Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Στη βουλή οι συνθήκες εργασίας των συνοριακών φυλάκων Έβρου

Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Αλ. Δερμεντζόπουλος προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


ΠΡΟΣ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή


ΘΕΜΑ: «Συνθήκες εργασίας, εξοπλισμός και μέσα Συνοριακών Φυλάκων».

Με έγγραφό της η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου επισημαίνει τις ελλείψεις όσον αφορά τα μέσα και τον εξοπλισμό, αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίες του Σώματος στο Νομό Έβρου, που ως γνωστόν αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου του μεγάλου όγκου των παράνομα εισερχομένων λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

Πέραν των άθλιων και επικίνδυνων για την προσωπική τους υγεία και ασφάλεια συνθηκών στα Κέντρα Φύλαξης λαθρομεταναστών, για τις οποίες έχουν επανειλημμένα υποβληθεί ερωτήσεις παρατηρείται και σημαντική υποχρηματοδότηση για την προμήθεια εξοπλισμού και μέσων.

Χαρακτηριστικά σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε περιστατικό όπου λόγω των φθαρμένων ελαστικών υπηρεσιακού αυτοκινήτου προκάλεσαν σοβαρό ατύχημα στα χερσαία σύνορα στον βόρειο Έβρο, καθώς επίσης ότι τα μεταγωγικά παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς λαθρομεταναστών και δεν παρέχουν καμία συνθήκη ασφάλειας για τους συνοριοφύλακες.

Σύμφωνα με το προαναφερθέν έγγραφο κρίνεται ΑΜΕΣΗ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ η αναβάθμιση του εξοπλισμού και μέσων τουλάχιστον σε πρώτη φάση με τα εξής:

• Άμεση αντικατάσταση του στόλου των μεταγωγικών οχημάτων (VAN).

• Προμήθεια 4 τουλάχιστον οχημάτων εξοπλισμένων με θερμικές κάμερες (2 ανά διεύθυνση).

• Προμήθεια και διάθεση αστυνομικών σκύλων μαζί με ταυτόχρονη αλλαγή του ορίου ηλικίας για τους συνοδούς μιας και όλοι οι υπηρετούντες στα Τ.Σ.Φ βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 37-45 ενώ το Π.Δ. προβλέπει για τους συνοδούς ηλικία έως 32.

• Προμήθεια τεχνικών μέσων για τον μαζικό έλεγχο διερχόμενων οχημάτων αφού ο νομός μας με 4 μεθοριακούς σταθμούς εισόδου αποτελεί εμπορικό και διαμετακομιστικό άξονα για την Τουρκία και την Βουλγαρία.

• Προμήθεια και διάθεση επιχειρησιακών στολών υψηλών προδιαγραφών για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

• Προμήθεια μηχανημάτων ηλεκτρονικής λήψης αποτυπωμάτων, μιας και ο αριθμός των λαθρομεταναστών είναι μεγάλος. Έτσι θα μειωθούν τα αναλώσιμα και οι εργατοώρες των συναδέλφων.

Η μέχρι σήμερα λειτουργία της συνοριοφυλακής στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες, στο ζήλο και την ευαισθησία των υπηρετούντων σ΄αυτήν. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει από την πλευρά της και να κάνει το καθήκον της τόσο στη διευκόλυνση του έργου της, όσο και στη βελτίωση συνθηκών του εργασιακού τους περιβάλλοντος. Και η στήριξη αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση και τη μείωση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται o κ. Υπουργός



Εάν προτίθεται να προβεί στην αναβάθμιση της υπηρεσιακής και υλικοτεχνικής υποδομής των Συνοριακών Φυλάκων του Ν. Έβρου, καθώς και στην εν γένει βελτίωση συνθηκών εργασίας όλων των υπηρετούντων στο σώμα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου

,