι δεν έχουν απαντηθεί πολλά από τα σοβαρά ερωτήματα που θέτει ο νέος νόμος", υποστηρίζει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Ο ίδιος δηλώνει τους ενδοιασμούς που έχει για πολλά ζητήματα του νόμου Διαμαντοπούλου, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι στην τελευταία γενική συνέλευση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που ζήτησαν να σταματήσουν οι καταλήψεις στη σχολή τους.

"Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για ό,τι γίνεται έχει το ίδιο το υπ. Παιδείας με τους χειρισμούς του. Αντί να βρει οδό συνεννόησης με τους πρυτάνεις, μας έχει βάλει σε μια άσχημη θέση.

Δεν υπήρξε διάλογος με το υπουργείο. Περιμέναμε στην τελευταία τακτική σύνοδό μας στον Βόλο να μας δοθεί από την υπουργό το προσχέδιο, αλλά ούτε εκείνη ήρθε ούτε και το κείμενο του νόμου. Δεν έπρεπε να ακούσει το υπουργείο γιατί κάποιοι από μας αντιδρούν;

Η οργάνωση του διαλόγου, κυρίως δε αυτού μεταξύ του υπουργείου και των πρυτάνεων, είναι ευθύνη του υπουργείου και της υπουργού. Ας δουν την αντίστοιχη οργάνωση διαλόγου στη Βρετανία, στο κάτω κάτω.

Η απουσία διαλόγου οδηγεί σε φωνασκίες στην καλύτερη περίπτωση, σε τυφλές συγκρούσεις στη χειρότερη.

Δεν γνωρίζω αν κάποιος ωφελείται από αυτές. Πάντως, όχι η ανώτατη παιδεία της χώρας. Επρεπε να είχαμε αποφύγει την ένταση. Τώρα μακάρι να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά είναι δύσκολο".


ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΔΕΠ

Οι νεκροί χώροι δεν δίνουν λύσεις

Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά. Οποια θέματα έχουμε, θα τα λύσουμε σε ένα εν λειτουργία πανεπιστήμιο. Το κλειστό ΑΕΙ είναι ένα νεκρό ΑΕΙ.

Οι νεκροί χώροι δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων.

Αλλωστε, όλες οι δυνάμεις και κινήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού εκφράζουν σημαντικές αντιρρήσεις στον νόμο. Ομως, μόνο μέσα από την εφαρμογή του μπορούμε να εντοπίσουμε τα αρνητικά σημεία του.

Πρέπει, λοιπόν, να λειτουργήσει για να δούμε τις ατέλειές του. Πάντως, η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, που είναι σιωπηρή, θέλει τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοιχτά.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΕΜΕΛΗΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΔΠΘ


Το κλειστό πανεπιστήμιο δεν οδηγεί πουθενά

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θράκης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πέτυχε το ακατόρθωτο!

Ολα τα τμήματα το ΔΠΘ είναι ανοιχτά, εκτός από αυτά της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης.


- Πώς το καταφέρατε αυτό κ. Ρέμελη;

Πείσαμε τους φοιτητές μας ότι η κατάληψη είναι ένας ξεπερασμένος τρόπος αντίδρασης. Δεν καταλαβαίνει κανείς το νόημά της. Τους είπαμε ότι διάλογος γίνεται μόνο με το πανεπιστήμιο ανοιχτό.


Εκεί θα δοκιμάσουμε τον νέο νόμο κι αν υπάρχουν αδυναμίες, αυτές θα αρθούν στην πράξη.


Επίσης τους διευκρινίσαμε ότι δεν μπορούν να πάρουν αναβολές ούτε οι εξεταστικές, ούτε τα μαθήματα. Και δεν πρόκειται να δοθούν ψευδείς βεβαιώσεις ότι έχει γίνει μάθημα 13 εβδομάδων, τη στιγμή που αυτό δεν θα γίνει.



- Εσείς από την πρώτη στιγμή βρεθήκατε με την πλευρά αυτών που δεν θέλουν τα λουκέτα στις σχολές...

Βεβαίως, έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο. Αν κλείσει το πανεπιστήμιο, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Η ίδια η πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα όταν διαπιστώνει προβλήματα, όπου κι αν τα βλέπει, αντιδρά δυναμικά. Ας τα διαπιστώσουμε, λοιπόν, εφόσον υπάρξουν.



Πηγή:  http://www.ethnos.gr/