Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο Χρόνης Αηδονίδης δίνει συμβουλές στους νέους καλλιτέχνες

Το "αηδόνι της Θράκης", ο μεγάλος εβρίτης βάρδος, ερευνητής και δάσκαλος του δημοτικού τραγουδιού σε μια πρόσφατη αρθρογραφία του


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ 




Το πρώτο προσόν για έναν καλλιτέχνη είναι η σεμνότητα. Σε δεύτερη μοίρα βάζω το ταλέντο και το μεράκι, που είναι απαραίτητα και αυτά. Χωρίς την συεμνότητα δείχνεις ένας εγωιστικό προφίλ, που σε κάνει να χάνεις την αγάπη του κόσμου και, χωρίς αυτήν, κανένας δεν προκόβει. Ο κόσμος αντιπαθεί τους εγωιστές και τους θρασείς.

Επίσης, ακούμε πολλές φορές μια ωραία φωνή αλλά μας αφήνει αδιάφορους. Δεν φτάνει μόνο ο λάρυγγας για μια σωστή ερμηνεία, αλλά και η ψυχική διάθεση, το ύφος και η έκφραση σχετικά με τον στίχο. Το τραγούδι και ο ύμνος πρέπει να βγαίνουν πρώτα μέσα από την ψυχή μας και μετ΄από τις φωνητικές μας χορδές.

Οι δάσκαλοί μου έλεγαν "την παραδοσιακή και εκκλησιαστική μας μουσική να τις διαφυλάττεις σαν Ιερά Κειμήλια". Εγώ θα πρόσθετα και να τις υπηρετούμε όλοι, ερασιτεχνικά, γιατί ο επαγγελματισμός στην παράδοση σημαίνει υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Εμείς που την υπηρετούμε ερασιτεχνικά, το κάνουμε από μεράκι, αγάπη και σεβασμό.