Απίστευτα τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης
Επισήμως τον Αύγουστο ξεπέρασε σε πανελλαδικό επίπεδο το 12%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Την οικονομική δυστοκία της αγοράς, πρώτοι την πληρώνουν φυσικά ο εργαζόμενοι και στη συνέχεια οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων. Τα στοιχεία είναι δραματικά κι αν λάβουμε υπόψη ότι ένας μήνας που ανέκαθεν εμφάνιζε καλά ποσοστά απασχόλησης λόγω του τουριστικού τομέα, ο Αύγουστος, για το 2010 είχε αύξηση της ανεργίας, βάσει επισήμων στοιχείων, από 9% πέρυσι σε 12, 2 φέτος, αποτυπώνεται η τραγικότητα της κατάστασης.
Ένας στους τέσσερις ξανθιώτες, άνεργος…
Στην Ξάνθη όμως η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική αφού η αυξανόμενη ανεργία που τα τελευταία χρόνια ήταν συνεχιζόμενα αυξανόμενη, έχει φτάσει σε επίπεδα δυσβάσταχτα αφού βάσει στοιχείων του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κινείται πλέον στο 25%.
Ένας στους τέσσερις ξανθιώτες είναι άνεργος πλέον με τον ΟΑΕΔ να βρίσκεται στην τραγική κατάσταση που όλοι πλέον γνωρίζουμε και με τα ταμεία του να είναι άδεια και κάθε μήνα να γίνεται αγώνας για να διασφαλισθούν τα επιδόματα.
Ωστόσο, τα χειρότερα δεν τα έχουμε ζήσει ακόμη αφού όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές που συνεργάζονται με Έλληνες συναδέλφους του δηλώνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα φτάσει στο ναδίρ της η ελληνική οικονομία. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι μετά τις Γιορτές θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις στην Ξάνθη με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο κι άλλοι εργαζόμενοι αλλά κι άλλοι αυτοαπασχολούμενοι που θα περάσουν στην ανεργία.
Ούτε ανάπτυξη, ούτε Καλλικράτης…
Το δυστύχημα στην όλη κατάσταση είναι ότι τόσο οι αναπτυξιακές προοπτικές όσο και οι Καλλικρατικές προβλέψεις, δεν είναι ευοίωνες αφού ο αναπτυξιακός νόμος καθυστερεί και δεν έχει περιθώρια για γρήγορη απόδοση ό,τι κι αν προβλέπει!
Όσο για τις ελπίδες απ’τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, λίγες κι αυτές αφού το μνημόνιο επιβάλλει την απόδοση 500 εκατομμυρίων κάθε χρόνο απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που συρρικνώνει κατά πού τις δυνατότητες ανάπτυξης κι επενδύσεων από πλευράς Περιφερειών και δήμων, όσο δυνατοί κι αν καθίστανται.
Η ελπίδα έρχεται μόνο απ’ τους ιδιώτες που όμως δυστυχώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επενδύσουν λόγω ανασφάλειας και απίστευτης γραφειοκρατίας. Το ‘εκρηκτικό’ τοπίο διαμορφώνεται κάθε μέρα και χειρότερα και καλούμαστε όλοι να μάθουμε να ζούμε σ’ αυτό έχοντας πλέον ελαχιστοποιήσει τις όποιες ελπίδες και νότες αισιοδοξίας μας είχαν απομείνει!
Πηγή: http://www.xanthionline.com/