Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Οικογενειακές συνταγές επιτυχίας στην Θράκη

Ενα ξεχωριστό  οινοποιείο, ένα "γλυκό" ζαχαροπλαστείο και ένα εργαστήρι παρασκευής ζυμαρικών που αντέχουν και μεγαλουργούν μέσα στην κρίση

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ





Μέσα στο γκρίζο περιβάλλον που δημιουργούν η κρίση, η προβληματική θρακική αγορά και η μείωση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, ιδού τρεις οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίς επιδοτήσεις και κρατικές αναπτυξιακές επιχορηγήσεις κατορθώνουν και όχι μόνο συντηρούνται αλλά και αναπτύσσονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας παρέχοντας, έστω εποχικά, μισθοδοσία σε άνεργους εργάτες.

Ενα σύγχρονο οινοποιείο με την ονομασία «Κίκονες», όπως η αρχαία θρακική φυλή, δημιούργησαν στη Ροδόπη η οινολόγος, σπουδαγμένη στο Μπορντό, Μελίνα Τάσσου, και ο γεωπόνος αδερφός της Βασίλης. «Σεβόμαστε το κρασί για να μας σεβαστεί και αυτό» λένε για τη φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης και διευκρινίζουν ότι «η παραγωγή κρασιού είναι φιλοσοφία και ιδέα».

Στο οινοποιείο τους στη Μαρώνεια, παράγουν 60.000 μπουκάλια το χρόνο τα οποία προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία της ελληνικής αγοράς, ενώ εξάγουν σε Βέλγιο, Κύπρο, Σουηδία και Γερμανία. Παράγονται κρασιά αξιώσεων χωρίς τη στήριξη της τεχνολογίας, αλλά όπως σημειώνει «με τη μύτη και το στόμα».

Ιδρύθηκε το 2004, με ίδια κεφάλαια που έφτασαν το 1.100.000 ευρώ και με μόνη «επιδότηση» 8.000 ευρώ από το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η επιχείρηση έχει 100 στρέμματα αμπέλια, ιδιόκτητα, με πολλές ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιών.

Αλλη μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία πέρασε από τον παππού στον εγγονό, ο οποίος ανέπτυξε και εκσυγχρόνισε, είναι η επιχείρηση «Γλυκιά Γεύση» του Στάθη Παπαδόπουλου, στη Μεσσούνη Ροδόπης. Απασχολεί δύο μόνιμους εργαζόμενους, εκτός από τον ίδιο, ενώ προσλαμβάνει κατά καιρούς και εποχικούς εργάτες. Παράγει χαλβά, ταχίνι και λουκούμια με τριαντάφυλλο, περγαμόντο και ινδοκάρυδο.

Η επιχείρηση σε πείσμα των καιρών «πάει καλά» και πήρε μόνο μια μικρή επιδότηση πριν από 15 χρόνια για να εκσυγχρονιστεί. Εκτοτε συντηρείται με ατομική προσπάθεια και ίδια κεφάλαια.

Τα προϊόντα της φτάνουν μέχρι Θεσσαλονίκη, ενώ ο ιδιοκτήτης και ψυχή της επιχείρησης σημειώνει ότι αν και υπάρχουν δυνατότητες για περισσότερη παραγωγή και δυνατότητα να παράσχει θέσεις εργασίας, «η αγορά είναι καθισμένη και για το λόγο αυτό δεν ανοίγεται».

Με βάση τις συνταγές και τις γεύσεις που προσφέρει η θρακιώτικη γευστική παράδοση, η οικογένεια Οικονόμου δημιούργησε το 2003 ένα εργαστήριο για την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών, στην Αίγειρο Ροδόπης. «Το πάντρεμα των παραδοσιακών συνταγών, των αγνών και των σύγχρονων μεθόδων διασφάλισης της ποιότητας παραγωγής προσφέρουν στον καταναλωτή μια άψογη διατροφική επιλογή» δηλώνει ο υπεύθυνος Σπύρος Οικονόμου.

Τα προϊόντα της οικογενειακής του επιχείρησης, που απασχολεί τρεις μόνιμους εργαζόμενους και άλλους δύο εποχικούς, είναι χυλοπίτες, κους κους, κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι, τραχανάς καυτερός, με γιαούρτι, με καρότο και πατάτα κ.λπ. και καλύπτουν την τοπική αγορά της Θράκης, μια και όπως δηλώνει ο Σπύρος «αν και είχαμε προτάσεις για μεγαλύτερη παραγωγή, δεν τις αποδεχθήκαμε γιατί θέλουμε τα προϊόντα μας να μην παράγονται βιαστικά και κατ' ανάγκην και επειδή θέλουμε να προσέχουμε την ποιοτική παραγωγή μας».

Η ενδεικτική αυτή παρουσίαση δείχνει ότι οι προσπάθειες των ίδιων των επιχειρηματιών που έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις και ευδοκιμούν με γνώμονα την ατομική προσπάθεια, την καλή και μεθοδική οργάνωση μπορούν να μετατραπούν σε υγιείς επιχειρήσεις και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους παρέχουν και θέσεις εργασίας. Αυτό που ζητούν είναι η καλύτερη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία και να μην ταυτίζονται με επιχειρήσεις που αποζητούν μόνο το κέρδος.


Πηγή:  http://www.enet.gr/