Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δυο λόγια για το έγκλημα στην Ορεστιάδα… .


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

του γνωστού δημοσιογράφου
ΣΩΤΗΡΗ ΞΕΝΑΚΗ
για την φονική ληστεία


Μπήκε στις οκτώ παρά είκοσι το πρωί μέσα στο υποκατάστημα της ALPHA BANK στην Ορεστιάδα ο 32χρονος –πιθανότατα σεσημασμένος σύμφωνα με το ρεπορτάζ - κρατώντας το όπλο στο χέρι του. Άρπαξε ένα σάκο με 260.000 ευρώ από τα χέρια του ταμία κι όταν φεύγοντας κατάλαβε ότι κάποιος τον κυνηγούσε, έστρεψε το όπλο καταπάνω του και πυροβόλησε.

Ο 55χρονος διευθυντής του υποκαταστήματος, πατέρας δυο παιδιών, έπεσε κάτω βαριά τραυματισμένος και λίγη ώρα αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή. Η Αστυνομία κάνοντας καλά τη δουλειά της, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει τον φονιά. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο 32χρονος είχε πυροβολήσει προσπαθώντας να σκοτώσει έναν άλλο οδηγό μοτοσυκλέτας που τον καταδίωξε. Ευτυχώς, την δεύτερη φορά αστόχησε.

Μια ακόμα οικογένεια έμεινε ορφανή από πατέρα. Χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται σε τραπεζικά υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα ένιωσαν για μία ακόμα φορά μια ανατριχίλα να τους διαπερνά. Θα μπορούσαν να ήταν αυτοί στη θέση του νεκρού συναδέλφου τους.

Όσο για τον δράστη… Φαντάζομαι ότι πιθανότατα θα βρει έναν καλό δικηγόρο που θα επιχειρήσει να αναδείξει την ταραγμένη προσωπικότητα του, τα ψυχολογικά του προβλήματα, την… άτιμη κοινωνία που τον έκανε να λοξοδρομήσει και να ληστεύει τράπεζες αφήνοντας πίσω του πτώματα. Ενώ κατά βάθος-πολύ… βάθος όμως- είναι ένα πολύ καλό παιδί.

Και ο μεν δικηγόρος , πολύ καλά θα κάνει τη δουλειά του όπως καλά την έκανε και η αστυνομία. Αναρωτιέμαι όμως αν το ίδιο καλά θα κάνουν τη δουλειά τους κι εκείνοι που θα κληθούν να κρίνουν πώς και πόσο θα τιμωρηθεί ο δράστης αυτού του στυγερού εγκλήματος.

Αναρωτιέμαι επίσης για μία ακόμα φορά αν ήρθε η ώρα να συζητήσουμε ξανά για την επαναφορά της ποινής των ισόβιων δεσμών με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Τα ισόβια που θα είναι πραγματικά ισόβια.

Κι ακόμα, αν πρέπει να μιλήσουμε για την πιθανότητα να εξαιρεθούν κάποιοι κατάδικοι για ειδεχθή εγκλήματα ,από την χορήγηση των πενθήμερων αδειών … Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί. Και πίσω από τους αριθμούς-δυστυχώς- βρίσκονται εγκλήματα και αδικοχαμένες ζωές.


Πηγή:  http://www.protagon.gr/