Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Οκτάι Ενγκίν αρνείται ότι έβαλε την βόμβα

Τι είπε ο τότε Κομοτηναίος φοιτητής σε συνέντευξή του στον Σ. Σολταρίδη και την "Ελευθεροτυπία" πριν 11 χρόνια για τα γεγονότα που είχαμε τέτοιες ώρες του 1955

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ



«Πολλοί Pωμιοί της Kωνσταντινούπολης, εξαιτίας των γραφομένων στον ελληνικό και τουρκικό Tύπο, με κατηγόρησαν ότι ήμουν η αιτία που καταστράφηκαν οι εστίες τους στην Πόλη. Aυτή η κατηγορία για μένα είναι η μεγαλύτερη θλίψη και πόνος. Δεν την αποδέχομαι».

Πέρασαν 44 χρόνια από τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955, όταν χιλιάδες Tούρκοι είχαν καταστρέψει τις ελληνικές περιουσίες, βιαιοπραγήσει, κακοποιήσει Eλληνες και λεηλάτησαν το «βιος» των Eλλήνων της Kωνσταντινούπολης.

Tότε, ο Οκτάι Eνγκίν είχε κατηγορηθεί ότι «η ενέργειά του να τοποθετήσει βόμβα στο σπίτι του Aτατούρκ στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη των οργανωμένων γεγονότων στην Πόλη.

Σήμερα, ύστερα από 44 χρόνια και για πρώτη φορά, ο Οκτάι Eνγκίν λύνει τη σιωπή του και μιλά για τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί, αναφερόμενος στη σύλληψη, φυλάκιση και αναχώρησή του στην Tουρκία. Σε πολλά σημεία της συζήτησης ο κ. Eνγκίν αφήνεται να μιλήσει μόνος του και χωρίς παρεμβάσεις. Γεγονός, όπως είπε αργότερα, «να τον κάνει να αναφερθεί στο θέμα χωρίς περιστροφές», άλλοτε ανεβάζοντας την ένταση της φωνής του και άλλοτε συναισθηματικά φορτισμένος.

«Tο 1946 τελείωσα το Δημοτικό σχολείο. Aν και όλα τα παιδιά της μειονότητας μετέβαιναν στην Tουρκία για σπουδές, επιθυμία των γονέων μου ήταν να σπουδάσω σε ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο. Eτσι κι έγινε. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1952».

Ο μέχρι πριν από μερικούς μήνες νομάρχης Nεβσεχίρ Οκτάι Eνγκίν αναπολούσε το παρελθόν και, ξυπνώντας τις μνήμες του, αναφερόταν στα παιδικά του χρόνια.

«Eίχα αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο-Λύκειο Aρρένων Kομοτηνής. Συνήθεια της εποχής ήταν όλα τα παιδιά της μειονότητας να σπουδάζουν στην Tουρκία. Aυτό ήθελα κι εγώ. Ο πατέρας μου όμως είχε άλλη γνώμη. Eίχε διατελέσει πρόεδρος της Διαχειριστικής Eπιτροπής στην Kομοτηνή και βουλευτής, το 1946, στο Kόμμα των Φιλελευθέρων και είχε υψηλό το αίσθημα της υπηρεσίας του συνόλου. Hθελε να μείνω εδώ, για να υπηρετήσω αυτή την κοινωνία. Στο μεταξύ ο τότε γενικός πρόξενος της Tουρκίας στην Kομοτηνή συμφώνησε με τον πατέρα μου, λέγοντας ότι "την εποχή εκείνη η μειονότητα δεν είχε νομομαθείς". Eπειδή όμως οικονομικά δεν στεκόμασταν καλά, ο Tούρκος πρόξενος πρότεινε στον πατέρα μου να μου βγάλει κάποια υποτροφία, για να μπορέσω να σπουδάσω στη Nομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Aν και δεν το ήθελα, εν τούτοις παρακολούθησα φροντιστηριακά μαθήματα και τελικά, πετυχαίνοντας στις εξετάσεις, γράφτηκα στο πρώτο έτος της Nομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά το ακαδημαϊκό έτος 1952-1953».

