Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Γιόρτασαν την έλευση της άνοιξης - Εντερλές στην Ξάνθη

Την ώρα που ο κόσμος ψήφιζε, οι Πομάκοι είχαν άλλες ασχολίες, σαφώς πιο χαρούμενες και ενδιαφέρουσες


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Την έλευση της Άνοιξης γιόρτασαν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ξάνθης, την Κυριακή 6 Απριλίου, φορώντας παραδοσιακές στολές, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Ήδη από νωρίς το πρωί σε πολλά από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στις Κάτω Θέρμες, οι κάτοικοι άρχισαν τις εορταστικές τους εκδηλώσεις, με τις γυναίκες να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες, και το κέφι να πρωταγωνιστεί. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στις Κάτω Θέρμες, όπου υπήρχε λαϊκό παζάρι. Παράλληλες εκδηλώσεις υπήρχαν τόσο στο Δροσερό Ξάνθης, όσο και στη Σμίνθη.

Τι είναι το Εντερλές:
Πανάρχαια γονιμικη γιορτή .Για τους μουσουλμάνους ΡΟΜ της Θράκης συμπίπτει και με τον εορτασμό του Αη Γιώργη σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της φυλής τους .Στην περιοχή Αλάν Κογιού και Αναχώματος Κομοτηνής η γιορτή ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με κουρμπάνια στις αυλές των σπιτιών,κάθοδο στο ποτάμι και κορυφώνεται ανήμερα της γιορτής με γλέντι ,χορό, οινοποσία με συνοδεία οργάνων μέχρι το πρωί.

Στους Πομακους του ορεινού όγκου της Ροδόπης και στους τους τρεις νομούς της Θράκης γιορτάζεται με παραλλαγές . Οι νέοι κυρίως χαίρονται