Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Είμασε η αριστερή συνιστώσα της Κυβέρνησης, λέει από την Ξάνθη ο Θανάσης Μαργαρίτης

Το ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς μίλησε το βράδυ σε εκδήλωση του κόμματος 


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ






"Το θέμα δεν είναι τι πρέπει να γίνει ενόψει εκλογών, αφού αυτές εγιναν, αλλά τι θα κάνουμε τώρα εμείς μετά τις εκλογές" είπε καλοσωρίζοντας το Θόδωρο Μαργαρίτη ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη Κώστας Δέλκος.


Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση, που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος».
«Είμαστε η αριστερή, αντιμνημονιακή συνιστώσα, αυτής της κυβέρνησης», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Θόδωρος Μαργαρίτης και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Κυβέρνηση βασίζεται σε «3 βασικά "όχι", δηλαδή όχι απολύσεις, όχι μειώσεις, όχι πρόσθετη φορολογία» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για τη ΔΗΜΑΡ με βάση τις δεσμεύσεις της και την ανάγκη της χώρας, από το να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση.


"Αν κάτι πάει στραβά στη διαπραγμάτευση, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε"
Σε σχέση με τον κίνδυνο οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ να μην «περάσουν» στη διαπραγμάτευση, σχολίασε «Αν κάτι πάει στραβά εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε» Σε σχέση με το ρίσκο της συμμετοχής στην κυβέρνηση και της δυνατότητας που έχει η Δημοκρατική Αριστερά να επιβάλλει κάποιες ελάχιστες θέσεις ανέφερε ότι η πρώτη μικρή νίκη είναι η ίδια η προγραμματική συμφωνία που δεσμεύει τα κόμματα. «Μέσα στη συμφωνία εκτός από τα ζητήματα της οικονομίας υπάρχουν θέσεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αναδρομικό έλεγχο των πολιτικών, ζητήματα εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρούμε ρεαλιστικές τις προτάσεις που έχουμε ώστε η συμφωνία που εξασφαλίστηκε, να δημιουργεί μια οπτική με την οποία θα αντιμετωπίσουμε την πολιτική της χώρας.»


Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ «Οι παράλληλοι μονόλογοι που επικράτησαν τόσα χρόνια μεταξύ των κομμάτων μπαίνουν σε μια άλλη βάση." ζητώντας μια διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε ότι αφορά στη συνεργασία είπε πως "Κάνουμε ένα βήμα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά παραδείγματα. Η λέξη συμβιβασμός έχει εννοιοδοτηθεί ως στοιχείο της υποχώρησης και όχι της συνεννόησης. Είναι λοιπόν μια κρίσιμη και μεγάλη πράξη και αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσουμε και στην πολιτική σκηνή.»


Το βλέμμα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού
Το επόμενο διάστημα στόχος της ΔΗΜΑΡ θα είναι να δοθεί βάρος στη στελέχωση της κρατικής μηχανής με την επιδίωξη αυτή να περιλαμβάνει στελέχη και των τριών κυβερνητικών κομμάτων αλλά και άλλων στελεχών, απαλλαγμένων από τον κομματισμό. Σε σχέση με την στελέχωση της Κυβέρνησης σχολίασε ότι «θα ήθελα η ΝΔ να έχει βάλει λιγότερα κομματικά στελέχη και ευρύτερης αποδοχής»


Κεντρική ιδεά η επαναδιαπραγμάτευση
Κεντρική ιδέα της ΔΗΜΑΡ είναι η επαναδιαπραγμάτευση, σύμφωνα με το Θόδωρο Μαργαρίτη, που ανέφερε ότι αυτή θα γίνει σε όλα τα επίπεδα. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της αριστερής κυβέρνησης της Κύπρου που προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού οι άλλες πηγές χρηματοδότησης δεν είναι τόσο αξιόπιστες ή ακίνδυνες σε σχέση με την Ε.Ε. καθώς επίσης και το παράδειγμα με την επανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων ως ένα παράθυρο που μπορεί να εφαρμοστεί μελλοντικά στην Ελλάδα, το μέτρο των 130 δις για την ανάπτυξη και , τέλος, την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. "Όλα αυτά είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι η πολιτική ανάλυση της ΔΗΜΑΡ είναι σωστή, κατέληξε ο Θόδωρος Μαργαρίτης."


«Αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, τότε θα είναι η τελευταίο κυβέρνηση του ευρώ» είπε και πρόσθεσε ότι θετικά σημεία είναι η βελτίωση της τουριστικής κίνησης και η επιστροφή καταθέσεων στη χώρα. Πολιτική αστάθεια και αντιδράσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις στην Οικονομία.










Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/