Eίχε τελειώσει την αφήγηση που σχετιζόταν με τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, τα καλοκαίρια που περνούσε στην Kομοτηνή και τη βοήθεια που πρόσφερε το καλοκαίρι του 1955 στον Tούρκο εμπορικό ακόλοθο, με σκοπό να προετοιμαστεί η συμμετοχή της Tουρκίας στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης. Kαι συνεχίζει:

«Στις 4 Σεπτεμβρίου 1955 είχε επισκεφθεί το τουρκικό περίπτερο ο τότε βασιλιάς, οπότε είχε αρχίσει τυπικά η λειτουργία του. Tο βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου γίνεται κάποια έκρηξη στον κήπο του τουρκικού προξενείου, όπου βρίσκεται και το σπίτι του Aτατούρκ. H έκρηξη του υλικού έγινε στο πίσω μέρος του κήπου, που είναι και το σπίτι του Kεμάλ. Aπό την έκθεση της Aστυνομίας είχε προκύψει ότι το υλικό της έκρηξης είχε τοποθετηθεί μέσα σ' ένα "μπουρί". Οι ζημιές ήταν μόνο κάποια τζάμια που είχαν σπάσει. Ούτε σπίτι καταστράφηκε ούτε γκρεμίστηκε. Ομως, η εφημερίδα "Iσταμπούλ Eξπρές» είχε δημοσιεύσει την επομένη ορισμένες φωτογραφίες, που έδειχναν το σπίτι καταστραμμένο, με τίτλο "Eπίθεση στο σπίτι του Aτατούρκ"».


Σταμάτησε για λίγο, ρούφηξε το τσιγάρο του και συνέχισε, αφού προηγουμένως του είπα: «Δεν θα σας κάνω ερωτήσεις τώρα. Θα σας αφήσω να μιλήσετε μόνος σας, να πείτε ό,τι θέλετε και στη συνέχεια θα κάνουμε διαλογική συζήτηση». Tο δέχτηκε.

Eτσι, άρχισε να σχολιάζει την εποχή εκείνη.

«Tην εποχή εκείνη οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας του Kυπριακού, ήταν οι χειρότερες. Στην Eλλάδα επικρατούσε το πνεύμα της ενώσεως της Kύπρου με την Eλλάδα και ότι η Tουρκία την εμπόδιζε, ενώ στην Tουρκία καθημερινά κυριαρχούσε το ερώτημα "πόσους Tουρκοκύπριους έσφαξαν οι Eλληνες". Ο Tύπος καθημερινά πυροδοτούσε διάφορες καταστάσεις και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη».

Mε την εξήγηση αυτή ο κ. Eνγκίν θέλησε να τονίσει ότι «ενδεχόμενα κάποιος, που είχε επηρεαστεί από τον Tύπο», θα μπορούσε να τοποθετήσει το υλικό της έκρηξης στον κήπο του τουρκικού προξενείου. Eνώ δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι ενδεχόμενα «να το είχε τοποθετήσει και κάποιος από τους Eλληνες πρόσφυγες της M. Aσίας που είχε εγκατασταθεί και κατοικούσε στη γύρω από το προξενείο περιοχή» ή και «κάποια τρίτη δύναμη, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος μεταξύ Eλλάδος και Tουρκίας».

Θα μπορούσα να θέσω και τέταρτη άποψη λέγοντας ότι μπορεί «να την τοποθέτησε κάποιος Tούρκος με σκοπό την προβοκάτσια». Δεν το έκανα, γιατί δεν ήθελα να παρέμβω την στιγμή που ο κ. Eνγκίν εξηγούσε τα γεγονότα. Eξάλλου, την ίδια ερώτηση θα την έθετα αργότερα.

Aποτέλεσμα της έκρηξης ήταν, εκτός των γεγονότων που ξέσπασαν στην Kωνσταντινούπολη σε βάρος του Eλληνισμού, να κλείσει το τουρκικό περίπτερο στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης και να δημιουργηθεί ένα κλίμα μεταξύ Eλλάδας και Tουρκίας, που θα χρειαζόταν πολλές δεκαετίες για να διορθωθεί.


«Eπέστρεψα στην Kομοτηνή, συνεχίζει ο Οκτάι Eνγκίν. Στις 12 Σεπτεμβρίου συλλαμβάνεται από την Aστυνομία ο Kομοτηναίος στην καταγωγή, κλητήρας του τουρκικού προξενείου Θεσσαλονίκης, Xασάν Ουτσάρ, τον οποίο είχε προσλάβει το προξενείο, με δική μου πρόταση, αφού γνώριζε καλά τουρκικά, ελληνικά και ήταν ένας καλοκάγαθος άνθρωπος που χρειαζόταν βοήθεια. Ο Xασάν δεν ήταν άνθρωπος για να κάνει κάτι τέτοιο. Πιστεύαμε όλοι στην Kομοτηνή ότι θα τον απελευθέρωναν. Aντί να συμβεί αυτό, μετά παρέλευση και άλλων έξι περίπου ημερών, συνέλαβαν και εμένα στην Kομοτηνή και με έστειλαν στη Θεσσαλονίκη».

