Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Νέα εμπόδια στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Η Βουλγαρία ζητά επανάληψη της περιβαλλοντικής μελέτης λίγο πριν την επίσκεψη Πούτιν στη Σόφια 

Ποια λάθη και παραλείψεις εντοπίζει;

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας επέστρεψε στη διεθνή εταιρία «Transbalkan Pipeline» την περιβαλλοντική μελέτη για τον πετρελαιαγωγό "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη" με τη σύσταση να επανεξετάσει το θέμα, να συμπληρώσει τα κενά και να την ξαναπαρουσιάσει στο υπουργείο εντός δύο μηνών.

Ανάμεσα στα λάθη και στις παραλείψεις, που προκάλεσαν την αυστηρή επίκριση της μελέτης, στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ενδεικτικά, ότι στη μελέτη "δεν υπάρχει κατηγορηματική εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει μια διαρροή πετρελαίου στην αλιεία, στη τουριστική βιομηχανία, στα οστρακοτροφεία κλπ.".

Άλλη παράλειψη της μελέτης είναι, ότι "δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης των διαρροών, τα οποία παραπέμπονται στο μέλλον", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

"Τα μέτρα που προβλέπει η μελέτη δεν εγγυώνται, ότι σε περίπτωση καταστροφών δεν θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στον κόλπο (του Μπουργκάς - σ.σ.), στην πανίδα και στη χλωρίδα, όπως και στον τουρισμό" γράφει στη συνέχεια το υπουργείο.

Επίσης, η μελέτη κατηγορείται - από το βουλγαρικό υπουργείο - για μονόπλευρη αντιμετώπιση της τεχνικής πλευράς της μελλοντικής εκφόρτωσης του αργού πετρελαίου, το οποίο η εταιρία προβλέπει να γίνεται μέσω πλωτής πλατφόρμας στον κόλπο του Μπουργκάς και υποθαλάσσιων αγωγών μέχρι το λιμάνι του Μπουργκάς, χωρίς να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο θέτει προθεσμία εξήντα ημερών στην τριμερή επιχείρηση να επανεξετάσει και να ξαναπαρουσιάσει τη Μελέτη για τις Επιπτώσεις στο Περιβάλλον του αγωγού, όπως και τη Μελέτη για τις Επιπτώσεις του έργου στις περιοχές της ΝΑ Βουλγαρίας, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Natura 2000" και τις οποίες θα διανύσει ο μελλοντικός αγωγός, όπως προβλέπεται. Ενώ από την πλευρά του, το ΥΠΕΥ θα αναγγείλει την τελική "εκδίκαση" του εντός τριάντα ημερών.

"Μόνο στην περίπτωση που οι προαναφερόμενες μελέτες λάβουν θετική εκτίμηση (εκ μέρους του υπουργείου - σ.σ.) θα είναι δυνατόν να οργανωθούν τα περαιτέρω βήματα, τα οποία προβλέπει η διαδικασία: η διοργάνωση δημοσίων συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους δήμους και κοινότητες στη Βουλγαρία" διευκρινίζει το υπουργείο.

Στην περίπτωση αυτή ο δημόσιος διάλογος στη Βουλγαρία θα διεξάγεται συντονισμένα με τον αντίστοιχο διάλογο στην Ελλάδα, κατόπιν σχετικής διμερούς συνεννόησης. Ενώ, όπως προβλέπει η βουλγαρική νομοθεσία, την τελευταία λέξη της η υπουργός Περιβάλλοντος Νόνα Καρατζόβα θα πει εντός σαράντα πέντε ημερών μετά τη τελευταία δημόσια συζήτηση για το θέμα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, ότι το βουλγαρικό υπουργείο κυκλοφόρησε την ανακοίνωση του μόλις τέσσερις μέρες πριν την επικείμενη άφιξη στη Σόφια του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα συζητήσει με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ το ερχόμενο Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, τα κοινά ενεργειακά σχέδια και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, εξάλλου, επανέλαβε στα τέλη Οκτωβρίου τα χιλιοειπωμένα "κατηγορώ" του για τις υποτιθέμενες "απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον και για την τουριστική βιομηχανία της Βουλγαρίας", που εγκυμονεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο ίδιος, φυσικά, δεν παρέλειψε να "προδικάσει" στις δηλώσεις του στις 25 Οκτωβρίου, ότι τα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού στο περιβάλλον "θα είναι αναπόφευκτα αρνητικά".