Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

H Θράκη στο επίκεντρο ημερίδας για τη "Δημοσιογραφία χωρίς διακρίσεις"

Διοργανώθηκε απο την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΚΑΙ
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ;

Μια ιδιαίτερα επιτυχής διημερίδα για τη δημοσιογραφία χωρίς διακρίσεις διοργανώθηκε απο την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων .

Είναι μια από τις τρεις εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας των δημοσιογράφων και του του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διαφορετικότητας. Οι εργασίες που φιλοξενήθηκαν στο συνεδριακό κέντρο της ΕΣΗΕΜΘ, στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από δημοσιογράφους αλλά και από εκπροσώπους οργανώσεων και πανεπιστημιακούς.

Την διημερίδα άνοιξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής που μίλησε μέσω διαδικτύου για το ζήτημα της διαφορετικότητας και των διακρίσεων που επιβιώνουν στον Τύπο , την εικόνα που εισπράττει ο ίδιος ζώντας στη Θράκη, αλλά και τον τρόπο της διαφυγής από τη σημερινή αρνητική εικόνα για τα στερεότυπα που παράγει η δημοσιογραφία.


Η Θράκη στο επίκεντρο

Η Θράκη, όπως ήταν φυσικό, λόγω της ύπαρξης ισχυρών ροών άτυπης μετανάστευσης αλλά και της μουσουλμανικής μειονότητας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Αρκετοί ήταν οι δημοσιογράφοι και νομικοί που έκαναν σχετικές εισηγήσεις. Κυρίαρχο ζήτημα, όπως αναδείχτηκε ιδιαίτερα απο τους δημοσιογράφους , αυτό των στρεβλώσεων και της παραμόρφωσης που υπόκειται η ενημέρωσης στη Θράκη όταν προβάλει θέμα μειονότητας και μεταναστών.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Διευθυντής του XanthiPress.gr Γιάννης Σιδηρόπουλος. Στην εισήγησή τους αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα της εικονικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται από τα Μ.Μ.Ε. στη Θράκη, των κινήτρων και του αντίκτυπου στην κοινωνία, όπως εκπορεύται από την φοβική αντίληψη που εκφράζουν.

Στο σύνολό της η διημερίδα χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή και οι έλληνες και ξένοι συμμετέχοντες εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το εξαιρετικό της περιεχόμενο. Ασχολήθηκε με τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τη «δημοσιογραφία χωρίς διακρίσεις», της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, του νομικού πλαισίου, των ροών μεταναστών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των νέων μέσων και των προσφύγων στον ευρωπαϊκό Νότο.


Πηγή:   http://www.xanthipress.gr/