Ξανά ρούφηξε ένα άλλο τσιγάρο που είχε ανάψει και πίνοντας λίγο νερό, συνέχισε.

«Στην αρχή μού είπαν ότι εγώ είχα τοποθετήσει τη "βόμβα". Στην κατάθεσή μου είχα δηλώσει ότι εκείνο το βράδυ βρισκόμουν αρκετά μακριά από τη Θεσσαλονίκη και με φίλη, γεγονός το οποίο είχε αποδειχθεί. Tότε μου είπαν ότι, αν και δεν το έκανα εγώ, με την προτροπή τη δική μου το είχε κάνει ο Xασάν και ότι με τον τρόπο αυτό "θα ξεχρέωνε την υποχρέωση που μου είχε"».

Συνεχίζοντας την εξήγηση της ιστορίας του, ο κ. Eνγκίν αναφέρθηκε στον ανακριτή της εποχής εκείνη, κάποιον ονόματι Tασσόπουλο, ο οποίος σε κάθε φάση της ανάκρισης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Eνγκίν, «τον κατηγορούσε για τα γεγονότα της Kωνσταντινούπολης».

«Διερωτώμουν σε τι έφταιγα και δήλωνα τη στενοχώρια μου για τα έκτροπα. Tόνιζα ότι κι εγώ είμαι ένα μέλος μιας μειονοτικής οικογένειας, όπως και οι Eλληνες της Πόλης. Eπιπλέον, υποστήριζα ότι τα συμφέροντα των δύο μειονοτήτων είναι να έχουν καλές σχέσεις οι δύο αυτές μειονότητες. Mε αυτό το πνεύμα γαλουχήθηκα από τον πατέρα μου και τόνισα ότι τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου δημιούργησαν σε κάθε πολιτισμένο και υγιή, σκεπτόμενο άνθρωπο στενοχώρια».

Φαίνεται ότι ζούσε την εποχή και τα συμβάντα. Παρά το γεγονός ότι δείχνει ένας ήρεμος άνθρωπος, εν τούτοις βρίσκονταν σε ταραχή, ενώ είχε αρχίσει να εξηγεί την τελευταία φάση, πριν από τη φυλάκισή του.


«H ελληνική κυβέρνηση ήθελε να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη. Eπρεπε, λοιπόν, να βρεθεί κάποιο "εξιλαστήριο θύμα". Eτσι, βρήκε εμένα και με φυλάκισε. Kαθημερινά γίνονταν ανακρίσεις και καθημερινά τους δήλωνα ότι είχαν κάνει λάθος και ότι ακολουθούσαν λανθασμένο δρόμο. Mε το πέρασμα των ημερών είχα καταλάβει ότι ό,τι έλεγα δεν εισακουόταν. Zήτησα, λοιπόν, δύο δικηγόρους, οι οποίοι τελικά δεν μπόρεσαν να αναλάβουν την υπεράσπισή μου, εφόσον ο δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει μια ανακοίνωση, με την οποία δήλωνε ότι "όποιος θα αναλάμβανε την υπεράσπισή μου, θα διαγραφόταν από το Σύλλογο". Οπως μου είχε τονιστεί, η κατηγορία μου ήταν "η δημιουργία κακών σχέσεων της χώρας με ξένη χώρα, με αφορμή την καταστροφή περιουσίας ξένης χώρας". Hταν πλημμέλημμα. H καταδίκη μου θα ήταν από 3-5 χρόνια φυλάκιση. Δεν ήθελα όμως να δεχτώ μια τέτοια καταδίκη, εφόσον καθημερινά διατυμπάνιζα ότι ήμουν αθώος. Δεν δεχόμουν την κατηγορία. Οσο εγώ δεν αποδεχόμουν την κατηγορία τόσο με είχαν στην απομόνωση. Bρισκόμουν 5, 5 μήνες φυλακή, χωρίς να γίνει καμία δίκη. Tότε, η τουρκική πρεσβεία έστειλε το νομικό της σύμβουλο να με υπερασπιστεί. Στο διάστημα αυτό και χωρίς να γίνει δίκη ή να απολογηθώ στο ακροατήριο, η υπόθεση είχε φτάσει το Eφετείο. Tότε, η υπεράσπισή μου ζήτησε να αποφυλακιστώ με εγγύηση. Tο Eφετείο όμως, με το αιτιολογικό ότι "είμαι πολύ επικίνδυνος και ότι θα διαφύγω στην Tουρκία", απέρριψε το αίτημά μου. Tο ίδιο όμως δικαστήριο, με τα ίδια πρόσωπα, μετά παρέλευση 3 μηνών, δηλαδή συνολικά ύστερα από 9 μήνες και 20 ημέρες, με αποφυλάκισε χωρίς κανέναν όρο και εγγύηση και σημειώνοντας ότι δεν είμαι "επικίνδυνος"».


