Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Όλο το παρασκήνιο από την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

ΔΕΙΤΕ
ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ


Το νέο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στον προθάλαμο του Δημαρχείου Ξανθής, για πρώτη φορά μετά τον Καλλικράτη και τελευταία φορά στο παλιό κτίριο του Δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου μαζί με τους συμβούλους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του καλλικρατικού Δήμου Ξάνθης, ορκίστηκε στην ειδική δημόσια πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ο οποίος στη συνέχεια ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου δημοτικού συμβουλίου και αναφέρθηκε στη δύσκολη περίσταση την οποία διέρχεται η χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Αρχικά ορκίστηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ενώπιον του Μητροπολίτη και ακολούθησε η ορκωμοσία των Δημοτικών Συμβούλων και των Συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, ενώπιον του Δημάρχου.


Όρκος Θρησκευτικός αλλά και πολιτικός από Ν. Ανταμπούφη !

Οι χριστιανοί σύμβουλοι ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο και ταυτόχρονα οι μουσουλμάνοι σύμβουλοι ορκίστηκαν στο Κοράνι. Καινοτομία όμως της φετινής ορκωμοσίας ήταν το γεγονός ότι ο Νίκος Ανταμπούφης ζήτησε και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο αμέσως μετά τους υπόλοιπους, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν ορκίστηκε με πολιτικό όρκο τελικά ο Γιώργος Κολλάρος που προέρχεται από το ΚΚΕ ενώ σύμφωνα με διευκρίνηση που δόθηκε αργότερα δεν συμμετείχε ούτε στην συνήθη θρησκευτική διαδικασία. Παράλληλα, υπέβαλλε αίτηση στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας να προστεθεί στον όρκο, δήλωσή του ότι θα «υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού»


Δήμαρχος Ξάνθης: «Να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή»

Αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους εκλεγμένους ανέφερε ότι για όλους υπάρχει ένα δύσκολο και σημαντικό έργο να επιτελέσουν σε όλους τους τομείς κοινωνικής ζωής στους οποίους εμπλέκεται ο Δήμος. Έκανε ιδιαίτερα μνεία στις αλλαγές του Σχεδίου Καλλικράτης και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που συντελείται και τη συνένωση με τον πρώην Δήμο Σταυρούπολης

Στάθηκε ιδιαίτερα στα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα που μεταφέρονται από την κεντρική εξουσία στους Δήμους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Έθεσε ως σημαντικό στόχο αυτής της περίστασης μέσα από το δημοτικό συμβούλιο να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή της κοινωνίας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

«Να πετύχουμε τους στόχους μας και να μην πικράνουμε τον κόσμο που μας τίμησε με την ψήφο του» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ξάνθης


Χ. Πουλιος: «Απαιτούνται συναινέσεις, δεν ζητούμε συνδιαχείριση»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος μνημόνευσε, μεταξύ άλλων, το πρόσφατο οριακό εκλογικό αποτέλεσμα και τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα για να επισημάνει ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο απαιτούνται συναινέσεις. Διευκρίνισε ότι η παράταξή του επ ‘ ουδενί δεν επιθυμεί Συνδιαχείριση στο Δήμο και ανέφερε ότι θα επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο χωρίς διάθεση στείρας αντιπολίτευσης αλλά ζητώντας ένα μίνιμουμ συναίνεσης.

Ο Χρήστος Πούλιος ανέφερε ότι είναι καιρός να εκλείψουν αρνητικά φαινόμενα που χαρακτήρισαν τη δημοτική αρχή μέχρι σήμερα και εκτίμησε ότι η λειτουργία στο Δημοτικό Συμβούλιο και την πόλη, δεν θα είναι πια ίδια , αναφέροντς ότι είναι ώρα οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή για τα δημοτικά πράγματα.


Χ. Αχμέτογλου: «Επιθυμούμε καλή συνεργασία»

Λακωνικός ήταν στο χαιρετισμός του ο επικεφαλής του μειονοτικού συνδυασμού «Ισότητα» Χουσεΐν Αχμέτογλου.Αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της δημοτικής αρχής επεσήμανε ότι ως συνδυασμός και ως μειονότητα επιθυμεί να υπάρχει καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου


Ν. Ανταμπούφης: «Συνεργασία και έλεγχος στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Ο Νίκος Ανταμπούφης από τους «Πολίτες για την Ξάνθης» υποσχέθηκε ότι θα συνδράμουμε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής μέσα από το δημοτικό συμβούλιο και τις επιτροπές που θα συμμετάσχει ο συνδυασμός του ,. Ταυτόχρονα όμως κατέστησε σαφές ότι θα εξασκήσουν και τον έλεγχο απέναντι στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους νεοεκλεγέντες.


Γ. Κολλάρος: «Αντιπολίτευση με το λαό»

«Θα είμαστε αντιπολίτευση σε ότι θα βοηθάει το λαό.» σημείωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Κολλάρος που άσκησε κριτικής στο σχέδιο Καλλικράτης εκτιμώντας ότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντας του λαού. «Θα είμαστε με τις λαϊκές δυνάμεις και όσοι στο δημοτικό συμβούλιο θέλουν το αντίθετο θα μας βρουν απέναντι» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μοναδικής νέας παράταξης στο Δήμο.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/