Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αποστολή του BBC στον Έβρο για τους λαθρομετανάστες

"Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι μόνο ελληνικό", αναφέρει το βρετανικό δίκτυο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ FRONTEX



Στον Έβρο, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας βρέθηκε το BBC, προκείμενου να ακολουθήσει τις περιπολίες της διεθνούς δύναμης Frontex, που έχει ως στόχο τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

Όπως τονίζει στο ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο, οι πρόσφατες εικόνες μεταναστών που περνούν τα σύνορα αποτελούν απόδειξη, της επιτυχίας της Frontex, αλλά δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η πρώτη γραμμή του μετώπου κατά της λαθρομετανάστευσης είναι το χωριό Νέα Βύσσα, ενώ πέρασμα αποτελεί και ο ποταμός Έβρος, όπου οι τοπικές αρχές ανακαλύπτουν συχνά τα πτώματα εκείνων που δεν τα κατάφεραν να περάσουν απέναντι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ταξίδι εκείνων που περνούν τα σύνορα τελειώνει απότομα σε σιδερόφρακτα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, πολλοί είναι αυτοί που κρατούνται σε κελιά, ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε περιορισμένους χώρους, ακόμη και αυτοί που ελπίζουν να απελευθερωθούν.

Κάποιοι κάνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια και διαμαρτύρονται για τις κάκιστες συνθήκες κράτησης.

Αυτοί που ζητούν βοήθεια ή απλά ελπίζουν, βρήκαν υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μάλιστα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών.


Πηγή:   http://www.skai.gr/

Δείτε το βίντεο στο:  http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=208123