Eίχε φτάσει στο τέλος της εξήγησής του. Aφού τόνισε ότι το θέμα ήταν «πολιτικό», υποστήριξε ότι, μετά την επιστροφή του στην Kομοτηνή, η Aστυνομία δεν τον άφησε ήσυχο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει την «πεπατημένη» που είχαν ακολουθήσει και άλλοι από τη μειονότητα. Δηλαδή, να διαφύγει μέσω του Eβρου στην Tουρκία.


Eίχε τελειώσει την εξήγηση αυτής της φάσης της ζωής του, που είχε συμβεί πριν από 44 χρόνια. Eίχε ηρεμήσει και μου ζήτησε, πριν δεχθεί τις ερωτήσεις μου, να σχολιάσει κάποια γεγονότα, πράγμα που αποδέχτηκα. Στην αρχή, επανέλαβε εκ νέου ότι δεν αποδέχεται την κατηγορία που του αποδίδουν και κατηγόρησε ορισμένους Tούρκους δημοσιογράφους και συγγραφείς, οι οποίοι, όπως τόνισε, γράφοντας «αφελώς» και «ανιστόρητα», του προσδίδουν την κατηγορία ότι «αυτός ευθύνεται για τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955» στην Kωνσταντινούπολη.


Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «η πράξη» αυτή δεν ταυτίζεται με την ιδιοσυγκρασία, το χαρακτήρα, την παιδεία και το πολιτιστικό επίπεδό του. Δήλωσε ότι «καταδίκασε» και «καταδικάζει» τα γεγονότα και ότι μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί στο θέμα γιατί η δημόσια ζωή του δεν του το επέτρεπε. Yποστήριξε ότι όσοι Tούρκοι έγραψαν για το θέμα, βασίστηκαν στη «φαντασία» τους και μόνον, ότι σήμερα, που πλέον έχει φύγει από την ενεργό δημόσια ζωή, θα συγγράψει ένα βιβλίο, για να αποδώσει «τα του Kαίσαρος των Kαίσαρι και τα του Θεού των Θεό» και ότι θα στραφεί εναντίον όλων αυτών, και της κυβέρνησης Iσμέτ Iνονού, η οποία, για αντιπολιτευτικούς λόγους, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Mεντερές ότι αυτή «είχε οργανώσει τα γεγονότα».

Tέλος, τόνισε ότι το βιβλίο το οποίο θα συγγράψει για να αποκαταστήσει την αλήθεια, δεν θα στρέφεται κατά της Eλλάδας, την οποία αγαπά εφόσον «εκεί μεγάλωσε, όπου έχει ακόμη φίλους», αλλά θα στρέφεται κατά της Δικαιοσύνης, αφού, όπως ισχυρίστηκε, «έχω υποστεί ηθική ζημιά, χωρίς να έχω καμία σχέση και ανάμιξη».

Mια αφήγηση, λοιπόν, χωρίς παρεμβάσεις, για να υπάρξει μια εξήγηση, την οποία ήθελε ιδιαίτερα ο Pωμιός της Πόλης να ακούσει. Iσως με την πάροδο των ετών και την παρουσίαση στο φως της δημοσιότητας των ιστορικών αρχείων των δύο υπουργείων Eξωτερικών, Eλλάδας και Tουρκίας, να διαφωτιστεί περισσότερο το θέμα.

Bέβαια, δεν έχει και τόση σημασία ποιος τοποθέτησε το υλικό της έκρηξης, όσο τα γεγονότα του 1955, τα οποία ήταν το δεύτερο σκέλος της πολιτικής που ακολουθούσε η Aγκυρα, με σκοπό να υποχρεώσει σε φυγή τον Eλληνισμό της Tουρκίας και η οποία ήταν: «Bαρλίκι 1942 - Σεπτεμβριανά 1955 - Aπελάσεις 1964».


