Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα γύρισε με τρία μετάλλια από τη 10η Διεθνή Ολυμπιάδα... Τουρκικών

Aνήκουν σε μαθητές του Κέντρου Ξένων γλωσσών ΕΛΙΤ Κομοτηνής που πήγαν άριστα προετοιμασμένοι και διακρίθηκαν επάξια ανάμεσα σε 1.500 μαθητές 135 συνολικά χωρών


   ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Φέτος, οι μαθητές που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας και συμμετείχαν στη «10η διεθνή ολυμπιάδα τουρκικής γλώσσας», η οποία διοργανώνεται με το σλόγκαν «Όλη η ανθρωπότητα χέρι - χέρι», επέστρεψαν με 3 μετάλλια εκ των οποίων το ένα χρυσό, σημειώνοντας μια σημαντική επιτυχία. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 1.500 μαθητές από 135 χώρες. Από τους μαθητές του «Κέντρου Ξένων Γλωσσών Ελίτ» ο Μουζαφφέρ Ραμαντάν πήρε «χρυσό» μετάλλιο και η Σενά Οσμάν «αργυρό». Στην εκδήλωση πολιτισμού, η οποία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Ολυμπιάδας, η Ελλάδα, παίρνοντας φέτος για πρώτη φορά «αργυρό» μετάλλιο, άφησε τις άλλες χώρες της κατηγορίας της πίσω και κέρδισε και την εύνοια των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών στα περίπτερα προβολής των χωρών. Κι φέτος οι μαθητές από το «Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ελίτ» που εκπροσωπούν την Ελλάδα για έκτη χρονιά στη 10η διεθνή ολυμπιάδα τουρκικών, η οποία διοργανώνεται στην Τουρκία από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 14 Ιουνίου, έδωσαν χαρά στους δασκάλους και τους γονείς τους με τα μετάλλια που πήραν. Ο Μουζαφφέρ Ραμαντάν ο οποίος εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην κατηγορία «ανάγνωσης» έλαβε ένα «χρυσό» μετάλλιο και ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου. Ενώ στην «ποίηση» η Σενα Οσμάν ήρθε δεύτερη παίρνοντας ένα «αργυρό» μετάλλιο.


Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ελλάδα στην εκδήλωση πολιτισμού

Στην εκδήλωση Πολιτισμού, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Ολυμπιάδας και που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 1-3 Ιουνίου, η Ελλάδα με το περίπτερό της έγινε το κέντρο του ενδιαφέροντος. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές, με την επιτυχή παρουσίαση της ιστορικής και της φυσικής ομορφιάς της Ελλάδος, στον τομέα παρουσίασης περιπτέρου χώρας βραβεύθηκαν φέτος για πρώτη φορά με «αργυρό» μετάλλιο.


Εκδήλωση προβολής και ενίσχυσης του τουρισμού της χώρας

Ο πολιτιστικός πλούτος της Ελλάδος παρουσιάσθηκε εκ μέρους των μαθητών στους επισκέπτες των περιπτέρων με τη βοήθεια μακετών και οπτικοακουστικών μέσων. Οι φυσικές, τουριστικές, ιστορικές και αρχιτεκτονικές ομορφιές της χώρας προβλήθηκαν μέσω βίντεο, αφισών, φωτογραφιών και χαρτών. Παράλληλα με το σύμβολο της χώρας την Ακρόπολη αλλά και το αρχαίο θέατρο, τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού παρουσιάσθηκαν με μακέτες. Τα αγάλματα και άλλο υλικό αποτέλεσε κέντρο ενδιαφέροντος, όπως τα παραδοσιακά φορέματα που μπορεί κανείς να δει μόνο στην Ελλάδα, τα αρχαία σανδάλια, χειροποίητα κεραμικά και πορσελάνες, αμφορείς με μορφές από την αρχαία εποχή, πλαστικά μοντέλα με τοπικά φορέματα, τα αγαλματίδια των διάσημων φιλοσόφων, όπως του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του «πατέρα των αριθμών» του Πυθαγόρα, της Νίκης και πολύ - πολύ σημαντικό υλικό σχετικό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το μπουζούκι το οποίο είναι το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και του ρεμπέτικου μουσικού πολιτισμού προσέλκυσε επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Οι επισκέπτες βρήκαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ελληνικές ελιές που εξάγονται σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης και συνταυτίζονται με την Ελλάδα. Επίσης δε, στο περίπτερο που διαφημιζόταν ο ξακουστός κρύος καφές «frappe» και η εποχική σαλάτα αλά ελληνικά «Greek salad» - όπως την αποκαλούν οι τουρίστες - δόθηκαν οδηγίες για το πώς να φτιάχνεται. Στην εκδήλωση Πολιτισμού, οι διαγωνιζόμενοι φτιάχνοντας περίπτερα προσπαθούν να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο δυνατό βαθμό τις χώρες τους. Οι πρεσβείες και τα υπουργεία Πολιτισμού μερικών χωρών παρέχουν τη βοήθειά τους στις εκδηλώσεις αυτές. Στα περίπτερα τα οποία έχουν ετοιμαστεί με επαγγελματικό τρόπο, λαμβάνουν μέρος οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα που αφορούν τις φυσικές και ιστορικές ομορφιές και αντικατοπτρίζουν τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Εφέτος, τα περίπτερα επισκέφθηκαν πάνω από 600 χιλιάδες επισκέπτες σημειώνοντας ένα ρεκόρ. Με τον τρόπο αυτό βρήκαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά 135 χώρες που δεν είχαν τη δυνατότητα να τις επισκεφτούν.


Απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί του ΕΛΙΤ

Οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό του κέντρου ξένων γλωσσών που χάρηκαν πάρα πολύ για την επιτυχία των μαθητών τους δήλωσαν τα εξής: «Ιδιαίτερα στους τελευταίους 4-5 μήνες που εντάθηκαν οι προσπάθειές μας, συμμετείχαν περίπου 20 μαθητές. Ο Μουζαφφέρ και η Σενά που αναδείχθηκαν απ’ αυτούς τους μαθητές εντάθηκαν ακόμα περισσότερο οι προσπάθειές μας. Εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας και το φροντιστήριό μας. Τους συγχαίρουμε. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία γ’ αυτούς».

Το διοικητικό προσωπικό του φροντιστηρίου λέγοντας ότι φέτος για πρώτη φορά και στο περίπτερο προβολής χωρών σημείωσαν μια πολύ σημαντική επιτυχία και έλαβαν «αργυρό» μετάλλιο. Στη συνέχεια δήλωσαν τα εξής: «Στα περίπτερα προσφέραμε πράσινες ελιές Χαλκιδικής περίπου σε 15 χιλιάδες επισκέπτες. Παράλληλα με κάποια αντικείμενα και αξίες διαφόρων περιοχών και περιόδων της χώρας μας, εκτέθηκαν ενδυμασίες από τις περιοχές Κενταύρου και Μύκης της Ξάνθης».

Το περίπτερο της Ελλάδος στην εκδήλωση Πολιτισμού επισκέφθηκαν ένα γκρουπ περίπου 50 ατόμων από τη Δυτική Θράκη. Το διοικητικό προσωπικό του Ελίτ δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή τους ανέβασε το ηθικό τους και ότι πιστεύουν πως τέτοιες ευχάριστες εξελίξεις κατέχουν μια ξεχωριστή σημασία. Επίσης δηλώνουν τα εξής: «αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε έτος που περνά αυξάνει την ευθύνη μας».

Οι μαθητές: «Περάσαμε μέρες σαν όνειρο»

Φέτος στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 1.500 μαθητές από 135 χώρες και εκτιμάται ότι συμβάλλει στη σημαντική εδραίωση της ειρήνης και γαλήνης στην ανθρωπότητα που δεν υπάρχει παρόμοιό της ανά τον κόσμο. Οι μαθητές από το «Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ελίτ» ο Μουζαφφέρ και η Σενά δήλωσαν τα εξής: «Zήσαμε τη χαρά της γνωριμίας και φιλίας με άτομα από πάρα πολλές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς. Περάσαμε ένα δεκαήμερο σαν όνειρο. Γνωριστήκαμε με πάρα πολλούς φίλους από άλλες χώρες που ήρθαν. Θέλουμε να κρατήσει η φιλία μας εφόρου ζωής».
Εφέτος η Ολυμπιάδα με το σλόγκαν «Όλη η ανθρωπότητα χέρι - χέρι» που μοιράζει σ’ όλο τον κόσμο αγάπη και ελπίδες ειρήνης, δίνει την ευκαιρία να στήνονται διαπολιτισμικές γέφυρες, τη γνωριμία από πιο κοντά μεταξύ των νέων του κόσμου και την κουλτούρα της «από κοινού συμβίωσης».



Πηγή:  http://www.xronos.gr/