Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Δαμασκηνού ως νέοι μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ;
ΠΟΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ;
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ





Μπορεί να έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες από τον θάνατο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού, αλλά οι ζυμώσεις για την διαδοχή του έχουν ήδη ξεκινήσει, με τα πρώτα ονόματα να έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέσσερα είναι τα ονόματα που «παίζουν» για την διαδοχή, από τα οποία τρία προέρχονται από την Θράκη, ενώ ένα από την Αθήνα.

Πρόκειται για τους Πρωτοσύγκελους των Ιερών Μητροπόλεων Ξάνθης Παντελεήμων Μουτάφη, Μαρωνείας και Κομοτηνής Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου και Αλεξανδρουπόλεως και Τραϊανουπόλεως Ειρηναίου Λαφτσή. Όσον αφορά το όνομα του υποψηφίου από την Αθήνα για την θέση του Ιεράρχη, κρατείται προς το παρών επτασφράγιστο μυστικό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι άνθρωπος πολύ κοντά στην Ιερά Σύνοδο.

Όπως και στην πολιτική, έτσι και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, υπάρχουν προτιμήσεις στην Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας. Οι Μητροπολίτες που πρόσκεινται στον Θεσσαλονίκης Άνθιμο προτιμούν τον Πρωτοσύγκελο Ειρηναίο Λαφτσή, ενώ οι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τον Παντελεήμων Μουτάφη.

Σε ότι αφορά τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο, τις τελευταίες ώρες έχει την στήριξη των τοπικών φορέων, καθώς και του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ανοιχτά εκδήλωσε την προτίμηση του προς το πρόσωπο του αρχιμανδρίτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες που άρχισαν να διαμορφώνονται για τον Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο και μετά την στήριξη από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, άρχισε να αλλάζει στάση και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Πάντως στην άτυπη αυτή «κόντρα» για την αλλαγή φρουράς στην Μητρόπολη κερδισμένη πρέπει να βγει η κοινωνία. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ο κάθε θρησκευτικός ηγέτης πρέπει να διέπετε από πνεύμα αλληλεγγύης, αγάπης προς τον συνάνθρωπο και συναίσθησης του ιερού του χρέους χωρίς μισαλλόδοξα πάθη.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας θα προκηρύξει την ημερομηνία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη και στην διαδικασία θα λάβουν μέρος τα μέλη της.