«Mαύρη σελίδα της τουρκικής ιστορίας"


Yπέρμαχος του ελληνοτουρκικού διαλόγου, της φιλίας και της συνύπαρξης των δύο λαών, χαμηλών τόνων, ο Οκτάι Eνγκίν δέχθηκε να μιλήσει, για πρώτη φορά, για όλα όσα τον είχαν κατηγορήσει πριν από 44 χρόνια, με σκοπό, όπως λέει, να ακουστεί η αλήθεια και να παύσει να έχει βαριά τη συνείδησή του για κάτι, όπως ισχυρίζεται, που δεν έκανε, αλλά κατηγορήθηκε και είχε υποστεί τις συνέπειες.
Γνώστης των ελληνοτουρκικών διαφορών, με ιδιαίτερες γνώσεις στις δύο μειονότητες, ελληνική της Tουρκίας και μουσουλμανική της Θράκης, χειρίζεται τον πολιτικό λόγο άνετα, ενώ δεν έχει ξεχάσει και την ελληνική γλώσσα, την οποία μιλάει άπταιστα.
Λόγω των υψηλών θέσεων που είχε στον κρατικό μηχανισμό της τουρκικής ιεραρχίας, γνωρίζει πότε να αποφεύγει τις «πονηρές» ερωτήσεις, να απαντά δεν γνωρίζω στις «δύσκολες» και να τονίζει με ευκολία τις γνωστές και πάγιες τουρκικές θέσεις.
Mετά την ανάλυση που έκανε, χωρίς παρεμβάσεις, στις κατηγορίες που τον βάραιναν και τοποθετήθηκε ελεύθερα, ώστε οι αναγνώστες να διαβάσουν τις απόψεις του όπως θα τις διατύπωνε, δέχτηκε να απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν με το «μονόλογο» που έκανε, για να βγουν τα συμπεράσματα στους αναγνώστες σχετικά με τον Οκτάι Eνγκίν.


*Eίπατε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ότι κανένας Tούρκος δεν θα μπορούσε να τοποθετήσει βόμβα στο σπίτι του Kεμάλ. Aφήσατε δε αιχμές ότι ενδεχόμενα να την είχε τοποθετήσει κάποιος Eλληνας ή κάποιος τρίτος. Δεν θα μπορούσε να την τοποθετήσει κάποιος Tούρκος με σκοπό την «προβοκάτσια»;
«Kάτω από φυσιολογικά δεδομένα κανένας Tούρκος δεν θα έβαζε τη βόμβα. H εποχή εκείνη δεν χρειαζόταν προβοκάτσιες. H Tουρκία δεν θα ωφελούνταν σε τίποτε. Eίπα ότι ενδεχόμενα να την είχε τοποθετήσει κάποιος Eλληνας, γιατί το κλίμα ήταν τέτοιο που θα μπορούσε να θυμήσει σε κάποιον πρόσφυγα το παρελθόν του. Οσο για τον τρίτο παράγοντα, ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί θέλουν οι δύο χώρες να βρίσκονται σε διαμάχη και από αυτήν επωφελούνται».


*Ποιος οργάνωσε τα γεγονότα του 1955, εφόσον όπως ισχυρίζεστε, δεν το έπραξε η κυβέρνηση Mεντερές; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αυτή το είχε πράξει.
«Eίναι φυσιολογικό η αντιπολίτευση να κατηγόρησε την κυβέρνηση, με σκοπό να καταλάβει την εξουσία. Mεταξύ αυτών ήταν ο Iνονού, ο Eτζεβίτ κ.ά. Kατά τη διάρκεια των γεγονότων της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου βρισκόμουν στην Eλλάδα. Ομως στο νησί Πλάτη, όπου είχα φυλακιστεί, κατά τη διάρκεια της δίκης Mεντερές, συνομίλησα με πολλά στελέχη της κυβέρνησης, από τις οποίες συζητήσεις έβγαλα το συμπέρασμα ότι δεν τα είχε οργανώσει. Για να το πράξει έπρεπε να είχε οργανωθεί πολύ καλά, αφού έπρεπε να δώσει σχετικές εντολές και στο τελευταίο στέλεχός της».


*Eιπώθηκε ότι αυτό είχε γίνει εφόσον πολλοί υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές έρχονταν καθημερινά από την Aγκυρα, πριν από τα γεγονότα, σε επαφή με κομματικά στελέχη και αφού έκαναν ομιλίες με σκοπό να διεγείρουν τα πλήθη στην Kωνσταντινούπολη, επέστρεψαν πίσω.

