Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η Ιταλία ξεπέρασε την Ελλάδα και είναι πλέον η κύρια πύλη μεταναστών στην Ευρώπη, λέει η Frontex

Δεκάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά με βάρκες

ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ;


Η πολιτική αναταραχή στην βόρεια Αφρική αύξησε σημαντικά τον αριθμό των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη, κάνοντας την Ιταλία την βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας πλέον την Ελλάδα, αναφέρει η Frontex.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους μπήκαν στην Ευρώπη από την Ιταλία (κυρίως τη Λαμπεντούζα στη κεντρική Μεσόγειο) 44.000 άνθρωποι, εξήγησε ο επικεφαλής της Frontex Τζιλ Αρίας Φερνάντες έναντι 4.448 πέρυσι.

Αντίθετα, στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο πέρασαν 13.000 άνθρωποι έναντι 49.000 πέρυσι. Προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Από τα σύνορα της Ελλάδας, επισημαίνει τέλος η Frontex, μπήκαν στην ΕΕ εννέα στους δέκα παράνομους μετανάστες το 2010.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ.Φερνάντες, «ακόμη δεν έχει έρθει το καλοκαίρι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις φθηνές απευθείας πτήσεις από Αλγερία προς τη Κωνσταντινούπολη». Τις πτήσεις αυτές χρησιμοποιούν μαζικά Βορειοαφρικανοί για να πηγαίνουν στη δυτική Ευρώπη περνώντας από Ελλάδα.

Τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα απέδωσε ο κ.Φερνάντεζ στις επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης (RABIT), που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο έως το φετινό Φεβρουάριο στα χερσαία σύνορα του Έβρου και είχαν ως αποτέλεσμα «ο αριθμός των 300 συλλήψεων καθημερινά να μειωθεί στα 110-115 άτομα καθημερινά».

.