Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πόλη-Πολιτική-Πολιτισμός: Οι άνθρωποι της Ξάνθης κατέθεσαν το όραμά τους

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα δράση επεφύλαξε για τους ξανθιώτες το δραστήριο Δίκτυο Λόγου και Πράξης με την χθεσινοβραδινή ημερίδα  στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα δράση επεφύλαξε για τους ξανθιώτες το δραστήριο Δίκτυο Λόγου και Πράξης. Πρόκειται για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα «Πόλη-Πολιτική-Πολιτισμός».


Σκοπός της ήταν να δώσει στο κοινό την εμπειρία, την άποψη και την προοπτική που έχουν να δώσουν άνθρωποι της πόλης που κινούνται μέσα σε αυτήν, εργάζονται και υλοποιούν το δικό τους όραμα για την τέχνη, τα κοινά και την κοινωνία. Αν και το κοινό δεν ήταν μεγάλο, όπως επισημάνθηκε στη διαδικασία του διαλόγου, η ημερίδα πραγμάτωσε κάτι σημαντικό που φάνηκε ότι αποτέλεσε στόχο των διοργανωτών του Δικτύου και του Συντονιστή Θανάση Μουσόπουλου.

Μέσω της αλληλογνωριμίας των ομιλητών και με τη διαδικασία της όσμωσης και της ανάδρασης, να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα, την αλληλεγγύη και την πρόοδο των ανθρώπων που δημιουργούν στην Ξάνθη, να τους δώσει την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και φιλοδοξίες, προβλήματα και ανησυχίες για μια πόλη με πολιτισμό, για μια πόλη σε κρίση, για μια κοινωνία προβληματισμένη.


Ομιλητές , εκτός του Θανάση Μουσόπουλου που άνοιξε αλλά και συνόψισε την εκδήλωση ήταν:

1) Νίκος Σερκγενλίδης, Δικηγόρος

2) Ηρακλής Ζωγράφος, Φιλόλογος – Φροντιστής - Πρόεδρος δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης

3) Δέσποινα Πατσίδου, Δικηγόρος – Δημοτική Σύμβουλος Ξάνθης

4) Σοφιανός Οταντζής, Ιστορικός - Διευθυντής Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

5) Γιώργος Κωτούλας, Ποιητής

6) Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, Μηχανικός Περιβάλλοντος-Καλλιτέχνης trash art

7) Ελένη Δημητριάδου – Εφραιμίδου, Συγγραφέας-Ποιήτρια

8) Μιχάλης Σπανίδης, Εκδότης

9) Άγγελος Μουρβάτης, Μουσικός - Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης

10) Αντώνης Μουσαδές, Μουσικός

11) Θάνος Μαυροδής, Καλλιτέχνης Trash Art

12) Τηλέμαχος Αρναούτογλου, Δημοσιογράφος – Διευθυντής Δημοτικού Ραδιοφώνου

13) Γιάννης Σιδηρόπουλος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής XanthiPress.gr

14) Στέλιος Αρσενίου, Πολιτικός Επιστήμων-Ζαχαροπλάστης

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χρήστος Πούλιος.


Η καταληκτήρια ομιλία του Θανάση Μουσόπουλου

Είναι αναμφίβολο ότι ο κόσμος αλλάζει και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι και αδιάφοροι. Σε επίπεδο ατομικό, οικογενειακό, στενού και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος υπάρχουν αλλαγές και ανατροπές τις οποίες πρέπει να υποδεχόμαστε ‘σαν έτοιμοι από καιρό’.

Χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το καινούριο, το ενσωματώνει στη ζωή του και προχωρά. Μη νομίζουμε ότι η ιστορία του ανθρώπου είναι μερικών ετών, ούτε αιώνων. Ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη προχώρησε χιλιάδες χρόνια. Και ξέρετε, αντιμετώπισε προβλήματα επιβίωσης. Είναι αστείο, να θεωρούμε πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να εισάγουμε τα είδη πολυτελείας που μας έφερναν πρώτους σαν χώρα στον κόσμο.

Μιλούμε για τον κόσμο σαν να ήταν τέλειος και τώρα ανατρέπεται. Ξεχνούμε για πόσα γκρινιάζαμε, για πόσα παλεύαμε στο παρελθόν. Είναι σίγουρο πως όλοι / όλες θέλουμε ένα καλύτερο εαυτό ,έναν καλύτερο κόσμο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει.

Μέσα από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, το οποίο φιλοδοξεί να ενώσει όσο περισσότερους ανθρώπους, θέλουμε καλύτερη ζωή και όχι καρέκλες. Πιστεύουμε ότι για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει να αλλάξουμε εμείς και ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα.

Πιστεύοντας στην άμεση συμμετοχική δημιουργική δημοκρατία, θέλουμε όχι μόνο να ονειρευόμαστε αλλά και να υλοποιούμε τα όνειρά μας. Θέλουμε πιάνοντας ο ένας το χέρι του διπλανού του να κάνει ένα όνειρο δικό του, ένα όνειρο του άλλου πραγματικότητα. Να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Να δημιουργούμε και να συνδημιουργούμε.

Κλείνοντας, πρέπει με σαφήνεια να δηλώσουμε ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό του πολιτισμού και της πολιτικής, στα πλαίσια της πόλης είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη. Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης έχει πολλά να πράξει σ’ αυτή την κατεύθυνση για να είναι άξιο του ονόματός του. Ζώντας σε μια ορισμένη χρονική στιγμή σε ένα ορισμένο τόπο οφείλουμε για να είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας να δείχνουμε την ανθρωπιά μας και τον πολιτισμό μας όχι με μεγάλα λόγια αλλά με μικρά έστω έργα. Τα πολλά μικρά δημιουργούν το μεγάλο.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/