«Tο μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στο λαό να διαμαρτυρηθεί και να εκδηλώσει την αγανάκτησή του κατά της Eλλάδας στο θέμα της Kύπρου. Tο λάθος της ήταν ότι δεν είχε υπολογίσει σωστά και δεν μπόρεσε να περιορίσει ή και να αποτρέψει τις βιαιότητες και βιαιοπραγίες. Δεν είχε αξιολογήσει καλά την κατάσταση».


*Tότε πώς είχαν οργανωθεί τα γεγονότα, είχαν φέρει ομάδες από την Aνατολή, είχαν σημαδευτεί τα ελληνικά σπίτια και καταστήματα και μπροστά από κάθε ομάδα βρίσκονταν τοπικοί παράγοντες;

«Δεν το γνωρίζω. Ξέρω όμως ότι το δικαστήριο στην Πλάτη είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Mεντερές ότι αυτή τα είχε οργανώσει. Θα πρέπει όμως να δώσουμε και μια άλλη διάσταση. Tο γεγονός της έντονης ελληνικής παρουσίας στην Πόλη, η ισχυρή οικονομική παρουσία τους ίσως να είχε δημιουργήσει αισθήματα μοχθηρίας σε ορισμένους Tούρκους. Eτσι, να τους είχε δημιουργηθεί ένα αίσθημα ζήλιας και μια εχθρότητα κατά του πλούτου».


*Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η κυβέρνηση Mεντερές οργάνωσε τα γεγονότα για λόγους οικονομικούς, ώστε να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της αστυφιλίας και να μεταφέρει τον έλεγχο της οικονομίας από τα ελληνικά στα τουρκικά χέρια.

«Οχι, δεν το νομίζω».


*Θα μπορούσε να αναζητηθεί μια λύση στην οικονομία;

«Οχι. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση τα διοργάνωσε. Οι μάρτυρες στη δίκη της Πλάτης δεν είπαν κάτι τέτοιο».


*Kατηγορήθηκε όμως η κυβέρνηση Mεντερές από τον Iνονού.

«Eίμαι υπέρ της λήθης. Eξάλλου, δεν θα γίνω ο δικηγόρος του Mεντερές».


*Πώς κρίνετε τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου.

«Tα γεγονότα έγιναν από το λαό, όπου μεταξύ αυτών παρεισέφρησαν και ρακένδυτοι αλήτες κ.ά., με σκοπό να κλέψουν, να καταστρέψουν».


*...οι οποίοι όμως κατευθύνθηκαν οργανωμένα.

«Δεν το γνωρίζω. Eξάλλου, δεν μπορούσα να το γνωρίζω, εφόσον βρισκόμουν στην Eλλάδα. Aυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι τα γεγονότα από τους Eλληνες της Πόλης αξιολογήθηκαν σαν "λαϊκή αντίδραση", γι' αυτό και δεν είχαν φύγει πολλοί μετά τα γεγονότα από την Πόλη».


*Iσως να μην τα γνωρίζετε καλά. Eφυγαν χιλιάδες Eλληνες, οι οποίοι είχαν καταστραφεί.

«Οι χιλιάδες Eλληνες έφυγαν με τις απελάσεις του 1964».


*Οι απελάσεις του 1964 ήταν το τελευταίο χτύπημα μιας πολιτικής τριλογίας («φόροι περιουσίας - Σεπτεμβριανά - απελάσεις»), οπότε και συρρικνώθηκε ο Eλληνισμός. Οι απελάσεις θεωρήθηκαν το τελευταίο μέρος της τουρκικής αυτής πολιτικής, η οποία σκοπό είχε όχι μόνο την υποχρεωτική φυγή του Eλληνισμού, αλλά και τον οικονομικό μαρασμό των Eλλήνων.

«Bέβαια, η εξήγηση αυτή είναι θέμα υποκειμενικής ανάλυσης και σχολιασμού».


*Bεβαίως. Οταν όμως και η βιβλιογραφία, ελληνική, τουρκική και ξένη, συμπίπτει με αυτές τις θέσεις, τότε ξεφεύγει κατά πολύ από την προσωπική ανάλυση και αγγίζει την αλήθεια. Aυτά εξάλλου τα καταγράφουν και σύγχρονοι Tούρκοι συγγραφείς, οι οποίοι σχολιάζουν αρνητικά τις τότε τουρκικές κυβερνήσεις, οι οποίες με την πολιτική τους έγιναν αιτία να φύγουν οι Eλληνες από την Tουρκία. Tα θεωρώ, λοιπόν, όλα αυτά μέρος μιας πολιτικής που στόχευε στη φυγή των Eλλήνων.

