Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η Κεντρική Ροδόπη σας καλεί για αλπικό τρόλεϊ

Νέο άθλημα που καίει καρδιές αλλά και διαδρομές που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη
                                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ (ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;) ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ


Οι διαδρομές στην Κεντρική Ροδόπη μπορούν να μετατραπούν σε αξέχαστο βίωμα για τον καθένα που αγαπά την παρθένα φύση και την… ψηλή αδρεναλίνη. Αυτό που προκαλεί την φαντασία είναι τα θαυμάσια φαράγγια, οι υψωμένοι στα ύψη βράχοι, οι βαθιές χαράδρες και σπηλιές. Τα περισσότερα φυσικά αξιοθέατα δεν αναφέρονται στους τουριστικούς οδηγούς που τα κάνει πιο μυστηριώδη και απρόσιτα. Αλλά υπάρχει τρόπος άνθρωπος να αγγίξει αυτόν τον απίθανο πλούτο – εάν προσφύγει στη ντόπια λέσχη για extreme τουρισμό.

Η κοιλάδα του ποταμού Άρδα στην Κεντρική Ροδόπη έχει τι να προτείνει στους λάτρες της αναψυχής. Μπορείτε να αρχίσετε με μία διαδρομή με άλογα. Βάσεις ιππασίας υπάρχουν σε πολλά μέρη της περιοχής, απ' όπου μπορούν να σας προτείνουν διάφορες διαδρομές έως τις πιο παρθένες γωνίες του βουνού.
Στο χωριό Γκόρνα Άρδα π.χ. διοργανώνουν εκδρομές με άλογα μέχρι την πηγή του ποταμού Άρδα κοντά στα βούλγαρο-ελληνικά σύνορα. Το τοπίο είναι πολύ γραφικό, ενώ εάν κάνετε παραγγελία σας εξασφαλίζουν και πικνίκ με μαγειρεμένα στο σπίτι ντόπια σπεσιαλιτέ.

Άλλες προτάσεις για τους λάτρες του extreme τουρισμού είναι οι ορεινές διαδρομές με τζιπ ή ποδήλατα. Εάν όμως θέλετε πραγματικά να διαπιστώσετε την αντοχή και το κουράγιο σας μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Σμιλιάν. Στα περίχωρά του μέσα από απότομους και απρόσιτους βράχους κυλούν τα παγωμένα νερά του ποταμού Έσενσκα , ενώ ψηλά πάνω από τον ποταμό είναι το έτσι αποκαλούμενο αλπικό τρόλεϊ με μήκος 145 μέτρα. Εάν φοβάστε από τα ύψη εδώ θα μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας και να νιώσετε στιγμές ευφορίας.
"Περίπου 20 δευτερόλεπτα συνεχίζει η πτώση", εξηγεί ο Αλεξάντερ Ίνεφ από τη τοπική λέσχη για extreme τουρισμό "Μουρσάλιτσα". "Πετάτε σε 6-7 μέτρα ύψος και είστε πάνω από τα νερά του ποταμού. Δεν έχουμε δυστυχήματα μέχρι τώρα, όλοι διασκεδάζουν πολύ. Είμαι σίγουρος ότι έστω και να ξεκινήσετε με λίγο φόβο, στο τέλος του τρόλεϊ πια θα τον έχετε ξεπεράσει και θα θέλετε πάλι να ανέβετε στο τρόλεϊ".

Στην δεξιά όχθη του ποταμού Έσενσκα , κοντά στο αλπικό τρόλεϊ βρίσκεται και η σπηλιά γεμάτη νερό "Γκολουμπόβιτσα 2", ακόμα μία πρόκληση για τους λάτρες της περιπέτειας. Οι τουρίστες ντύνονται με τον κατάλληλο τρόπο - με λαστιχένιες μπότες, κράνα κ.λ.π. και ύστερα από σύντομες οδηγίες μπαίνουν στη σπηλιά για να θαυμάσουν τις υπόγειες λίμνες και ποταμούς της.

Στην περιοχή υπάρχουν και άλλες σπηλιές και βαθιές χαράδρες. Περίπου 3 χιλιόμετρα από χωριό Μογκίλιτσα βρίσκεται η σπηλιά Ούχλοβιτσα. Για να φτάσετε στη σπηλιά πρέπει να ανέβετε περισσότερα από 180 σκαλοπάτια, αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο επειδή θα μπορείτε να απολαύσετε την απίθανη ομορφιά της σπηλιάς, τους θαρρείς υπόγειους καθεδρικούς ναούς με τους σταλαχτίτες και σταλακτώνες τους που μοιάζουν πέτρινες νταντέλες.

"Στην περιοχή μας οι τουρίστες μπορούν να νιώσουν σαν σπηλαιολόγοι, ορειβάτες και ερευνητές", διηγείται ο Αλεξάντερ Ίνεφ. Και συνιστά στους λάτρες της υψηλής αδρεναλίνης και άλλη μία δοκιμασία -το αλπικό εκκρεμές. Είναι ένα μακρύ σκοινί , στο οποίο με ειδικό οπλισμό δένονται οι άνθρωποι και πετάν αριστερά δεξιά σε μεγάλο ύψος σαν εκκρεμές γιγαντιαίου ρολογιού. Υπάρχει στην είσοδο της σπηλιάς Καλέτο κοντά στο χωριό Κόσνιτσα.

"Οι άνθρωποι το φαντάζονται σαν μπάντζι, αλλά ουσιαστικά είναι ένα συνηθισμένο εκκρεμές", λέει ο κ. Ίνεφ. "Πετάς πάνω από το δάσος σε ύψος 10-15 μέτρα , ενώ η διακύμανση είναι περίπου 25 μέτρα. Έχεις το αίσθημα ότι πετάς, αλλά ουσιαστικά κουνιέσαι σε μία τεράστια κούνια".


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/