Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας στην Διάσκεψη του ΟΑΣΕ

Μέλη του συμμετείχαν στις εργασίσες της συνέλευσης ανθρώπινης διάστασης στην Βαρσοβία, εκπροσοπώντας όλους τους μουσουλμάνους της Δυτ. Θράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος επιστημόνων της μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTAYTD) την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της δεύτερης εβδομάδας της συνέλευσης ανθρώπινης διάστασης του ΟΑΣΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαρσοβία, συμμετείχε η Περβίν Χαϊρουλλάχ. Η Περβίν Χαϊρουλάχ, τελεί χρέη γενικής διευθύντριας της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας της μειονότητας της Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ), είναι μέλος του συλλόγου επιστημόνων καθώς και μέλος του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB). Την πρώτη εβδομάδα της συνέλευσης, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ, Τζεμίλ Καμπζά που είναι και μέλος του συλλόγου επιστημόνων.

Η ανακοίνωση Τύπου του συλλόγου επιστημόνων έχει ως εξής:

Το μέλος του συλλόγου μας, Περβίν Χαϊρουλλάχ, που στις 3-4 Οκτωβρίου έλαβε το λόγο στα πλαίσια των συνεδριών 11, 12 και 13, μετέφερε στους παρευρισκόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης όσον αφορά στους τομείς: «Πολιτικά Δικαιώματα», «Εθνικές Μειονότητες» και «Η αντίδραση και τα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στα εγκλήματα μίσους στις περιοχές του ΟΑΣΕ».

Η Περβίν Χαϊρουλλά αναφέρθηκε εν περιλήψει στα εξής:

• Πολιτικά Δικαιώματα: Υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνθήκες όπως η σύμβαση της Κοπεγχάγης του 1990 αλλά και άλλες διεθνείς συνθήκες, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα της μειονότητας, η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, δεν εκπροσωπείται επαρκώς από πολιτικής άποψης. Η εφαρμογή του κατώτατου ορίου του 3% για την εκλογή ακόμα και των ανεξάρτητων βουλευτών έπειτα από την ψήφιση του νόμου 1907/1990, εμποδίζει την εκλογή ανεξάρτητου μειονοτικού βουλευτή ή ανεξάρτητου μειονοτικού κόμματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι μειονοτικοί βουλευτές να μπορούν να εκλέγονται μόνο μέσα στα πλαίσια των κομμάτων της πλειοψηφίας. Η κατάσταση αυτή βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Περβίν Χαϊρουλλάχ, εμπόδισε τους βουλευτές από το να εκφράζουν ανοιχτά την άποψή τους. Επίσης υποστήριξε ότι με τη συνένωση των περιοχών σύμφωνα με το νόμο υπ’ αριθμ. 2539/1997, εμποδίστηκε η εκλογή μειονοτικού νομάρχη. Πρόσθεσε ακόμα ότι με την εγκατάσταση μεταναστών από τη Ρωσία στην περιοχή, άλλαξε η δημογραφική δομή της περιοχής ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε και η εκλογή μόνο εκπροσώπων της μειονότητας στις τοπικές εκλογές. Με την εφαρμογή δε του προγράμματος του Καλλικράτη, στις αρχές του 2011, τα σημεία όπου υπήρχε μειονοτική διοίκηση μειώθηκαν από έντεκα σε τρία. Η Χαϊρουλλάχ δήλωσε ακόμα ότι θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα έτσι ώστε να ενισχυθεί η εκπροσώπηση της μειονότητας στην πολιτική ζωή, θα πρέπει να καταργηθεί το κατώτατο όριο του 3% και σύνεστησε την ίδρυση συμβουλευτικών μηχανισμών, σε εθνικό, ευρύτερο αλλά και τοπικό επίπεδο.