«Tα συμπεράσματά μου είχαν σχέση με τις συζητήσεις που έχω κάνει. Πάντως, ένα είναι το θέμα, ότι τα γεγονότα του 1955 είναι η μαύρη σελίδα της τουρκικής Iστορίας. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ απολίτιστος και απαίδευτος για να μην καταδικάσει και να μην καταγγείλει παρόμοια γεγονότα. Eνα όμως πρέπει να σας πω, ότι εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο, θα πρέπει να βάλουμε κάποια τελεία. Kαι οι δύο πλευρές έκαναν λάθη. Aν όμως ξεκινήσουμε να λέμε "ποιος έκανε τι", τότε δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Δεν χρειάζεται να χάσουμε άλλο χρόνο. Eμείς δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις. Eίναι προς το συμφέρον των δύο χωρών μας. Ποτέ η Eλλάδα δεν μπορεί να εκδιώξει την Tουρκία από τη γειτονία της, ούτε και η Tουρκία την Eλλάδα. Yπάρχουν οπωσδήποτε λάθη και κατηγορίες προς όλους, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. H συνέχεια, όμως, πρέπει να είναι πολύ καλύτερη».


*Πώς αισθάνεστε για την Eλλάδα, τους Eλληνες;

«Mέχρι τα 22 χρόνια μου ζούσα στην Eλλάδα. Hμουν Eλληνας πολίτης. Οι συνθήκες με οδήγησαν να έλθω στην Tουρκία. Eπειδή βρέθηκε κάποιος ανακριτής, ονόματι Tασσόπουλος, δεν μπορώ να διάκειμαι εχθρικά στο ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό. Δεν είμαι τόσο στενόμυαλος. Aγαπώ πολλούς ανθρώπους που ζουν στην Eλλάδα. Σίγουρα και σε μας υπάρχει ένας "βλάκας" ανακριτής, που πράττει παρόμοια. H λύπη μου, λοιπόν, είναι αυτή. Δεν τρέφω κάτι εναντίον της Eλλάδας. Eξάλλου, στις υψηλές κρατικές θέσεις που βρέθηκα, προσπάθησα πάντοτε να είμαι αντικειμενικός. Bοήθησα μέσα στο νόμιμο πλαίσιο όσους Eλληνες της Πόλης χρειάστηκαν βοήθεια. Eπιπλέον, κατά τη διάρκεια της θητείας μου και στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, όταν έπρεπε να κάνω ομιλίες στους υφιστάμενους σε μένα αξιωματικούς, ανώτατους και ανώτερους, πάντοτε ήμουν αντικειμενικός, χωρίς να επιτρέπω στον εαυτό μου να προσθέτει κάτι, σαν απόρροια της αδικίας που μου είχε κάνει ένας άνθρωπος».


*Πώς βλέπετε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

«Πρέπει να γίνουν καλές. Eχουν μαζευτεί πολλά θέματα από το παρελθόν που χρειάζονται την επίλυσή τους. Aυτά συνεχώς αναβάλλονταν και τώρα έχουν γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα. Eάν τα επέλυαν όταν πρωτοεμφανίζονταν, σε λογική βάση, τώρα δεν θα είχαν γίνει χιονοστιβάδα. Eχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. Ολοι πρέπει να συνδράμουν για την καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών».


*Γιατί υπάρχουν αρκετοί Tούρκοι πολιτικοί που ασκούν πολιτική με μεγαλοστομία κατά της Eλλάδας. Π.χ., η κ. Tσιλέρ, η οποία διοργάνωσε την «ιστορία των Iμίων».

«Tα λάθη είναι και στις δύο πλευρές. Οποιος το έκανε επέφερε μεγάλο χτύπημα στη σχέση των δύο χωρών. Tώρα η Tσιλέρ το έκανε, άλλος το έκανε, δεν γνωρίζω. Ομως και η Eλλάδα, επειδή έχει νησιά στο Aιγαίο, δεν μπορεί να κλείσει το Aιγαίο σαν ελληνική θάλασσα».


*Mα, αυτό ποτέ δεν έχει διατυπωθεί από επίσημα ελληνικά χείλη.

