Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η τελευταία αποστολή της Υπερνομαρχίας στο Εξωτερικό

Έγινε στην Βιέννη και αφορούσε συνέδριο για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτή έρευνα της Υπερνομαρχίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης. συμμετείχε στις εργασίες του 8ου συνεδρίου του «Δικτύου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Ελευθέρων των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών» (European GMO-Free Regions Network) που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας στις 22-23 Νοεμβρίου 2010.


Στις εργασίες του συνεδρίου ανακοινώθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου οι οποίοι είναι:

• Επαναξιολόγηση και βελτίωση της διαδικασίας που ακολουθείται από την EFSA σχετικά με την αδειοδότηση Γ.Τ. σπόρων και χρηματοδότηση της για την διεξαγωγή ανεξάρτητων και αντικειμενικών ερευνών σχετικά με τις επιδράσεις των σπόρων αυτών.

• Η εισαγωγή στη διαδικασίας έγκρισης των Γ.Τ. σπόρων από την Ε.Ε. της ανάλυσης και αξιολόγησης του κοινωνικοοικονομικού κινδύνου.

• Η πίεση ώστε οι Περιφέρειες και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο ώστε να προστατεύσουν τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες των περιοχών τους από τις Γ.Τ.

• Καθορισμός σε επίπεδο Ε.Ε. των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση περιοχών - περιφερειών όπου θα απαγορεύεται η καλλιέργεια Γ.Τ. (GM Free districts).

• H πίεση για την δημιουργία μιας κοινής σήμανσης σε όλη την Ε.Ε. των προϊόντων που πιστοποιημένα δεν θα περιέχουν Γ.Τ. συστατικά.

• Η ανάπτυξη καναλιών διανομής Μη Γ.Τ. ζωοτροφών και η παρακίνηση παραγωγής μη Γ.Τ. πρωτεϊνών στην Ευρώπη.


Στα πλαίσια αυτά και δεδομένης την συμμετοχής της Υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη μιας ενιαίας σήμανσης Μη Γ.Τ. τροφίμων σε όλη την Ε.Ε., ο εκπρόσωπος του Υπερνομάρχη κου Κων. Τάτση και υπεύθυνος για τα θέματα του Δικτύου Δρ. Λάμπρος Τσούργιαννης, παρουσίασε μία πρωτότυπη έρευνα που εκπόνησε η Yπερνομαρχία, σχετικά με την διερεύνηση των στάσεων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών σχετικά με τα Μη Γ.Τ. τρόφιμα στην περιοχή ευθύνης της. Τα αποτελέσματα της μελέτης που αποτελεί μία έρευνα πιλότο για την διενέργεια παρόμοιων μελετών και στις άλλες περιφέρειες του Δικτύου, έγιναν πλήρως αποδεκτά από το Δίκτυο.
.