• Εθνικές μειονότητες: Πέρα από τα περαιτέρω προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, η Περβίν Χαϊρουλλάχ έκανε ειδική μνεία στη μη αναγνώριση της εθνικής τους ταυτότητας καθώς και στην κατάσταση των αδικηθέντων του άρθρου 19 και στα προβλήματα που βιώνει η μειονότητα στον τομέα της εκπαίδευσης. Όπως ισχυρίστηκε, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, μπορούσαν να εκφράσουν την εθνική τους ταυτότητας άνετα μέχρι την άνοδο της Χούντας, ωστόσο στη συνέχεια ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο όρος «μουσουλμανική» αντί του «τουρκική». Σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να αρνείται την τουρκική εθνική ταυτότητα της μειονότητας. Με το άρθρο 19 του κώδικα ιθαγένειας, περίπου 60 χιλιάδες Τούρκοι απώλεσαν την ιθαγένειά τους. Αν και το εν λόγω άρθρο καταργήθηκε το 1998, η κατάργησή του αυτή δεν εφαρμόστηκε αναδρομικά. Όσον αφορά στη μειονοτική εκπαίδευση, της οποίας το ανεξάρτητο καθεστώς πηγάζει από τη συνθήκη της Λοζάννης και από διμερείς συνθήκες, το καθεστώς αυτό αλλοιώθηκε μέσω νόμων που το κράτος συστηματικά εφήρμοσε, με αποτέλεσμα η μειονοτική εκπαίδευση να μην μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της μειονότητας. Ο υπ’ αριθμ. 3518/2006 νόμο, προέβλεπε να συμπεριληφθεί το δημοτικό στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ωστόσο δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στη μειονοτική εκπαίδευση. Η κανονικά δεκαετής υποχρεωτική εκπαίδευση είναι μόνο εξαετής για τη μειονότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν και περίπου ο μισός πληθυσμός στην περιοχή της Δυτικής Θράκης είναι Τούρκοι, στην περιοχή υπάρχουν μόνο δύο τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια και λύκεια και δύο ιεροδιδασκαλεία. Για το υπόλοιπο τμήμα του πληθυσμού, υπάρχουν 24 γυμνάσια και λύκεια στην Κομοτηνή και 37 στην Ξάνθη. Συνέστησε δε στο ελληνικό κράτος, να σεβαστεί την συλλογική εφαρμογή των ατομικών δικαιωμάτων, να αποδεχθεί την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας, να προχωρήσει σε εργασίες που σκοπό θα έχουν την ανύψωση του επιπέδου της ποιότητας της εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία, να δημιουργήσει τις ίδιες ευκαιρίες στα μειονοτικά σχολεία όσον αφορά στη διδασκαλία τουρκικών και ελληνικών, να λάβει άμεσα μέτρα για του αδικηθέντες του άρθρου 19 και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν το σύμφωνο πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

• Εγκλήματα μίσους: όπως ισχυρίστηκε η Περβίν Χαϊρουλλάχ, τα εγκλήματα μίσους άρχισαν να αυξάνονται τον τελευταίο καιρό. Η αιτία είναι η υστερία εναντίον των Τούρκων/μουσουλμάνων από μέρους του τοπικού και εθνικού Τύπου και κάποιων ακραίων εθνικιστικών ομάδων. Το 2010, ο σύλλογος επιστημόνων εντόπισε έξι υποθέσεις, τμήμα των οποίων συμπεριλήφθηκε στην τελευταία έκθεση των ΗΠΑ. Παρουσίασε δε ως παράδειγμα αυτών την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με στόχο το τέμενος του Χαλίλ Μπέι, στις 3 Φεβρουαρίου 2011. Συνέστησε στο ελληνικό κράτος να λάβει μέτρα για την αποτροπή αυτού του είδους των επιθέσεων, να επιδείξει μεγαλύτερο ζήλο για την σύλληψη των ενόχων και να προχωρήσει στις αναγκαίες νομικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά από τη 12η και 13η συνεδρία, η ελληνική αντιπροσωπεία χρησιμοποίησε το δικαίωμά της να απαντήσει. Ισχυρίστηκε ότι η μειονότητα που ζει στη Θράκη, αποτελείται από τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες, και ότι γίνονται προσπάθειες όσον αφορά στο ζήτημα της προόδου της μειονοτικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, όπως δήλωσε, δεν υπάρχει στην περιοχή μη ανεκτικότητα ενώ γίνονται εργασίες στα εν λόγω θέματα.

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ, πέραν από τις γενικές συνεδρίες συμμετείχε και στις επιπλέον συνελεύσεις της EMISCO (European Muslim Initiative for Social Cohesion-Ευρωπαϊκή μουσουλμανική πρωτοβουλία για την κοινωνική συνοχή) και COJEP International (Conseil de la jeunesse Pluriculturelle- Συμβούλιο πολυπολιτισμικής νεολαίας).

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ, είχε την ευκαιρία μετά από τη γενική συνέλευση να γνωριστεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες, Κνούτ Βόλεμπεκ, στον οποίο περιέγραψε σύντομα τη μειονότητα. Επιπλέον συζήτησε με την πρόεδρο της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γενικού γραφείου θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ODHIR) του ΟΑΣΕ, Snjezana Bokulic, την οποία και ενημέρωσε σχετικά με την παρούσα κατάσταση της μειονότητας.

Το συνέδριο ανθρώπινης διάστασης του ΟΑΣΕ τελείωσε στις 7 Οκτωβρίου.