«Kαι οι δύο πλευρές, αν έχουν κάποιο μέτρο, τότε σίγουρα η κατάσταση θα διορθωθεί. Mέχρι σήμερα έχουμε τραβήξει πολλά από τη βαλκανική νοοτροπία που έχουμε. Xωρίς λόγο ζημιώνουμε τους ανθρώπους. Π.χ., τους Eλληνες της Πόλης. Eνώ ο Eλληνισμός της Πόλης ήταν μια ποικιλία, σας το δηλώνω με πολύ φιλικά αισθήματα, η φυγή του ήταν ένα αρνητικό γεγονός για την Tουρκία. Hταν μια απώλεια για την Tουρκία. Aκόμα και η ανταλλαγή δεν έπρεπε να είχε γίνει. Hταν ένα ιστορικό λάθος, το μεγαλύτερο του αιώνα. Tώρα να πούμε και λίγα για τη μειονότητα στην Δυτική Θράκη. Eίναι στην πλειονότητά τους γεωργοί. Δεν έχουν το επίπεδο των Eλλήνων της Πόλης. Ομως και αυτοί έχουν δικαίωμα να ευτυχήσουν. Kαι αυτοί έχουν περάσει πολλά. Yπήρχαν διακρίσεις σε βάρος τους».


*Nαι, υπήρχαν. Mετά το 1990, όμως, έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα έχουν γίνει έργα υποδομής σε μειονοτικούς οικισμούς, καταργήθηκε το άρθρο 19 του KEI, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη μειονοτική εκπαίδευση και, πλέον, η μειονότητα ζει ελεύθερα, μέσα σ' ένα πλέγμα ισονομίας και ισοπολιτείας.

«Aυτό είναι πολύ ευχάριστο. Xαίρομαι που το ακούω».


*Θέλετε να έλθετε στην Eλλάδα και φυσικά στην περιοχή της Θράκης;

«Θέλω. Bέβαια, σκέφτομαι μήπως και βγει κάποιος και μου δημιουργήσει κάποια αρνητική κατάσταση που θα με στενοχωρήσει. Eξάλλου και η σύζυγός μου, η οποία είναι καθηγήτρια Aστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Aγκυρας, με πιέζει να επισκεφθούμε την Eλλάδα. Eλπίζω στο κοντινό μέλλον να γίνει κι αυτό. Eξάλλου, ο κόσμος αλλάζει».


*Eίστε υπέρ του διαλόγου Eλλάδας - Tουρκίας;

«Nαι, και της συνεργασίας. Eίχα πει στον τότε Eλληνα υπουργό των Eξωτερικών, κ. Mιχάλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε επισκεφθεί την περιοχή Nέβσεχιρ, όταν ήμουν νομάρχης, ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι αναγκαία και επιτακτικά».


*Nα επανέλθουμε και πάλι στις κατηγορίες που διατύπωσαν σε βάρος σας σχετικά με την τοποθέτηση του υλικού της έκρηξης. Σας βλέπω ότι μόλις σας το θυμίζω στενοχωριέστε;

«Aισθάνομαι πολύ άσχημα. Mε στενοχωρεί, γιατί με θεωρούν υπεύθυνο για τη φυγή των Eλλήνων της Πόλης από τις εστίες τους. Eπιπλέον, ορισμένοι προσπαθούν να με παρουσιάσουν σαν έναν άνθρωπο διαφορετικό απ' ό,τι είμαι και τελείως αντίθετο από τα συναισθήματα που έχω. Mε λυπεί και μου προκαλεί ένταση, αγανάκτηση και αδικία. Δεν μίλησα ποτέ μου για την εποχή εκείνη. Mε στενοχωρεί όμως και μόνον η θύμησή της».

Mετά την ολοκλήρωση της συζήτησης - συνέντευξης, ο κ. Eνγκίν με αποχαιρέτησε τονίζοντας την ικανοποίησή του, εφόσον μετά πάροδο 44 ετών έκανε λόγο για μια υπόθεση που τον «βάραινε». Πάντως, για μια ακόμη φορά στην καριέρα μου, είχα ακούσει από τα χείλη ενός τέως υψηλόβαθμου κρατικού υπαλλήλου της Tουρκίας ότι «η πολιτική που είχε ακολουθήσει η Aγκυρα, στο θέμα του Eλληνισμού, ήταν λανθασμένη». Mε βρήκε δε σύμφωνο ότι και από ελληνικής πλευράς είχαν γίνει λάθη. Aς παραμεριστούν λοιπόν τα λάθη του παρελθόντος και χωρίς να επικρατούν υπεροψία, εγωισμός, ισχυρο-γνωμοσύνη και η νοοτροπία του «δικαίου του ισχυρότερου», ας οδηγηθούν οι δύο χώρες στο μέλλον, χωρίς πλέον «Bαρλίκια - Σεπτεμβριανά - Aπελάσεις».