Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

1.500 δάνεια στον Έβρο χτύπησαν «κόκκινο»

Σε απόγνωση εκατοντάδες νοικοκυριά

Ποια είναι τα προβλήματά τους, σύμφωνα με την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών;




Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στον Έβρο. Από τη μια η «βροχή» αυξήσεων στα περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης μέσα σε ένα χρόνο, με αποκορύφωμα το πετρέλαιο και από την άλλη χιλιάδες δάνεια που χτύπησαν κόκκινο, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική εικόνα τόσο στην αγορά όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Η δε σκέψη της κυβέρνησης να εξισώσει το πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό της κίνησης, προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Έβρου, νούμερο ένα πρόβλημα των Εβριτών στην παρούσα φάση που διανύουμε είναι η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων. Εκτιμάται ότι κάτι περισσότερο από 1500 δάνεια στο νομό Έβρου έχουν χτυπήσει «κόκκινο», καθώς είναι ληξιπρόθεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλουν εξώδικα στους δανειολήπτες. «Και όλα αυτά τη στιγμή που ξεκίνησε κα λειτουργεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ο οποίος δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής με ευνοϊκότερους όρους. Πραγματικά, τα παράπονα των πολιτών του Έβρου έρχονται κατά δεκάδες σε εμάς. Το θέμα των δανείων είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο. Και την ίδια στιγμή, τράπεζες και εταιρείες τους αντιμετωπίζουν σαν λωποδύτες», επεσήμανε στη «Γ» ο πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Έβρου Χρήστος Κακαλής.



Το πετρέλαιο που «καίει»

Την πρωτιά στον χορό των αυξήσεων κατέχει πανηγυρικά το πετρέλαιο θέρμανσης, στο οποίο παρατηρείται αύξηση 39,58%, όπως και τα καύσιμα με τους οδηγούς αυτοκινήτων που χρειάστηκε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κατά 32,90%.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κακαλής, πλέον όλο και περισσότεροι σκέφτονται το κόστος της βενζίνης για την μετακίνηση έως τη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτό θα μεγαλώσει πιο έντονα από τη στιγμή που θα επιβληθούν διόδια για τους διερχόμενους της Εγνατίας Οδού.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης… «Στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στον Έβρο υποφέρουμε πολύ περισσότερο γιατί το κρύο ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του, αναγκαζόμαστε να ανοίξουμε τα καλοριφέρ πριν ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, και βέβαια ανησυχούμε με την σκέψη της κυβέρνησης για εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Είναι άδικο μέτρο, θα χτυπηθούν κυρίως οι βορειοελλαδίτες και υπολογίζεται ότι τα χρήματα που υπολογίζονται (1 δις ευρώ) θα τα μαζέψει από τους βορειοελλαδίτες. Ενώ η Θράκη και άλλα τμήματα της Μακεδονίας διαθέτουν από τα πιο φτωχά πληθυσμιακά στρώματα της Ευρώπης σε αντίθεση με τον ελληνικό νότο, τελικά τα χρήματα η κυβέρνηση πάει να τα μαζέψει από τον βορρά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Έβρου.



«Μόνο χειρότερα μπορεί να περιμένει ο καταναλωτής»

Από όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και τα δεδομένα που θα προκύψουν στο μέλλον, ο πολίτης του Έβρου δεν μπορεί να περιμένει και να ελπίζει σε πολλά. «Η δύσκολη εικόνα υπάρχει και στον τόπο μας όπως πανελλαδικά, μόνο που εδώ ο φόβος για επιδείνωση είναι μεγαλύτερος» σχολίασε φανερά προβληματισμένος ο κ. Κακαλής. Και όπως υποστηρίζει, οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, όχι όμως μόνο λόγω αύξησης του ΦΠΑ.

«Έχουν ακριβύνει τα πάντα. Βλέπουμε ότι και οι δυο κυβερνήσεις αδυνατούν να χτυπήσουν τα μονοπώλια. Σε πολλά είδη προϊόντων το 80% γίνεται από 2-3 εταιρείες και ειδικά σε αυτά οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ πιο αυξημένες από ότι στην Ευρώπη. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει».



Η θύελλα αυξήσεων

Αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 40% παρατηρήθηκαν στο οικογενειακό καλάθι το φετινό Αύγουστο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών σε 260 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Την πρωτιά κατέχει το πετρέλαιο θέρμανσης, στο οποίο παρατηρείται αύξηση 39,58%, ενώ στο φυσικό αέριο 33,91%. Κατά 33,21% αυξήθηκαν οι τιμές στα ποτά, ενώ ο καπνός αυξήθηκε κατά 19,80%.Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη χρειάστηκε να βάλουν και οι οδηγοί αυτοκινήτων, καθώς το 32,90% άγγιξε η αύξηση στα καύσιμα αυτοκινήτου. Στα 32,1% η αύξηση σε καύσιμα-λιπαντικά και στα 28,74% τα τέλη κυκλοφορίας-διόδια. Τα ταξί αυξήθηκαν κατά 24,20%.

Οι υπηρεσίες ιδιωτικών ταχυδρομείων (courier) αυξήθηκαν κατά 17,85%. Τα νωπά λαχανικά κατά 16,02%, οι μπίρες κατά 14,45%. Η αύξηση που παρατηρήθηκε σε νοσοκομεία και κλινικές αγγίζει το 8,81%, ενώ τα κινητά αυξήθηκαν κατά 8,35%. Τέλος η στέγαση αυξήθηκε κατά 8,09%.



Η έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) σε 260 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες , τα οποία συνθέτουν το οικογενειακό καλάθι, για την χρονική περίοδο Αύγουστος 2010 σε σχέση με τον Αύγουστο 2009, προκύπτουν αυξήσεις μέχρι και 39,58.%.

Συγκεκριμένα:

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ39,58%

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 33,91%

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ33,21%

KAYΣΙMA ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ32,90%

KAYΣIMA - ΛΙΠANTIKA32,51%

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - ΔΙΟΔΙΑ 28,74%

ΤΑΞΙ 24,20%

ΚΑΠΝΟΣ 19,80%

COURIER 17,85%

ΛAXANIKA ΝΩΠΑ 16,02%

ΜΠΥΡΕΣ 14,45%

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ &

ΚΛΙΝΙΚΕΣ 8,81%

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ8,35%

ΣΤΕΓΑΣΗ 8,09%


Πηγή:  http://www.gnomi-evros.gr/