Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από τους λαθρομετανάστες

Περίπου 5.000 λαθραίοι παραμένουν έγκλειστοι στη  Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου προστασίας του Πολίτη ότι θα αποχωρούσαν ως τις 15 Οκτώβρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει ο σύλλογος αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης, γιατί η αστυνομική σχολή της Κομοτηνής φιλοξενεί ακόμα μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών στους κοιτώνες της. Αυτό έκανε γνωστό η πρόεδρος του συλλόγου Σταυρούλα Τζατζανά, υπενθυμίζοντας ότι οι πληροφορίες που είχαν αστυνομικοί αλλά και τοπική κοινωνία, ήταν ότι οι λαθρομετανάστες θα αποχωρήσουν σταδιακά μέχρι τις 15-20 Οκτωβρίου.

ΗΤΑΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ

Ήταν δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η σχολή της Κομοτηνής θα επαναλειτουργήσει χωρίς την παράλληλη παρουσία των λαθρομεταναστών τόνισε η ίδια. Αντί αυτού, πριν από ένα μήνα περίπου κατατάχθηκαν 300 δόκιμοι αστυφύλακες, χωρίς για πρώτη φορά μεταξύ τους να υπάρχει ούτε μία γυναίκα. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της έδειξε το τι θα ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», επαγγελματίας της περιοχής μας, κατάφερε μετά από διαγωνισμό να αναλάβει την τροφοδοσία των λαθρομεταναστών που διαμένουν στη σχολή αστυφυλάκων για έξι μήνες.
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Πάντως ο σύλλογος αστυνομικών υπαλλήλων της Ροδόπης, όταν εξέπνευσε η ημερομηνία που όρισε το υπουργείο για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών, ζήτησε ενημέρωση από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Εκείνος μας διαβεβαίωσε ότι οι προθεσμίες αποχώρησης θα είναι αν όχι μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σίγουρα πριν από τη ορκωμοσία των δοκίμων που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες όμως που είχαμε κάθε άλλο παρά αυτό επιβεβαιώνουν», σημείωσε η Τζατζανά. Όπως και να έχει πάντως οι αστυνομικοί της Ροδόπης ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό καθώς και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ ώστε να του θέσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη παράλληλη λειτουργία ενός κέντρου λαθρομεταναστών και μίας σχολής αστυφυλάκων. Το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό, ωστόσο οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Ροδόπης θα επιμείνουν να συναντήσουν τον υπουργό και τον αρχηγό τους, καθώς πέρα από κάτοικοι της Ροδόπης, είναι και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της σχολής αστυφυλάκων.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα δε λείπουν τα προβλήματα στο χώρο φύλαξης των λαθρομεταναστών. Τα περίπου 500 άτομα που παραμένουν έγκλειστα στους κοιτώνες φυλάσσονται από 25 αστυνομικούς ανά βάρδια και δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχθηκαν επίθεση είτε λεκτική είτε σωματική, κατήγγειλε η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων.

Απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τη σχολή, η κ. Τζατζανά σημείωσε, «μία σχολή δεν μπορεί παράλληλα να είναι και φυλακή με συρματοπλέγματα. Επιπλέον έχουμε τονίσει πολλές φορές ακόμα και με έγγραφα μας προς την εισαγγελία, ότι οι χώροι κάθε άλλο παρά κατάλληλοι είναι για φύλαξη μεταναστών. Αποτέλεσμα είναι εκεί να γίνονται συχνές και πυκνές εξεγέρσεις τις οποίες λόγω έλλειψης δύναμης και ακαταλληλότητας του χώρου δυσκολευόμαστε πολύ να αντιμετωπίσουμε». Σύμφωνα με την κ. Τζατζανά οι λαθρομετανάστες προκαλούν επεισόδια μεταξύ τους και οι αστυνομικοί φοβούνται επιθέσεις εναντίον τους.