Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ρητή εντολή από την Κόκλα για παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ

Σύσκεψη με νεοκλεγέντες Δημάρχους στην ΠΑΜ-Θ
Στις 23/12 υπογράφονται οι διαπιστωτικές πράξεις κλείσιματος των υφισταμένων ΧΑΔΑ
Oρατός ο κίνδυνος για υψηλά πρόστιμα
                               ANAΛΥΤΙΚΑ

Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρας Κόκλα, συνεχίζονται, οι διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, δυο ενημερωτικές συναντήσεις με τους νυν και τους νεοεκλεγέντες δημάρχους των νομών Καβάλας, Δράμας και Έβρου. Στην πρώτη συνάντηση το «παρών» έδωσαν, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης με τον εκλεγμένο αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αρχέλαο Γρανά και στη δεύτερη συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου. Παρόντες ήταν επίσης ο Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Δημήτρης Δερματάς, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στις συναντήσεις τονίστηκε από την κ. Κόκλα η ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις κλεισίματος των παράνομων ΧΑΔΑ, καθώς «στη χειρότερη οικονομική κατάστασή της, η χώρα μας είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν και τα 25 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, για τις χωματερές».

Η Γενική Γραμματέας, απευθυνόμενη στου Δημάρχους, διεμήνυσε πως «η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με αρωγό τις Περιφέρειες, για να μην επιβληθούν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους Δήμους και αν αυτό συμβεί, θα προκύψει εξ αιτίας της ολιγωρίας που επέδειξαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα μην έχοντας προχωρήσει στις δεσμεύσεις που κατά καιρούς έχουν ήδη αναλάβει».

Η κ. Κόκλα επανέλαβε ότι «η ευθύνη της Περιφέρειας σταματά με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και μεταφέρεται στους Δήμους».

Η κ. Κόκλα ενημέρωσε ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2010 θα προχωρήσει στην υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων για το κλείσιμο των 19 από τους υφιστάμενους 24 ΧΑΔΑ. Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι πέντε ΧΑΔΑ προγραμματίζεται να κλείσουν οριστικα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011.

Η Κυβέρνηση, έδωσε εντολή σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών να επιβλέψουν την τήρηση της νομοθεσίας προκειμένου για τον τερματισμό λειτουργίας από τους δήμους όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν ακόμη στο χώρο ευθύνης τους, να εκπονηθούν ταχύτατα οι μελέτες για αποκατάσταση, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπάρχουν σήμερα 24 ενεργοί χώροι αποθέσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), με ορατό κίνδυνο να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα. Με βάση τον σχεδιασμό της ΠΑΜ-Θ είναι εφικτό να κλείσουν οι 19 από τους λειτουργούντες σήμερα ΧΑΔΑ.

.