Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τα ποδοσφαιρικά πλοκάμια της Gazprom (που θέλει να επενδύσει στην Θράκη 18 εκατ. ευρώ)

Η ρωσική εταιρεία έχει δική της ομάδα και αποτελεί βασικό χορηγό σε αρκετές άλλες, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Σάλκε του Κυριάκου Παπαδόπουλου που παίζει απόψε με τον Ολυμπιακό

   ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ



Η Ρωσική Gazprom ιδρύθηκε το 1989 και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η μεγαλύτερη εταιρία φυσικού αερίου παράγει το 10% του ΑΕΠ της Ρωσίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τσέλσι Ρομάν Αμπραμόβιτς πουλώντας το 73% της Gazprom έβαλε στην τσέπη του 6,5 δις δολάρια. Σήμερα τα καθαρά έσοδα της Gazprom είναι 32 δις δολάρια (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010).


Στον αθλητικό τομέα, η Gazprom έχει ως στόχο να επενδύει σε ποδοσφαιρικές ομάδες με σκοπό να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών της περιοχής που την ενδιαφέρει. Έτσι, σύμφωνα με το http://economyofsports.blogspot.gr/, κατέχει εξ ολοκλήρου την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης την οποία και αγόρασε το 2005, και ως σήμερα έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Ακόμα ήρθε σε επαφή με την Γερμανική Σάλκε, την οποία και χορηγεί με 22.000.000 εκ. ευρώ ετησίως ως και το 2015. Η συνολική επένδυση της Gazprom στην Σάλκε θα φτάσει 200.000.000 εκ. ευρώ. 

Επίσης, μέσω θυγατρικών εταιριών χορηγεί την πρώτη κατηγορία της Σερβίας και της Ρωσίας. 

Επιπλέον, η θυγατρική της εταιρία, η AZS, θα είναι ο βασικός χορηγός της φανέλας του Ερυθρού Αστέρα ως το 2015 με κόστος 2.800.000 εκ. ευρώ το χρόνο, με ένα από τα ανταλλάγματα να είναι πως θα έχει εκπρόσωπο στην διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα. Μάλιστα αυτή η συμφωνία για την Σέρβικη ομάδα ήταν μάνα εξ ουρανού καθώς τα 14.000.000 εκ. ευρώ που έβαλε στο ταμείο της, την βοήθησαν να αποπληρώσει μέρος του χρέους της που έφτανε τα 18.500.000 εκ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την χορηγία του Ερυθρού Αστέρα η Gazprom προχώρησε την ίδια περίοδο και στην αγορά του 51% της Σερβικής κρατικής εταιρίας ενέργειας το 2009. Δεδομένου λοιπόν του ενδιαφέροντος για τον Αστέρα της Αλεξανδρούπολης που αποκαλύψαμε νωρίτερα, να υποθέσουμε ότι κάτι ψήνεται ενεργειακά στην Θράκη; Θα ξαναζεσταθεί ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη; Μήπως η αγωγός φυσικού αερίου Southstream; Παίζει ρόλο ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός Κομοτηνής - Κίρτζαλι; Ή απλά επένδυση από έναν ενεργειακό κολοσσό για να έρχονται ρώσοι τουρίστες και μόνο τα καλοκαίρια;

THRAKILIVE