Πρόκειται για χιλιάδες τηλεγραφήματα που έφτασαν στο περίφημο WikiLeaks
Διαρροές και για τα ελληνοτουρκικά και την Θράκη; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Εγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία, τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τις δράσεις ξένων ηγετών, ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής οι New York Times και ο Guardian.
Οι πιέσεις αραβικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, οι ανησυχίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν και η αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος του ΟΗΕ είναι μερικές από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις.
Πάνω από 250.000 έγγραφα, τα οποία είχαν σταλεί στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να αποκαλυφθούν σταδιακά στη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών που έχει γίνει ποτέ.
Όπως συνέβη νωρίτερα φέτος με τα ημερολόγια του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αποσπάσματα των εγγράφων δημοσιεύονται στους New York Times, τον Guardian και τον Spiegel. Στην αποκάλυψη συμμετέχουν αυτή τη φορά και η El Pais και η Le Monde, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες τη Δευτέρα.
Και οι πέντε εφημερίδες συμφώνησαν να μην δημοσιεύσουν όλα τα έγγραφα ως έχουν και να μην αποκαλύψουν ονόματα.
Λίγη ώρα πριν αρχίσει η αποκάλυψη, οι υπεύθυνοι του διαβόητου δικτυακού τόπου ανακοίνωσαν ότι ο λογαριασμός του στο Twitter δέχεται κυβερνοεπίθεση με την τακτική DoS (άρνηση παροχής υπηρεσιών λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος από αιτήματα σύνδεσης).
Την ίδια ώρα, τo αμερικανικό Πεντάγωνο επέκρινε το δικτυακό τόπο για την «απερίσκεπτη» διαρροή, η οποία «θέτει σε κίνδυνο ζωές», και ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
«Παγκόσμια διπλωματική κρίση»
Σύμφωνα με τους New York Times, τα αμερικανικά έγγραφα δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βασίζονται σε Σαουδάραβες χρηματοδότες.
Η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες φέρονται επίσης να άσκησαν πιέσεις στις ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν.
Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς φέρεται να πιστεύει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν θα καθυστερούσε για μόλις ένα με τρία χρόνια την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη χώρα.
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η Τεχεράνη έχει προμηθευτεί από τη Βόρειο Κορέα πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Δυτική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι τα όπλα αυτά θα επιτρέψουν τελικά την ανάπτυξη πυραύλων ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες των New York Times, η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να είχε εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Την ίδια ώρα, ο Guardian κάνει λόγο για «παγκόσμια διπλωματική κρίση». Η βρετανική εφημερίδα «είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι Άραβες ηγέτες πιέζουν μυστικά για αεροπορική επιχείρηση στο Ιράν, και ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν λάβει οδηγίες να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ».
Άλλες αποκαλύψεις για τις οποίες γράφει ο Guardian:
Ουάσινγκτον και Λονδίνο ανησυχούν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν δεν είναι ασφαλές
Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα
Σφοδρές αμερικανικές επικρίσεις στις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
Ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας
Στα έγγραφα υπάρχουν επίσης αναφορές για αρκετούς ξένους ηγέτες:
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «κυρίαρχος αρσενικός σκύλος»
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει «άγρια πάρτι»
Η Άνγκελα Μέρκελ «αποφεύγει τα ρίσκα αλλά είναι σχετικά δημιουργική»
Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είναι «παρανοϊκός»
Ο Νικολά Σαρκοζί είναι «γυμνός αυτοκράτορας»
Ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ παρομοιάζεται με τον Αδόλφο Χίτλερ
Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, τέλος, συνοδεύεται παντού από μια «φιλήδονη ξανθιά νοσοκόμα» από την Ουκρανία
Ο Guardian δημοσιεύει στο δικτυακό τόπο του χάρτη με τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν αναφορές στα επίμαχα έγγραφα.
Η Ελλάδα απουσιάζει από το χάρτη. Σύμφωνα όμως με τον αντίστοιχο χάρτη του Spiegel, η διαρροή περιλαμβάνει και σχετικά λίγα έγγραφα που είχαν σταλεί από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Οι πρεσβείες που είχαν στείλει τα περισσότερα έγγραφα είναι αυτές στην Άγκυρα, τη Βαγδάτη, το Αμμάν, το Κουβέιτ και το Τόκιο.
Πηγή: http://www.in.gr/
.