Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Εκλογή μουφτή και βακουφικών Επιτροπών έθεσε ο Χατζηοσμάν από το βήμα της Βουλής στον Προϋπολογισμό



ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.


ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Ο λαός ασφυκτιά οικονομικά, το κράτος προσπαθεί να ορθοποδήσει, να επουλώσει πληγές του παρελθόντος και να ακολουθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης των ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών.


Ο αγώνας που δίνουμε καθημερινά σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι επώδυνος και σκληρός. Η προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση είναι οργανωμένη, υπάρχει προγραμματισμός πολύ συγκεκριμένος, υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και οι πολιτικές που υιοθετούμε θα επιφέρουν σε βάθος χρόνου τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα καθρεφτίζει όλα τα παραπάνω. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει ως ένας σφιχτός προϋπολογισμός, συμβαδίζει ωστόσο απόλυτα με τις ανάγκες της χώρας μας και έχει ως γνώμονα το κοινό καλό.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκλέγομαι στην Ροδόπη, μία περιοχή με πολλά προβλήματα και ακόμα περισσότερα ελλείμματα. Η οικονομία του τόπου μου στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα ο οποίος τα τελευταία χρόνια διέρχεται από βαθιά κρίση. Η καλλιέργεια καπνού που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής στην Ροδόπη έχει σχεδόν νεκρώσει λόγω λανθασμένων πολιτικών και χειρισμών.


Οι καπνοπαραγωγοί στηρίζουν με κόπο και ιδρώτα μία εξαιρετική σε ποιότητα καλλιέργεια, όπως είναι ο μπασμάς. Με την περικοπή των άμεσων ενισχύσεων οι παραγωγοί συντηρούν τις οικογένειές τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Τον περασμένο Οκτώβριο έλαβαν το πρώτο θετικό μήνυμα όταν σε επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αλεξανδρούπολη λάβαμε την δέσμευση για επιστροφή του 50% των άμεσων ενισχύσεων. Η ανακοίνωση αυτή υπήρξε απόρροια μιας σειράς συσκέψεων και επαφών στην Αθήνα τις οποίες πραγματοποιήσαμε με τοπικούς φορείς από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα. Οι παραγωγοί της Ροδόπης χαιρέτισαν τις ανακοινώσεις του Υπουργού για επιστροφή των χρημάτων και αναμένουν την υλοποίησή τους.


Προς το παρόν έχουμε καλά νέα για το βαμβάκι, για διατήρηση του παλαιού καθεστώτος που αποτελεί το αίτημα των παραγωγών. Κλείνοντας την αναφορά μου στην γεωργία οφείλω να αναφέρω ότι αποτελεί χρέος μας να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τους αγρότες μας.


Η Ροδόπη δεν αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα από τις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις της επικράτειας. Υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής έχει μετατραπεί σε Βιομηχανικό Φάντασμα, με τα εργοστάσια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, γεγονός που εκτοξεύει τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη.


Στον χώρο της υγείας. Η Κομοτηνή διαθέτει ίσως το χειρότερο από άποψη υποδομών και έλλειψης προσωπικού επαρχιακό νοσοκομείο της χώρας μας. Το λιγοστό προσωπικό στηρίζει με νύχια και με δόντια ένα άκρως προβληματικό νοσοκομείο. Για πρώτη φορά δρομολογείται η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου.


Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και άλλα θέματα υποδομών καθώς υπάρχουν περιοχές και απομακρυσμένα χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης που παραμένουν χωρίς ασφαλτόστρωση και υδροδότηση. Ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθούν άμεσα αυτά τα έργα ζωτικής σημασίας.


Επιτρέψτε μου να αναφέρω και δύο λόγια για την μειονότητα της Θράκης την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο.


Το 2010 σημαδεύτηκε με την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Η κατάργηση αυτού του μορφώματος αποτελούσε χρόνιο και δίκαιο αίτημα της μειονότητας το οποίο καμία Κυβέρνηση δεν τολμούσε να αγγίξει. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της μειονοτικής εκπαίδευσης. Ανάλογες θετικές πρωτοβουλίες έχουμε να δούμε από την εποχή υπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο Παιδείας.


Φυσικά αυτή η κίνηση πρέπει να συνοδευτεί από μία σειρά πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα βγάλουν την μειονοτική εκπαίδευση από το τέλμα στο οποίο έχει έρθει. Ήρθε η ώρα το μορφωτικό επίπεδο της μειονότητας να καταγράψει θετικά ποσοστά και οι νέοι να λάβουν τα εκπαιδευτικά εφόδια που θα τους διασφαλίσουν μία πετυχημένη πορεία στο μέλλον και στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Προσωπική μου εκτίμηση ότι η κατάργηση της ΕΠΑΘ θα αποτελέσει μόνο την αρχή μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην ποιοτική βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης.


Μείζονος σημασίας για τη μειονότητα είναι το ζήτημα της εκλογής των μελών των Διαχειριστικών Επιτροπών Βακουφίων και το ζήτημα εκλογής του Μουφτή, του θρησκευτικού ηγέτη της μειονότητας. Εν έτη 2011 πρέπει να θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμα ενός μειονοτικού πληθυσμού να εκλέγει τον θρησκευτικό του ηγέτη και να ορίζει τα του οίκου του, δηλαδή την περιουσία του που δεν είναι άλλη από τα βακούφια. Πρόκειται για θέματα αρχής, ελευθεριών και δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να απαλλαγούν από προσκόμματα και στεγανά του παρελθόντος.


Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα τα οποία ωστόσο ιεραρχικά δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η μειονοτική εκπαίδευση, η εκλογή του Μουφτή και των Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφίων. Αναφέρθηκα σε αυτά γιατί αν τα επιλύσουμε τότε θα αλλάξει η φυσιογνωμία της μειονότητας προς το καλύτερο, θα δικαιωθούν χρόνια αιτήματα, θα ενισχυθεί η ηρεμία στην μειονότητα και στην περιοχή. Ως μέλη της μειονότητας και πολίτες αυτής της χώρας σεβόμαστε απόλυτα τους νόμους, αγαπάμε την πατρίδα μας, είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της επικράτειας. Εφόσον εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, γιατί να μην απολαμβάνουμε και τα δικαιώματά μας;


Οι συγκυρίες έχουν ωριμάσει, αποτελεί προσωπική μου πεποίθηση ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα για να μην επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων Κυβερνήσεων οι οποίες επιχειρώντας να λύσουν ένα πρόβλημα δημιούργησαν δέκα καινούρια.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Δηλώνω παρών και σύμμαχος στον αγώνα που δίνει η Κυβέρνηση καθημερινά. Για αυτό υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό. Σας ευχαριστώ


.